Mali grad

Dve medalji kamniških lokostrelcev na evropskem mladinskem prvenstvu

24.07.2016

 

Dve medalji kamniških lokostrelcev na evropskem mladinskem prvenstvuPo analizi rezultatov iz preteklih mladinskih evropskih prvenstev smo prišli do zaključka, da je bilo zadnje mladinsko prvenstvo, ki je potekalo od 18. 7. 2016 pa do 23. 7. 2016 v Bukarešti v Romuniji, za Slovenijo najuspešnejše, kajti naši tekmovalci prinašajo v domovino dve medalji. Na takih tekmovanjih, kjer tekmujejo najboljši tekmovalci in tekmovalke iz evropskih držav, smo priča hudi konkurenci tako v mladinskih kot v kadetskih vrstah. Marsikdo iz mladinskih vrst tekmuje tudi v članski, kajti pogoji za tekmovanje so isti, gre le za starostno razliko.

Te dni je v Bukarešti, glavnem mestu Romunije,  na velikem  stadionu najuspešnejšega romunskega nogometnega kluba  Dinamo, potekalo mladinsko evropsko prvenstvo, ki se ga je udeležilo 345 tekmovalk in tekmovalcev iz 36 držav. Tekmovalci so tekmovali  v dveh disciplinah, in sicer z ukrivljenim in sestavljenim lokom. Ločeni so bili v dve starostni kategoriji (kadeti in mladinci) in po spolu. Mladinci in mladinke z ukrivljenim lokom so tekmovali na razdalji 70 metrov, kadeti in kadetinje z  ukrivljenim lokom pa na razdalji 60 metrov, medtem ko tekmovalci z sestavljenim lokom na enotnih 50 metrov. Tekma je potekala individualno in ekipno.

Kot člani reprezentance so za to tekmo dosegli norme ali pa bili poleg ostalih izbrani tudi trije člani Lokostrelskega kluba Kamnik, in sicer med mladinci Gašper Štrajhar in Luka Arnež, med kadeti pa Žiga Ravnikar. Tako Gašper kot Žiga sta že stalna člana reprezentance, medtem ko je Luka prvič nastopil v reprezentačni ekipi.

Po zaključenih torkovih kvalifikacijah, kjer so bili naši zadovoljni z uvrstitvami, so se v sredo med seboj pomerile najprej ekipe. Medtem,  ko so mladinci nesrečno izpadli v boju za 1/8 finala, je kadetska ekipa v sestavi Žiga Ravnikar, Nik Bizjak in Žan Lukšič pokazala, da so več kot enakovreden nasprotnik najboljšim. Najprej so premagali ekipo iz Poljske, za njimi so padli Rusi, ki so bili prvouvrščeni po kvalifikacijah in v polfinalu so z odličnim rezultatom zmleli še Francoze. V sobotnem  finalnem obračunu v boju za zlato medaljo so dobesedno nadigrali špansko ekipo in na naše veliko veselje postali evropski ekipni prvaki med kadeti.

Mladinec Gašper Štrajhar je po 13. mestu v kvalifikacijah v individualnih dvobojih premagoval nasprotnike enega za drugim. Ko se je po zmagi nad Italjanom Bizzotto uvrstil med najboljše 4, je zadišalo po medalji. V polfinalu je bil Rus Baldanov boljši in Gašperja je čakal  boj za bron, kjer se je pomeril z Nemcem Schmitzom. Po izredno razburljivemu in enakovrednem  dvoboju je Nemec klonil ravno pri zadnjem setu, ko je Gašper zadel maksimalno število zadetkov, in sicer 30. Igra živcev je bila končana in veselili smo se tako zelo težko pričakovane in zaželjene bronaste medalje.

Slovenske uvrstitve:

Mladinci (66 tekmovalcev)

Mladinke (43 tekmovalk)

Kadeti (68 tekmovalcev)

Kadetinje (51 tekmovalk)

Ekipe mladincev (16 ekip):

Ekipe kadetov (18 ekip)

ČESTITAMO ZA IZJEMEN USPEH!

Besedilo in fotografije: Blanka Štrajhar


<< Nazaj | Novice