Mali grad

Dve študijski turi v organizaciji Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik

13.04.2011

 

Študijska tura v Prlekijo za kamniške ponudnike namestitev

V sredo, 6. aprila 2011, je Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik za kamniške ponudnike namestitev izvedla študijsko turo po Prlekiji.

Prlekija, ki leži med gričevnatim svetom Slovenskih Goric in Pomurske ravnice; oziroma med Muro in Dravo se ponaša z bogato turistično ponudbo. Ta temelji na ponudbi zdravilišč (na območju so Terme Banovci, Radenci in Bioterme Mala Nedelja) in bogati ponudbi podeželja, ki je trdno povezana z vinogradništvom. Po Prlekiji nas je vodil direktor LTO Prlekija, Andrej Vršič. Obiskali smo Dvorec Jeruzalem, kjer so nas pogostili z zajtrkom; predstavili so nam njihovo ponudbo. Ogledali smo si bližnjo cerkev Žalostne Matere Božje ter TIC Jeruzalem z vinoteko. Sledil je ogled Turistične kmetije Puklavec in Hlebec, ogledali smo si sobe Kreft v Stročji vasi. Zaključek smo imeli v Turistični kmetiji Frank Ozmec v Slamnjaku.

Gospod Andrej nam je poleg znamenitosti in zanimivosti območja predstavil delovanje in problematiko turizma.

Kamniški turistični ponudniki so mnenja, da so študijske ture dobrodošle in, da si jih želijo tudi v prihodnje.

Študijska tura za lokalne turistične vodnike

Agencija za razvoj turizma in podjetništva Kamnik je v soboto, 9. aprila, organizirala nadaljnje izobraževanje turističnih vodnikov z licenco za območje Srce Slovenije. Tokrat smo si ogledali Mekinjsko cerkev, Uršulinski samostan,  Stahovico in dolino Kamniške Bistrice.

Program vodenja je v sodelovanju z Agencijo za turizem in podjetništvo izčrpno ter z veliko »biserčkov« izpeljal naš dolgoletni vodnik in upokojeni profesor geografije na OŠ Toma Brejca, Miha Babnik.

Najprej smo si ogledali Uršulinski samostan s cerkvijo, veliko novega in zanimivega pa nam je podal o Prašnikarjevi dediščini, ki je Kamniku in njegovi okolici pustila velik pečat. Dotaknil se je tudi razlage o delovanju nekdanje Meščanske kooperacije in predstavil njihovo današnje delovanje.

Dolino Kamniške Bistrice smo na turi spoznavali predvsem z vidika kulturne dediščine. Miha nam je razložil kako so nekoč žgali apno. Spoznali smo tudi nove točke. Morda vi poznate povedati kje je  "Dedkov pruh«?  Gre za nekdanji kamnolom v Kamniški Bistrici. Delo v njem je bilo izredno težko in delavci so si kruh zelo težko prislužili. Ustavili smo se v Kopišču, kjer  so bile včasih oglarske kope. Pripovedoval nam je o gozdarskih opravilih; les je namreč v teh koncih nekoč predstavljal glavno bogastvo. V soteski Predaselj smo izvedeli, da so bile tod predvidene tri elektrarne. Še danes lahko vidite ostanke obzidja koč za delavce v delovnih brigadah, ki so tu delovale takoj po vojni. K sreči do same izvedbe ni prišlo in naravni biser ostaja tak kot ga je izdolbla reka Kamniška Bistrica.

Za zaključek smo si ogledali še Plečnikov dvorec (imenovan tudi kot Titova vila, dvorec Karadžordževičev). 
Prijetno sobotno druženje in spoznavanje novih biserov na Kamniškem koncu je minilo kot bi trenil. Vodniki smo si nazadnje obljubili, da se kmalu zopet vidimo z namenom druženja, spoznavanje novih znanj in povezovanja predvsem pa zato, da bomo naše lepote s pravo mero znanja in dobre volje predstavili turistom.

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar, Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik


<< Nazaj | Novice