Mali grad

Ekokviz na OŠ Marije Vere

02.02.2011

 

Na OŠ Marije Vere v Kamniku je dopoldan potekala predstavitev Ekokviza, tekmovanja v ekoznanju za učence 6., 7. in 8. razredov slovenskih osnovnih ekošol. Vsako leto se ga udeleži več tisoč učencev z okrog 180 šol. Letos bodo pridobivali znanje s področja biotske raznovrstnosti, podnebnih sprememb in učinkovite rabe energije. Kamniška osnovna šola je na tem področju še posebej dejavna, zato je predstavitev Ekokviza potekala pri njih.

»Poraba električne in tudi energije nasploh tako v razvitih kot v državah v razvoju nenehno narašča, saj uporabljamo vedno več tehnoloških pripomočkov. Sodoben način življenja je energijsko potraten in pogosto nismo pripravljeni na kompromise, ki bi privedli do manjše porabe energije. Z uvrstitvijo učinkovite rabe energije med teme letošnjega Ekokviza želimo povečati zavedanje o pomenu učinkovite rabe energije, predvsem pa pokazati učencem, da je mogoče z energijo varčevati, ne da bi se bilo potrebno odreči udobju, ki smo ga vajeni,« je dejal nacionalni koordinator Ekošole, Gregor Cerar in dodal: »Na številnih slovenskih osnovnih šolah so že uvedli programe učinkovite rabe energije in ponekod dosegli res odlične rezultate, na primer tudi do 30 odstotno zmanjšanje porabe energije, posledično pa tudi znižanje stroškov. Na osnovni šoli Marije Vere v Kamniku so na tem področju lahko zgled tudi vsem ostalim.«

Njihov trud in skrb za naravo je pohvalil tudi župan Marjan Šarec in v svojem govoru poudaril, da je v interesu Občine podpirati tovrstne projekte. »Potrebno je skrbeti za naravo vsak dan, že samo s tem, da otoke naučimo naj žvečilnega gumija ne odvržejo na cesto, v gozd, saj za razkroj potrebuje približno 100 let,« je dodal župan in ob koncu tiskovne konference učencu 2. razreda, Urhu Prosenu, izročil pohvalo in delovni zvezek za njegov prispevek ob mednarodnemu letu gozdov 2011. Skupaj s šolskim hišnikom sta namreč ob šoli zasadila javor in s tem izpolnila eno izmed želja Generalne skupščine Združenih narodov, in sicer povečati javno zanimanje za gozd.

Na kamniški šoli so učenci med najbolj zanimivimi aktivnostmi skupaj z ravnateljico Violeto Vodlan in mentorico Urško Brožič izpostavili merjenje osvetljenosti šolskih prostorov z luxmetri. Projekt so poimenovali »Ugašanje luči v učilnicah«. Z merilniki, ki so jih prejeli od Ekošole, so obiskali in popisali vse šolske prostore in nato pripravili načrt za zmanjšanje porabe energije. V okviru letošnjega Ekokviza sta Telekom Slovenije in Ekošola k podobnemu delovanju povabila vse ekošole in jih pozvala, da organizirajo dan varčevanja z električno energijo. Bliža se namreč 6. marec, ki je Svetovni dan varčevanja z energijo.

»Glede na našo dejavnost je raba energije za nas zelo pomemben dejavnik okoljskega delovanja, zato smo podprli njeno vključitev med teme letošnjega Ekokviza in ji posebno pozornost posvečamo tudi na današnji predstavitvi. Naše partnerstvo pri Ekokvizu je nadaljevanje okoljskih aktivnosti, ki potekajo v Telekomu Slovenije, med drugim smo v letu 2010 ponovno potrdili okoljski certifikat ISO 14001 in sprejeli okoljsko politiko,« je dejal Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing pri Telekomu Slovenije.

Organizator Ekokviza je Ekošola, vseevropski program izobraževanja za okolje, v katerega je v Sloveniji vključenih že 629 šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Posebnost Ekokviza je v tem, da v celoti poteka prek spletne strani http://eko.telekom.si/ in je zato še bolj prijazen do okolja. Pobudo za prenos na splet je dal Telekom Slovenije, ki je partner Ekokviza že tretje leto, število tekmovalcev pa se je tudi zaradi privlačnega načina tekmovanja v zadnjih dveh letih povečalo v povprečju za četrtino. Lani je tako tekmovalo že več kot 3.800 učencev in podobno udeležbo na Ekokvizu organizatorji pričakujejo tudi letos.

Šolska tekmovanja v Ekokvizu bodo na vrsti 9. marca. Na podlagi njihovih rezultatov se bodo oblikovale regijske lestvice. Najboljše ekipe iz vsake regije se bodo uvrstile na državno tekmovanje, ki bo potekalo aprila ob dnevu zemlje. Na njem se bodo potegovali za naziv ekofac, pa tudi lepe nagrade in donacije Telekoma Slovenije v skupni vrednosti 10.000 evrov, namenjene šolskim ekonaložbam. Lanski zmagovalci so bili učenci OŠ Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki pred ekipama I. OŠ Žalec in OŠ Železniki.

 


<< Nazaj | Novice