Mali grad

Ekonomska šola Ptuj zmagovalka letošnje Ekonomijade v Kamniku

06.04.2016

 

Župan Marjan Šarec je dopoldan v Domu kulture Kamnik nagovoril udeležence Ekonomijade-srečanja slovenskih srednjih šol s programom ekonomski tehnik, ki se odvija pod okriljem Skupnosti ekonomskih, trgovskih in administrativnih šol (enota Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije). Organizacijo dogodka na temo trgovanja z vrednostnimi papirji je letos prevzela Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik. 

Ekonomijada, letos že tretja po vrsti, je dogodek, na katerem so se srečali dijaki, učitelji in ravnatelji slovenskih šol, ki izvajajo program ekonomski tehnik. Dogodek vsako leto organizira ena slovenska šola, letos je to Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik. Srečanje je tako priložnost za promocijo programa kot tudi Kamnika. 72 dijakinj in dijakov iz 24 slovenskih srednjih šol je tekom dopoldneva v mešanih skupinah tekmovalo in raziskovalo Kamnik, učili so se borznega poslovanja, pravilnih davkov in odgovarjali na vprašanja na kontrolnih točkah. Učitelji so obiskali kamniško podjetje Nektar Natura d. o. o., ravnatelji pa so bili deležni ogleda Kamnika nekoliko drugače.

Ob tej priložnosti so na kamniški gimnaziji pripravili tudi zanimivo igro, in sicer v sodelovanju s Študentskim klubom Kamnik, v kateri so udeleženci pokazali svoje veščine, znanje in spoznali naš Kamnik. Igra je potekala na prostem, dijakinje in dijaki so bili razdeljeni v ekipe, ki so bile sestavljene s tekmovalci iz različnih šol. Na začetku so reševali Sudoku, na trgovalnih mestih odgovarjali na vprašanja, povezana z vrednostnimi papirji, davki, krizo in podobno, nato pa na različnih trgovalnih točkah kupovali in prodajali vrednostne papirje. Na srečo jim ni bilo potrebno imeti svojega denarja, saj so ekipe oskrbeli z valuto »Rudolfi-1RM« in morebitna izguba ni bila boleča. Na koncu so bila dejanja ekip ovrednotena in zmagovalec tista ekipa (šola), ki je ustvarila največje premoženje, in sicer je bila to Ekonomska šola Ptuj, ki bo naslenje letu tudi organizatorica Ekonomijade.

Kot rečeno, je bilo zbirno mesto v Domu kulture Kamnik, kjer je ob sprejemu udeležencev ter malce drugačni, inovativni kulturni prireditvi in seznanitvi z dnevnim načrtom v imenu organizatorja zbrane nagovoril ravnatelj Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik mag. Šemso Mujanovič: »Bistvo Ekonomijade je druženje, izmenjava mnenj in idej ter promocija programa, ki nima ustrezne veljave. Slabo luč nanj mečejo ekonomisti, ki so v preteklih obdobjih naredili veliko škode s slabim vodenjem podjetij. Ravno tako slabo luč mečejo podatki, da je ekonomistov preveč. Res jih je preveč, vendar diplomiranih. Bistvo ekonomskega tehnika je priprava za poklic, ki ima pomembno podporno vlogo v podjetjih ali javnih ustanovah: je raznovrsten, zanimiv in ustreza zelo širokemu spektru poklicev (od komercialistov, administratorjev, blagajniških in zavarovalniških referentov, tajnic, knjigovodij in podobno) in zato jih šole tudi čim širše pripravljamo. Ekonomijada kot dogodek pa je tudi priložnost za promocijo kraja, v katerem se organizira – v našem primeru krasnega srednjeveškega mesta Kamnik. Zato smo tudi program zastavili tako, da dijaki, učitelji in ravnatelji spoznajo bistvene značilnosti našega mesta in prepričani smo, da se bomo izkazali kot gostitelji ter s tem zagotovili ponovne obiske gostov.«

Župan Marjan Šarec ni skrival navdušenja ob malce drugačni, izredno prijetni in inovativno pripravljeni Ekonomijadi, čestital ravnatelju, dijakinjam in dijakom Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik in svoje misli sklenil z besedami: »Vi, dragi ekonomski tehniki, imate še vse pred seboj, vi imate priložnost, da storite kaj drugače, vi imate priložnost, da se tudi danes lotite zadev v praksi. Poskušajte že kmalu najti kakšen posel, poskušajte biti inovativni, poskušajte se po končani šoli odločiti za tisto, kar vas bo veselilo, kajti ne pozabite, da poklic ekonomskega tehnika ponuja veliko možnosti. In seveda dokončajte zastavljene cilje. Pa ne zato, da se boste hvalili, ampak zato, da boste naši družbi doprinesli kaj koristnega, saj vas, mladi, naša družba zelo potrebuje. Prijeten dan in uspešno druženje.«


<< Nazaj | Novice