Mali grad

Eva Mori in Lana Ščuka s slovensko kadetsko reprezentanco na SP

26.07.2013

 

Slovenska kadetska reprezentanca je z današnjo tekmo proti Alžiriji, že ob peti uri po srednjeevropskem času, deseti po Tajskem, začela svojo pot na svojem prvem svetovnem prvenstvu. Z zmago na olimpijskem festivalu evropske mladine so napovedale boj za najvišja mesta. Prvi cilj je uvrstitev v osmino finala, nato četrtfinale, potem … V skupini C, v kateri bodo v prvem delu SP igrale izbranke Jožeta Časarja, so ob Alžiriji še reprezentance ZDA, Brazilije in Dominikanske republike. Prve štiri reprezentance se uvrstijo v osmino finala. Slovenske barve bosta branili tudi odbojkarici Calcit Volleyballa Eva Mori in Lana Ščuka.

Čeprav je pot od Ljubljane do Nakhon Ratchasime, kjer bo po letu 2009 ponovno svetovno prvenstvo za kadetinje, trajala kar 24 ur, ni vplivala na dobro razpoloženje slovenske kadetske reprezentance, ki je še pod vtisom največjega uspeha v slovenski ženski odbojki – zmagi na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu. Spoštovanje do slovenske ekipe je zdaj zagotovo večje, kot je bilo na evropskem prvenstvu v Srbiji in Črni gori, kjer so si s šestim mestom zagotovile vozovnico na Tajsko. Vidno vlogo v obeh uspehih sta imeli tudi kamniški odbojkarici Eva Mori in Lana Ščuka, letošnja okrepitev Calcit Volleyballa. V veliki meri bo tudi od njune igre na Tajskem odvisno, kako visoko se bodo zavihtele slovenske kadetinje na svetovnem prvenstvu.

»Še pred Utrechtom so odbojkarske velesile na nas gledale kot na reprezentanco, proti kateri bodo brez težav prišle do točk, zdaj nas jemljejo veliko bolj resno in na SP zagotovo nobena od reprezentanc proti nam ne bo igrala s pol moči. In to je že eden od dosežkov, na katerega smo lahko ponosni, kajti vsaj v tej kategoriji je Slovenija med najboljšimi ekipami na svetu. Sicer velesilam ni jasno, kako in s čim smo prišli tako visoko, toda očitno nekaj imamo, česar drugi nimajo. Vendar je Utrecht že zgodovina. Zdaj smo popolnoma osredotočeni na svetovno prvenstvo. Pot na Tajsko je bila dolga in naporna, saj smo vsega skupaj potovali 24 ur. Ampak to je zdaj za nami, tako kot so za nami že prvi treningi. Dvorane so urejene in klimatizirane, tako da z igranjem ne bo nobenih težav, tako kot jih tudi ni v igralskem kadru. O Alžirkah nimamo prav veliko podatkov. Vemo, da imajo zelo dobro organizatorko igre, ki je bila proglašena tudi za najboljšo organizatorko igre afriškega prvenstva, to pa je bolj ali manj tudi vse. Ne glede nato, bomo šli v tekmo samozavestno in jim bomo skušali vsiliti svoj ritem igre,« pred dvobojem z Alžirkami, ki so bile na afriškem prvenstvu tretje, za Egiptom in Tunizijo, pravi selektor slovenske kadetske reprezentance Jože Časar, ki bo tekmo začel v nekoliko spremenjeni zasedbi, z Evo Mori, Katjo Mihalinec, Katjo Mihevc, Anjo Zdovc, Anito Sobočan, Ano Bernardi in prosto igralko Majo Pohar. Očitno je, da bo Časar skušal Časar, če se bo to le dalo, pred Američankami in Brazilkami - medtem ko odbojkarice Dominikanske republike dobro poznajo slovenske kadetinje, saj so z njimi igrale na turnirju v Peruju in izgubile -, »skriti« nekatera močna orožja v svoji ekipi, predvsem Lano Ščuka, Elo Pintar in Niko Markovič. 

