Mali grad

Evropski teden mobilnosti v znamenju slogana »Združuj in učinkovito potuj«

16.09.2018

 

Evropski teden mobilnosti v znamenju slogana »Združuj in učinkovito potuj«Z današnjim dnem se pričenja Evropski teden mobilnosti, ki bo tudi letos povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Akciji, v katero je vključenih kar nekaj slovenskih občin in se odvija med 16. in 22. septembrom, se pridružuje tudi Občina Kamnik, ki skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik ter ostalimi sodelujočimi pripravlja pestro dogajanje. Redarska služba Občine Kamnik bo na kolesih tekom celega tedna opozarjala na previdnost in upoštevanje cestno-prometnih predpisov. Otroški smeh pa bo oživel ulice Kamnika v četrtek, 20. septembra 2018, takrat bo v središču mesta veljala tudi začasna sprememba prometnega režima.

Evropski teden mobilnosti

Osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti se bo letos sukala okoli možnosti ter koristi prepletanja in dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko pripeljejo do cilja. Morda se bomo na telovadbo odpeljali s kolesom in se tako znebili še nekaj dodatnih kalorij, se v službo peljali v prijetni družbi sopotnika, nazaj pa z vlakom, vmes prebrali dobro knjigo ter pozabili na skrbi s parkiranjem. Morda pa bomo na vlak vzeli kolo in tako potovali še učinkoviteje. Združevanje različnih oblik prevoza prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, z aktivnim slogom pa tudi k dvigu kakovosti življenja.

Letos v ospredju Evropskega tedna mobilnosti multimodalnost potovanj

Do cilja imamo na voljo veliko možnosti, ki nam lahko skrajšajo čas in potovalne stroške. Z uporabo javnih koles, avtobusov, vlakov ali souporabo avtomobilov zmanjšaš ogljični odtis, hkrati pa narediš tudi nekaj zase: dokazano je namreč, da so mobilni ljudje srečnejši ljudje.

Ogrožamo sebe in potomce

Promet je eden glavnih virov onesnaževanja zraka, vzrok podnebnih sprememb, telesnih poškodb in tudi smrti. Sprememba navad, povezanih z mobilnostjo, je tako življenjskega pomena.

Ti in jaz spreminjava prihodnost

Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest in njihovih prebivalcev.

Tri stvari, ki jih lahko vsakdo naredi

Kako lahko osebno pripomoremo k zmanjšanju škode, ki jo povzroča vožnja z avtomobilom? Rešitve so preproste in ne zahtevajo velikih naporov. Vozniki ravnamo pozitivno, kadarkoli upoštevamo tri osnovne napotke.

1. Prestopi med brihtne potnike

2. Prihrani denar in dihaj čistejši zrak

  • Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO2, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO2.
  • Uporabljaj noge in javni prevoz – vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov.
  • Znižaj hitrost – s hitro vožnjo boš pridobil 10 minut na 100 kilometrov, v okolje pa spustil kar 80 odstotkov več CO2.
  • Potuj manj obteženo – shranjuj prtljago na pameten način in jo namesto na streho zloži v avtomobil. Dodatnih 50 kilogramov namreč poveča porabo goriva za dva odstotka.
  • Vklapljaj klimo z glavo – prižgana klimatska naprava vpliva na do 12 odstotkov višjo porabo goriva. Pri veliki hitrosti imej okna zaprta, saj boš tako izboljšal učinkovitost vozila.

3. Potuj in se dobro počuti

  • Gibaj se – pusti avto doma in se na krajše poti odpravi s kolesom ali peš.
  • Veseli se – ne izgubljaj časa v prometu. Porabi ga rajši za družino, konjičke, šport ali zabavo.
  • Uživaj – denar, ki bi ga porabil za gorivo, nameni zdravju in izboljšanju svojega počutja.
  • Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družino odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.

Druženje otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu (dan brez avtomobila)

Tudi v Občini Kamnik se zavedamo, da je trajnostna mobilnost izrednega pomena. Akciji se tako pridružujemo z željo, da bi se sleherni član naše lokalne skupnosti ne le v tem tednu, temveč tekom celega leta zavedal pomembnosti vpliva na okolje. Redarska služba Občine Kamnik bo na kolesih tekom celega tedna opozarjala na previdnost in upoštevanje cestno-prometnih predpisov.

Občina Kamnik pa že nekaj let zapored, skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik in v sodelovanju z Domom kulture Kamnik, Evropski teden mobilnosti še posebej obeleži s tradicionalnim druženjem otrok kamniških šol in vrtcev. V četrtek, 20. septembra 2018, bo tako od 9. do 12. ure na Glavnem trgu potekal dan brez avtomobila, otroci pa se bodo lahko ob različnih dejavnostih zabavali v središču mesta. Otroke iz oddaljenih šol bomo brezplačno pripeljali z javnim prevozom (avtobusom), ki ga bo omogočilo podjetje Arriva Kam-Bus d. o. o., in Pestotnik Miran s.p.

Predstavila se bo redarska služba Občine Kamnik, gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, člani AMD Kamnik, člani ZŠAM Kamnik, članice in člani Šole zdravja, zaplesali bodo s plesno šolo Šin – Šin, se zabavali s klovnom Žaretom in maskoto Snoviček, se preizkusili na skakalnici Mini Planica. Lahko bodo veselo »čuha-puhali« po ulicah srednjeveškega mesta z vlakom iz Arboretuma Volčji Potok. Tudi letos bodo pomoč pri organizaciji nudili prostovoljci.  

V primeru slabega vremena prireditev v četrtek, 20. septembra 2018, odpade. O morebitni odpovedi boste obveščeni na uradni spletni strani Občine Kamnik www.kamnik.si.

VEČ KOT DOVOLJ RAZLOGOV JE, DA ZDRUŽIMO MOČI IN UČINKOVITO POTUJEMO TER SKUPAJ OBELEŽIMO EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI!

Sprememba prometnega režima od srede, 19. septembra 2018, do četrtka, 20. septembra 2018

Občanke in občane obveščamo, da bo zaradi prireditve »TEDEN MOBILNOSTI – DAN BREZ AVTOMOBILA« veljala začasna sprememba prometnega režima – popolna zapora javno-prometnih površin, in sicer v četrtek, 20. septembra 2018, od 8.15 do 13. ure:

Parkirišča

Začasna sprememba prometnega režima oziroma popolna zapora javno-prometnih površin bo veljala od srede, 19. septembra 2018, od 20. ure do četrtka, 20. septembra 2018, do 13. ure, in sicer:

Popolna zapora se izvede s prometno signalizacijo, v času popolne zapore se na Kolodvorski ulici ter na severnem in južnem delu Šutne spusti dvižni stebriček, v času popolne zapore se v križišču Cankarjeva – obvoznica in Maistrova – obvoznica, prestavi semafor na »utrip«.

Vljudno naprošamo, da upoštevate prometno signalizacijo in se zahvaljujemo za potrpežljivost v času trajanja spremenjenega prometnega režima.


<< Nazaj | Novice