Mali grad

Evropski teden mobilnosti letos pod geslom »IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.« in združen z akcijo Potuj raznoliko

14.09.2015

 

Letos v pobudi Evropskega tedna mobilnosti prihaja do korenitih sprememb. Akcija, ki je od leta 2002 v tednu od 16. do 22. septembra opozarjala na potrebo po spremembi naših potovalnih navad, se namreč združuje s kampanjo Potuj raznoliko (Do the Right Mix). Slednja nagovarja k temu, da vedno izberemo optimalno možnost potovanja ali učinkovito združimo različna prevozna sredstva. S svojim zgledom pa tako prispevamo k temu, da bodo poti prijaznejše do narave, mesta in človeka.

Evropski teden mobilnosti tako postaja vrhunec celoletnih prizadevanj za okolju in človeku prijaznejše načine mobilnosti. V tem tednu še vedno sodelujejo lokalne skupnosti, vse leto pa se lahko dogajanju s svojimi aktivnostmi pridružijo tudi druge organizacije – šole, društva, javna in zasebna podjetja in druge nevladne organizacije. Svojo aktivnost lahko vse leto prijavijo na spletni strani kampanje Potuj raznoliko, kjer se lahko neprofitne organizacije prijavijo tudi za sofinanciranje svojih projektov in kjer se vpišejo v evropski zemljevid vseh aktivnosti, ki predstavljajo kamenčke v mozaiku s prometom manj obremenjenega urbanega okolja.

V Sloveniji se letos v Evropski teden mobilnosti dodatno vpleta še akcija Pripelji srečo v službo, ki z nagradami trojke sodelavcev spodbuja, da se odločijo za aktivni prevoz in se v službo odpravijo s kolesi. Kolesarjenje namreč vpliva na občutek sreče, s tem pa povečuje tudi delovno učinkovitost in izboljšuje odnose s sodelavci. Zato veselo na kolo. Več o projektu si lahko preberete tukaj. Morda le ideja, da se v Kamnik in njeno okolico odpeljete s kolesom, saj je v letu 2012 v našem srednjeveškem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo, od juniju 2015 pa smo ponudbo še nadgradili in si je tako možno izposoditi tudi električna kolesa.

»IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi k razmisleku o multimodalnosti, torej o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Pogosto se namreč za vrsto mobilnosti odločamo iz navade, ne da bi premislili, ali je za nas, našo konkretno pot in potrebe res najbolj učinkovita. Evropski teden mobilnosti nas tokrat spodbuja h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, kar nam pogosto omogoči prijetnejši in hitrejši način potovanja v mestih.

DAN BREZ AVTOMOBILA ostaja stalnica Evropskega tedna mobilnosti in pomeni vrhunec vsega dogajanja. Tudi tokrat bo poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili, čemu, namesto avtomobilov, lahko namenijo dragoceni javni prostor. Vsako leto je Dnevu brez avtomobila namenjen 22. september, vendar ga lahko občine pripravijo katerikoli dan v času Evropskega tedna mobilnosti.

Občina Kamnik bo tako kot vsako leto tudi letos Evropski teden mobilnosti obeležila skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik, v sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica in Domom kulture Kamnik, in sicer v četrtek, 17. septembra 2015, od 9. do 12. ure, ko bo organizirano druženje otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu.

Otroke iz oddaljenih šol bomo brezplačno do Glavnega trga pripeljali z  javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam Bus, d.d.. Prav tako boste imeli na voljo vlak Arboretuma Volčji Potok, ki bo »čuha-puhal« po ulicah srednjeveškega mesta.

Otrokom in tudi tistim malo starejšim se bodo predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali bodo s plesno šolo Šin – Šin, skakali na napihljivem gradu, se čudili klovnu Žaretu, se kaj naučili ob predstavi o prometu, ki jo pripravlja Zavod varna pot in Kam Bus, d.d., se preizkusili na poligonu, obiskali nas bodo smučarski skakalci, otroci in vsi obiskovalci pa bodo lahko sodelovali v umetniško-ustvarjalnih in likovnih delavnicah. Skupno bo sodelovalo in skupaj z vami za čistejši zrak izbiralo, spreminjalo, združevalo približno 45 prostovoljcev.

Sprememba prometnega režima v sredo, 16. septembra 2015, in v četrtek, 17. septembra 2015

Predlagatelju Občini Kamnik, Glavni trg 24, 1240 Kamnik, se dovoljuje zaradi prireditve »Evropski teden mobilnosti – Dan brez avtomobila« popolno zaporo na naslednjih cestah:

Parkirišča:

Način zapore: popolna zapora se izvede s prometno signalizacijo. Na Kolodvorski ulici in Šutni se spusti dvižni stebriček.

V četrtek, 17. septembra 2015, od 9. do 12. ure, vabljeni na Glavni trg v Kamnik, da skupaj pod geslom »IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.« obeležimo Evropski teden mobilnosti.


<< Nazaj | Novice