»Dejstvo je, da bo za nadaljevanje prvenstva za nas morda celo najbolj pomembna tekma proti Alžiriji, kajti z zmago proti njej bi se skoraj zagotovo že zagotovili igranje v osmini finala. O drugih nasprotnicah na SP, z izjemo Dominikanske republike, nimamo veliko podatkov. Na pripravah pred Utrechtom smo sicer igrali z drugo mladinsko ekipo ZDA. Na ta način smo sicer dobili določen vpogled v njihov način igre, tako da približno vemo, kako igrajo, o Braziliji pa tako ali tako vemo, da sodi med svetovne velesile. Vse ekipe v naši skupini so zelo kakovostne, mnogi jih prištevajo, tu mislim na ZDA, Brazilijo in Dominikansko republiko celo med kandidate za odličja. Za nas bo to nekoliko drugačen način igranja, vendar pa smo se v Peruju z njim že seznanili in verjamem, da nam ne bi smel povzročati večjih težav. Videli smo, da južnoameriški način ni dosti drugačen od evropskega, nekaj podobnega velja za ameriškega. Le azijski je nekoliko bolj specifičen že zaradi višine njihovih igralk, zato se igra hitrejša, bolj eksplozivna odbojka, ki ima toliko večji poudarek na obrambi, zato pa so manj prepričljive v napadu. Sicer pa, jutri bo treba premagati Alžirijo in potem bo vse lažje,« zatrjuje slovenski selektor, ki je spregovoril tudi o ciljih svoje ekipe.

»Cilji ostajajo nespremenjeni. Zelo bomo razočarani, če se ne bomo uvrstili v osmino finala, toda tudi, če nam to ne bi uspelo, nam nihče ne more ničesar zameriti. Sicer pa bomo izjemno veseli, če se uvrstimo v četrtfinale. Vsak nadaljnji uspeh pa bi se spet primerjal z znanstveno fantastiko tako kot tisti iz OFEM-a v Utrechtu, kjer smo osvojili zlato kolajno - to je enako naslovu evropskih prvakinj. Ker pa po tem uspehu ljudje kar naenkrat pričakujejo kolajno tudi na SP kot nekaj samoumevnega, naj spomnim, da smo sploh kot prva ženska ekipa v Sloveniji na svetovnem prvenstvu. Seveda imamo skrite želje, zagotovo pa nismo prišli igrat za 18. mesto. Ampak tudi to se konec koncev lahko zgodi, saj je veliko nepredvidljivih dejavnikov, ki jih moramo upoštevati.«

V primerjavi z ekipo, ki je v Utrechtu osvojila zlato kolajno, v njej ni več Nine Čuk, pač pa se je vanjo vrnila Sara Đukič, ki je z mladinkami Nove KBM Branika igrala na turnirju v Pulju in na ta način ostala v ritmu treningov in tekem. Povratnika v ekipo sta tudi pomočnik selektorja Aljoša Jemec, sicer tuid pomočnik Gašperja Ribiča v kamniški ženski ekipi in fizioterapevtka Amela Hasanagič. 

Naslov svetovnih prvakinj pred dvema letoma so osvojile turške odbojkarice, ki so bile najboljše na domačih tleh, druga je bila Kitajska, tretja pa Srbija. Svetovno prvenstvo na Tajskem bo trinajsto po vrsti, že tretjič na Tajskem, največkrat pa so bile v kadetski kategoriji svetovne prvakinje Kitajke in Brazilke, po trikrat, po dvakrat so se naslova veselile Japonke in Rusinje, enkrat pa so bile najboljše odbojkarice Južne Koreje in kot rečeno predlani Turčije. V osmino finala se uvrstijo štiri najboljše ekipe iz predtekmovalnih skupin, petouvrščene ekipe pa igrajo od 17. do 20. mesta.

Slovenska kadetska reprezentanca na SP na Tajskem

Igralke: Eva Mori, Lana Ščuka, (obe Calcit Volleyball), Ela Pintar, Ana Bernardi (obe Jesenice), Tina Korošec (Luka Koper), Maja Pahor (Hit Nova Gorica), Saša Zdovc (Prevalje), Saša Đukič (Vital), Katja Mihevc, Katja Mihalinec, Anita Sobočan in Nika Markovič (vse Braslovče).

Selektor: Jože Časar; pomočnika selektorja: Aljoša Jemec in Urška Skarlovnik; statističarka: Tina Pajančič; fizioterapevtka: Amela Hasanagič; vodja reprezentance: Mitja Koželj.

Tekme v skupini C

1. krog, 26. julij: Slovenija – Dominikanska republika (05:00), Brazilija – Dominikanska republika (07:00), ZDA prosta; 2. krog, 27. julij: Alžirija – Dominikanska republika (06:00), ZDA – Slovenija (09:00), Brazilija prosta; 3. krog, 28. julij: Brazilija – ZDA (06:00), Dominikanska republika – Alžirija (09:00), Slovenija prosta; 4. krog, 29. julij: ZDA – Dominikanska republika – ZDA (06:00), Slovenija – Brazilija (09:00), Alžirija prosta; 5. krog, 30. julij: Dominikanska republika – Slovenija (06:00), Alžirija – ZDA (09:00).

Druge skupine na SP

Skupina A: Egipt, Tajska, Tunizija, Srbija, Portoriko.

Skupina B: Poljska, Grčija, Japonska, Kitajska, Argentina.

Skupina D: Peru, Mehika, Turčija, Italija, Tajvan.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice