Mali grad

Dvakrat v 24 urah ni šlo

17.01.2014

 

Manj kot 24 ur po včerajšnji zmagi na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge, ko so Kamničanke premagale Poreč, so odbojkarice Calcit Volleyballa v vnaprej igrani tekmi 13. kroga srednjeevropske lige gostile Doprastav iz Bratislave. Žal so bile noge kamniških odbojkaric še pretežke, na drugi strani mreže pa je stala izredno motivirana slovaška ekipa, ki je popolnoma zasluženo prišla do vseh treh točk. Navkljub porazu Kamničanke ostajajo na drugem mestu srednjeevropske lige, v soboto, ob 17:30 uri, pa bodo v 11. krogu, v ŠD Kamnik, igrale še z ekipo Askö Linz.

Calcit Volleyball – Doprastav Bratislava    3:1 (17, 17, -20, 20)

Kamnik – Športna dvorana. 100 gledalcev. Sodnici: Jurković in Zidanić (obe Hrvaška). 

Calcit Volleyball: E. Mori 4, Turnšek 13, Božič 2, Kavčič, Borko 2, Vrhovnik 8, Valenčič 4, N. Mori, Hribar – libero1, Jerala – libero2, Charuk 13, Ščuka 7. Trener: Gašper Ribič.

Doprastav Bratislava: Martinakova, Hatinova 11, Abrhamova 13, Drobnakova 14, Potocka, Kosekova 6, Rehakova, Meskova 14, Stankovilanska ,14 Ovečkova , Nikmonova. Trener: Tomaš Varga.

Po včerajšnji zmagi proti Porečankam, je trener kamniških odbojkaric Gašper Ribič napovedal, da bo nekatere igralke odpočil, priložnost pa ponudil drugim. Tako so dvoboj s trenutno četrtouvrščeno ekipo srednjeevropske lige, v kateri so si slovenske pokalne zmagovalke že zagotovile nastop na zaključnem turnirju, vprašanje je le na katerem mestu bodo končale redni del tekmovanja, začele Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Sara Valenčič, Anja Kavčič, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Ana Katarina Hribar na mestu proste igralke. Vendar pa uvod na tekmo za domačo ekipo ni bil najbolj obetaven, saj so gostje na najboljši možni način izkoristile nekaj lastnih napak Kamničank in povedle s 7:4, do drugega tehničnega odmora pa so razliko povečale še za točko. Kamniški sprejem ni bil najboljši, v napadu pa je manjkalo svežine in prodornosti, pa tudi blok je bil veliko slabši kot recimo na včerajšnji tekmi s Porečem. Ko so se Kamničanke z asom Charukove gostjam približale na točko zaostanka (16:17), je nekoliko zadišalo po preobratu, toda na servis Daniele Meskove so Bratislavčanke dosegle pet točk zapored in niz zanesljivo dobile. Zadnjo točko je z asom dosegla Michela Abrhamova. Ribič je do preobrata skušal priti s polminutnima odmoroma in tudi menjavama, v igro je poslal Evo Mori in Lano Ščuko, toda Slovakinje so bile v prvem nizu preprosto boljše.

