Mali grad

Eritrejec Samson Gashazghi in Avstrijka Andrea Mayr zmagovalca 26. svetovnega prvenstva v gorskih tekih

06.09.2010

 

Kamnik in Velika planina v soboto in nedeljo v znamenju najboljših gorskih tekačev iz vsega sveta. V članski kategoriji je progo na Veliko planino s časom 0:56 najhitreje pretekel Eritrejec Samson Gashazghi, med ženskami je slavila Avstrijka Mayerjeva. Med našimi najbolje Mateja Kosovelj na 5. mestu, kar je tudi najboljši rezultat naše reprezentance na svetovnih prvenstvih. Na Glavnem trgu v Kamniku slovesno odprtje in zaključek prvenstva, številne pohvale organizatorjem – Klubu gorskih tekačev Papež.

Preko 400 tekačev iz kar 39 držav se je včeraj pomerili v teku na Veliko planino za novega svetovnega prvaka v 4 kategorijah. Na sporedu je bila tudi »Open race« tekma.

12 kilometrska proga je člane vodila od Stranj, preko Prelesja pod sv. Primožem, Pasjih pečin, Male planine na cilj – Gradišče na Veliki planini. Članice in mladinci so štartali nekoliko višje, na Prelesju pod Sv. Primožem, mladinke pa so se s 4,5 km progo spoprijele na Kisovcu.

Najhitreje je med člani progo s časom 0:56:25 pretekel Samson Gashazghi iz Eritreje, drugo mesto je pripadlo njegovemu rojaku Teklay Weldemariamu, ki je za zmagovalcem zaostal 3 sek, tretje pa Geoffrey Kusuri iz Ugande.

Novi svetovni prvak je na cilju progo ocenil kot zelo zahtevno, tekmovalcem pa je na poti nekoliko ponagajala tudi megla, a na srečo pa večjih težav niso imeli.

Med ženskami je Avstrijka Andrea Mayr na cilj pritekla pred Italijanko Valentino BELOTTI in Švicarko Martino STRAEHL, njen čas pa 0:49:30.

Med mladinci je slavil Eritrejec Yossief Andemichael, med mladinkami pa Turkinja Yasemin CAN.

In naši. Najbolje se je odrezala Mateja Kosovelj, ki je med članicami zasedla odlično 5.mesto. Pri moških bera rezultatov nekoliko slabša; Mitja Kosovel na 70. mestu, Simon Alič na 82., Kamničan Sebastjan Zarnik pa na 84. mestu.

Ponovno se je z odlično organizacijo izkazal KGT Papež z Dušanom in Miro Papež na čelu in tokrat več kot 300 prostovoljci, ki so od februarja naprej pomagali pri organizaciji prvenstva.

Slovesno odprtje WMRC-ja je v soboto z mimohodom vseh ekip potekalo na Glavnem trgu v Kamniku, kjer so spregovorili tudi župan Anton Tone Smolnikar, predsednik WMRA Bruno Gozzelino, predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica, član komisije za gorske teke EAA Tomo Šarf in Dušan Papež, predsednik organizatorja, Kluba gorskih tekačev Papež. Posebno sporočilo - zahvalo predsednika RS dr. Danila Turka je Dušanu Papežu in njegovi družini na odru prenesel svetovalec predsednika mag. Franc Hočevar.

Svetovno prvenstvo so organizatorji zaključili s slovesno podelitvijo priznanj na Glavnem trgu, kjer največ zahval s strani WMRA in predsednika Bruna Gozzelina Dušanu Papežu in njegovi družini. Zahvala tudi Občini Kamnik za izkazani posluh in finančno pomoč pri organizaciji prvenstva.

Rezultati

Fotogalerija:

Foto; Damjan Hančič. Občina Kamnik

<< Nazaj | Novice