Mali grad

Etnološke prireditve v Snoviku

29.08.2016

 

Etnološke prireditve v SnovikuPri Termah Snovik so se pretekli konec tedna odvijale že 11. etnološke prireditve Turističnega društva Tuhinjska dolina. Letošnja rdeča nit štiridnevnih prireditev je bilo Lesarstvo v Tuhinjski dolini, in sicer z naslovom Lesarstvo od zibke do groba.

Za začetek je poskrbel Rajko Žebaljec s skupino, ki je v četrtek, 25. avgusta 2016, zakuril kopo za kuhanje oglja. Naslednji dan, v petek, 26. avgusta 2016, se je zvečer Kulturno umetniško društvo Ivana Cankarja iz Šmartnega v Tuhinjski dolini predstavilo s komedijo Poštar Jakec, v režiji Franca Modrijana. Čeprav je bila predstava v Gledališču Kamnolom v Tuhinjski dolini že julija odigrana trikrat, se je tudi tokrat na prireditvenem prostoru nasproti Term Snovik zbralo veliko gledalcev. Za predstavo se je kulturnemu društvu še posebej zahvalil predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar.

V okviru 11. etnoloških prireditev je bil v soboto, 27. avgusta 2016, od 10. do 16. ure sejem domačih dobrot, spominkov, kvačkanih izdelkov in različnih drugih izdelkov. Zanimiva posebnost in nova vsebina Eko Term Snovik pa je bil ob 11. uri tudi prikaz Zelenjavnega vrtiča pri Termah Snovik. S sodelovanjem Semenarne Ljubljana sta Manja in Rajko Žebaljec, stalna sodelavca pri uresničevanju programskih vsebin Turističnega društva Tuhinjska dolina od začetka delovanja društva, pripravila Zelenjavni vrtič z bogatim zelenjavnim rastjem. Poleg članov društva so si Vrtič ob predstavitvi rastlinja in razlagi Manje Žebaljec ogledali še predsednica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak, ki je pohvalila delo in vsebinsko naravnost Eko Term Snovik vse od  nastanka le-teh. Da bodo program  nadaljevali tudi v prihodnje z različnimi Eko vsebinami pa je povedala direktorica Term Snovik Petra Zlatoper. Podžupan Matej Slapar se je strinjal, da so Terme Snovik s turističnim društvom še posebno pomembno ogledalo turistične ponudbe v občini Kamnik. Predsednik društva in prokurist Term Snovik Ivan Hribar pa se je zahvalil vsem članom in sodelavcem za sodelovanje, med katerimi je bila tokrat tudi Barbara Lončar Vrhovec, predstavnica Semenarne Ljubljana.

Po končanem sejmu so na prireditvenem prostoru izžrebali srečne reševalce nagradne križanke Term Snovik s Spomladanskega sejma v Komendi.

11. etnološke prireditve v Tuhinjski dolini je na prostoru nasproti Term Snovik v nedeljo, 28. avgusta 2016, popoldne sklenila prireditev Lesarstvo od zibelke do groba. Vroča zadnja avgustovska nedelja je privabila v Snovik v številne obiskovalce. Zunanji bazeni pod apartmajskim naseljem so bili polni, pa tudi nasproti term, na prireditvenem prostoru, kjer je bil praktični prikaz nekdanjih in nekaj tudi sedanjih predelav in obdelav lesa podjetnikov v dolini, je bilo veliko obiskovalcev. V desetih letih z desetimi prireditvami, kako je bilo nekoč in kako je danes v Tuhinjski dolini, je bila tudi enajsta prireditev zanimiva, hkrati pa tudi nekako kritično poučna. Tuhinjska dolina ima z zelenimi gozdovi lesno bogastvo, ki ga ne bi smela prodajati s hlodi, marveč bogatiti z izdelki in predelavami. To je na prireditvi poudaril tudi inž. Jože Prah, predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije, Kluba gozdarjev in Turistične zveze Slovenije. Da je les bogastvo, pa se morajo zavedati država, strokovno in z vzgojo pa obrtniki in podjetniki. To kar je v Afriki v Nigeriji nafta, je v Sloveniji les. Prireditev, kot jo je tokrat pripravilo turistično društvo, je lepa in prava spodbuda v tej smeri, je ugotovil poslanec Državnega zbora in domačin iz doline mag. Matej Tonin.

Strokovni prikaz pomena in možnosti za predelavo lesa nekdaj in danes  z običaji so kulturno obogatili komendska godba in pevci iz doline. Seveda tudi tokrat ni manjkal srečelov in slikovna predstavitev nekaj letošnjih balkonov s cvetjem v dolini. Za zanimivo in uspelo prireditev, za kar so zaslužni podjetniki, člani društva, scenaristki Manja Žebaljec in Zdenka Klančnik, se je zahvalil predsednik društva Ivan Hribar, za veselo razpoloženje pa sta potem v pozno popoldne skrbela Anita in France.

Besedilo in fotografije: Andrej Žalar


<< Nazaj | Novice