Drugi niz so domače odbojkarice začele v isti zasedbi kot prvega, vendar tokrat nekoliko bolj zbrano. V napadu so bile bolj učinkovite, še vedno pa je manjkal kakšen blok več, pa tudi na sprejemu bi lahko igrale bolje. Čeprav so z asom Turšnkove povedle s 7:6, so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšle gostujoče odbojkarice, ki so po izredno lepi točki, ko so rešile že izgubljeno žogo prvič v drugem nizu povedle za dve točki (12:10). Gašper Ribič je s polminutnim odmorom želel umiriti svoje varovanke, ki so bile v prejšnji akciji že prepričane, da bo točka pripadla njim. Vendar se to ni zgodilo, gostje pa so tudi na krilih te točke povedle s 15:11, zato je Ribič tik pred drugim tehničnim odmorom vzel še svoj drugi »time-avt«, ki pa tudi ni pomagal, saj so odbojkarice iz Bratislave svoje vodstvo povečale še za točko, po dveh zaporednih asih Abrhamove pa je zaostanek Kamničank znašal že sedem točk. Domači trener je prvič na tekmi v igro poslal kapetanko Tamaro Borko, ki je zamenjala Anjo Kavčič, namesto Valenčičeve pa Lano Ščuko. Toda zaostanek je bil že prevelik, da bi domače odbojkarice v drugem nizu še lahko upale na zmago. Tudi zato, ker so jih gostje vse prepogosto zaustavile z blokom. V končnici niza je v igro vstopila še Eva Mori, vendar so gostje tudi ta niz zanesljivo dobile.

V želji, da bi v Kamniku vendarle gledali več kot le tri nize, so odbojkarice Calcit Volleyballa tretji niz začel v postavi, ki je včeraj brez večjih težav strla odpor Poreča v pokalu Challenge. Žal pa so bile noge še pretežke od včerajšnje tekme, prav tako tudi ni bilo prave zbranosti in Slovakinje so na servis Meskove povedle s 5:0 in šele po polminutnem odmoru so Kamničanke, tudi zahvaljujoč napaki gostij, prišle do prve točke v tretjem nizu. Ob prvem tehničnem odmoru so za ekipo iz Bratislave zaostajale za dve točki, na servis Borkove in po bloku Charukove je bil izid na trinajsti točki prvič v tretjem nizu izenačen. Čeprav so Kamničanke do drugega tehničnega odmor dvakrat vodile za točko, so nanj s točko prednosti odšle odbojkarice iz Bratislave. Toda po vrnitvi na igrišče so se Kamničanek le prebudile in na servis Ščuke povedle za štiri točke (21:17), tako da je gostujoči trener Tamaš Varga v kratkem času vzel še svoj drugi polminutni odmor. Po dveh zaporednih točkah gostij se je za isti korak odločil tudi Ribič. Ob pravem trenutku, kajti njegove varovanke so se spet zbrale ter po dobri reakciji Borkove ob mreži dobile svoj prvi niz na nocojšnji tekmi.

Žal pa se četrti niz za domačo ekipo ni začel obetavno, kajti ob ne ravno prepričljivem sprejemu, je bil tudi napad manj učinkovit, tako da je Doprastav pobegnil za štiri točke (7:3). Na servis Turnškove so se jim domače odbojkarice do prvega tehničnega odmora približale na dve točki zaostanka, z novim blokom Lucy Charuk pa sta bile ekipi prvič v četrtem nizu izenačeni. Toda po novih težavah Kamničank na sprejemu je Ribič ob zaostanku treh točk (12:15) vzel prvi polminutni odmor v četrtem nizu, a so Bratislavčanke nato dosegle še dve točki zapored. Domače odbojkarice so se še trudile, da bi prišle vsaj do točke, vendar so bile noge po včerajšnji tekmi s Porečem preprosto pretežke.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Odigrati dve tekmi na visoki ravni v dveh dneh je težko, kajti Doprastav ima kakovostno ekipo. Preprosto na sprejemu nismo mogli držati visokega odstotka, posledično smo bili slabši tudi v napadu. Na drugi strani do bile gostje veliko boljše na sprejemu, veliko so igrale prvi tempo. Ampak nimajo kaj, jutri bo nov dan, v soboto nova tekma in moramo iti naprej. Ta poraz nas ne sme potreti. Določene stvari smo skušali obrniti malo drugače, skušali smo nekaj skombinirati, vendar nam ni uspelo. V zadnjem nizu, ko bi lahko nekaj žog rešili v svojo korist, nam to ni uspelo in vprašanje je, kako bi se tekma razpletla, če bi bili v tem uspešni. Ni kaj, zmaga Doprastava je zaslužena.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice