Mali grad

EXPOSED – mednarodni natečaj digitalne fotografije

24.02.2013

 

Foto klub Kamnik je že četrtič organiziral Exposed – mednarodni natečaj digitalne fotografije. Na natečaju sta sodelovala 1002 avtorja iz 65 držav s 10.156 fotografijami. Gre za največji fotografski natečaj v Sloveniji, število sodelujočih avtorjev pa ga uvršča med pet največjih na svetu.

Tako je včeraj v Domu kulture Kamnik potekala slavnostna prireditev ob zaključku natečaja z otvoritvijo razstave in podelitvijo kar 77 nagrad in častnih trakov. Prireditve so se bodo udeležili vidnejši predstavniki Fotografske zveze Slovenije (Vasja Doberlet, pooblaščenec za stike z mednarodno fotografsko zvezo FIAP), zbrane pa je v imenu Občine Kamnik pozdravila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Natečaj Exposed je potekal pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije FZS, Mednarodne fotografske zveze FIAP, ameriške fotografske zveze PSA in mednarodnega združenja fotografov UPI.

Podelitev priznanj je spremljala projekcija sprejetih fotografij, kulturni program pa je popestrila plesalka ob drogu.

Natečaj je bil razpisan avgusta 2012, žiriranje pa je potekalo decembra. Trije člani mednarodne žirije (Izidor Gašperlin iz Kranja, Matej Peljhan iz Ljubljane in Ciaran Whyte iz Irske) so opravili zelo zahtevno in težko, pa vendar odlično delo. Na natečaju so bile razpisane 4 teme in sicer akt, prosta barvna, prosta črno-bela in pokrajina.

Na prireditvi so bili podeljeni tudi fotografski nazivi mednarodne fotografske zveze FIAP in Fotografske zveze Slovenije FZS.

Fotografske nazive FIAP je podelil Vasja Doberlet, predstavnik za stike s FIAP pri Fotografski zvezi Slovenije. Naziv bronasti EFIAP je prejela Andreja Ravnak, naziv EFIAP sta prejela Lili Jazbec in Matej Peljhan, naziv  AFIAP pa Mateja Absec, Denis Čemažar, Milan Jazbec in Tinkara Koleša.

Naziv Fotograf tretjega razreda po pravilniku FZS je prejel Brane Mihajlov, naziv Fotograf drugega razreda po pravilniku FZS pa sta prejela Manuella Kotnik in Andrej Flerin.  

Vse prejemnike nagrad si lahko ogledate tukaj.

FOTO KLUB KAMNIK

Foto klub Kamnik je bil ustanovljen decembra 2004 in deluje v prostorih Doma kulture Kamnik, kjer so si sami uredili klubske prostore ter usposobili odlično fotografsko temnico in postavili fotografski studio. Nadgradili so klubsko knjižnico, ki se redno polni s strokovnim knjižnim gradivom in ta je preko sistema Cobiss dostopen tako članom kot tudi vsem uporabnikom Matične knjižnice Kamnik. V vedno aktivnejši galeriji Doma Kulture Kamnik so pripravil tudi prvo razstavo tuje avtorice – v sodelovanju z Galerijo Photon je v sklopu projekta Mesec fotografije svoja dela razstavila Izraelka Adi Shalmon. Klub že deveto leto izvaja kvaliteten program za člane, ki jih je vsako leto več. Prirejajo različna izobraževanja, tečaje, člani si lahko izposodijo klubsko fotografsko opremo, uporabljajo lahko klubsko temnico, njihova zbirka knjig o fotografiji je premična zbirka Matične knjižnice Kamnik, pogosto pa se skupaj odpravijo na fotografske izlete, družijo jih tudi kostanjevi in prvomajski pikniki, obožujejo sončne zahode in dolge večerne sprehode ob morju, seveda pa vselej radi fotografirajo. Vedno pogosteje sodelujejo tudi z drugimi fotografskimi klubi v Sloveniji in se mednarodno  udejstvujejo.

Dosedanji najpomembnejši dosežki

Holylandscape – razstava izraelske avtorice Adi Shalmon, ki je bila organizirana v sklopu projekta Mesec fotografije, v sodelovanju z Galerijo Photon.

Exposed – eden največjih mednarodnih fotografskih natečajev v Sloveniji in svetu, na katerem sodeluje preko 200 slovenskih avtorjev, kar je precej več, kot na kateremkoli drugem slovenskem natečaju

Oko Kamnika – fotografska razstava na prostem, ki jo pripravljamo vsako poletje v Kamniku

2 fotografski razstavi izvedeni pod okriljem Fotografske zveze Slovenije (Ex–tempore Ana Desetnica 2006 in Stare tovarne 2007)

Fotograf/inja se predstavi – vsakoletna razstava članov Foto kluba Kamnik

Odsevi preteklosti – razstava analognih črno-belih fotografij avtorjev Foto kluba Kamnik

Sodelovanje z različnimi kamniškimi institucijami pri domačih in mednarodnih projektih (Občina Kamnik, KD Priden možic, TIC Kamnik, Matična knjižnica Kamnik...).

Naše razstave so postavljene v Galeriji Doma kulture Kamnik, Občine Kamnik, Galerije Peroz, naši člani pa razstavljajo tudi na razstavah, ki so postavljene v različnih referenčnih razstaviščih v Sloveniji in v svetu.

Besedilo: Ana Stanovnik Perčič
Fotografije: Aleš Senožetnik


<< Nazaj | Novice