Mali grad

EXPOSED – mednarodni natečaj digitalne fotografije

12.02.2012

 

Foto klub Kamnik je že tretjič organiziral Exposed – mednarodni natečaj digitalne fotografije. Na natečaju je sodelovalo je 1.177 avtorjev z 11.570 fotografijami. Gre za največji fotografski natečaj v Sloveniji, število sodelujočih avtorjev pa ga uvršča med pet največjih na svetu.

Tako je včeraj v Domu kulture Kamnik potekala slavnostna prireditev ob zaključku natečaja z otvoritvijo razstave in podelitvijo kar 77 nagrad in častnih trakov. Prireditve so se bodo udeležili vidnejši predstavniki Fotografske zveze Slovenije (Vasja Doberlet, pooblaščenec za stike z mednarodno fotografsko zvezo FIAP), predstavniki Občine Kamnik (podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar) in g. Ciaran Whyte iz Irske, ki je prejel nagrado za najuspešnejšega avtorja natečaja.

 

Natečaj Exposed je potekal pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije FZS, Mednarodne fotografske zveze FIAP, ameriške fotografske zveze PSA in mednarodnega združenja fotografov UPI.

Klemen Brumec, predsednik organizacijskega odbora in Bojan Težak, predsednik Foto kluba Kamnik, ter vsi ostali člani so bili že prvi dve leti več kot navdušeni nad rezultati, prav tako pa je tudi letos, saj število avtorjev in predvsem kvaliteta fotografij neprestano rasteta. Med nagrajenimi fotografi sta bila letos tudi člana Foto kluba Kamnik, ki sta prejela častni trak, in sicer Egon Bajt za fotografijo Dancers v prosti črno-beli temi ter Nejc Trampuž v prosti barvni temi s fotografijo Kontrast.

 

Podelitev priznanj je spremljala projekcija sprejetih fotografij ob glasbeni spremljavi Simona Skalarja, ki je prav tako član Foto kluba Kamnik. Kulturni program so popestrile tri orientalske plesalke iz plesnega društva Amaya dance company.

Natečaj je bil razpisan avgusta 2011, žiriranje pa je potekalo decembra. Trije člani mednarodne žirije (Jure Kravanja iz Celja, Peter Pokorn ml. iz Škofje Loke in Manolis Metzakis iz Grčije) so opravili zelo zahtevno in težko, pa vendar odlično delo. Na natečaju so bile razpisane 4 teme in sicer akt, prosta barvna, prosta črno-bela in pokrajina.

 

Na prireditvi so bili podeljeni tudi fotografski nazivi mednarodne fotografske zveze FIAP in Fotografske zveze Slovenije FZS.

Fotografske nazive FIAP je podelil Vasja Doberlet, predstavnik za stike s FIAP pri Fotografski zvezi Slovenije. Naziv EFIAP je prejel fotograf Rok Godec, naziv srebrni EFIAP fotograf Jani Novak, naziv HonEFIAP pa Peter Pokorn. HonEFIAP je najvišji možni častni fotografski naziv, ki ga podeljuje FIAP.

Naziv Fotograf tretjega razreda po pravilniku FZS je prejel Janez Ravnikar, naziv Fotografinja drugega razreda po pravilniku FZS pa sta prejeli Klara Galičič in Ana Stanovnik Perčič.

 

Predsednik FK Kamnik je ob zaključku prireditve v imenu članov foto kluba Kamnik izročil priznanje »Zlata deklica« vodji organizacijskega odbora Klemnu Brumcu za prizadevno delo pri natečaju Exposed.

Besedilo in fotografije: Bojan Težak, Foto klub Kamnik


<< Nazaj | Novice