Mali grad

Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni

21.11.2015

 

Osnovna šola Toma Brejca danes gosti državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Tekmovalke in tekmovalce so pred začetkom tekmovanja nagovorili župan Marjan Šarec, ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc, predstavnik Zveza društev diabetikov Slovenije Alojz Rudolf, predsednica Društva diabetikov Kamnik Savica Juntez in diplomirana medicinska sestra iz ambulante za diabetike Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Kati Časar ter jim zaželeli obilo uspeha in mnogo novega znanja.

Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni se letos odvija že 17. leto, in sicer na dveh ravneh. Učenci so sprva tekmovali na šolski ravni. Danes, na ravni državnega tekmovanja, pa sodelujejo trije učenci s posamezne šole z najboljšim rezultatom. Poleg Kamnika pa današnje državno tekmovanje gostijo še Brežice, Murska Sobota in Izola.

Organizator je Zveza društev diabetikov Slovenije, ki v letošnjem letu daje poudarek na preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 z uravnoteženo in zdravo prehrano, pomenu telesne aktivnosti in zapletom na očeh, ki so posledica sladkorne bolezni. Vsekakor pa to ni le tekmovanje temveč tudi dogodek, ki ozavešča širšo javnost o tem, kako pomemben je zdrav življenjski slog in, kako pomembno je znanje o preprečevanju sladkorne bolezeni.

Pred začetkom pisnega preizkusa je v večnamenskem prostoru kamniške šole v imenu gostiteljice zbrane sprva pozdravila ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc, ki je med drugim dejala: »Želim vam, da se boste na naši šoli danes zelo dobro počutili in boste dali vse od sebi. Vesela sem, da vas je toliko in naj bo to vzpodbuda za naprej. Hvala tudi mentorjem, da boste imeli še naprej dovolj energije in vzpodbujali mladino, da se bo zavedala tudi težkih stvari, ki se v življenju z njimi srečamo, to so bolezni. Srečno vsem.«

Župan Marjan Šarec je mladim poznavalcem sladkorne bolezni namenil naslednje misli: »Prisrčno dobrodošli v Kamniku. Sladkorna bolezen je ena najzahrbtnejših bolezni, ki nas lahko doleti. Je tiha, prikrita in ko enkrat izbruhne, je to verjetno velik šok. Tako, kot za vse druge kronične bolezni. Zavedati se je namreč potrebno, da od takrat naprej življenje najbrž ne bo več tako, kot smo ga bili vajeni, ko smo lahko jedli in počeli vse, kar smo hoteli. Kar naenkrat imamo polno omejitev. Zato so takšni preizkusi znanja še kako pomembni, da se z boleznijo znamo spopasti, da se o njej veliko naučimo in, če nas slučajno doleti, jo verjetno jemljemo nekoliko drugače. Zdravja se človek zaveda takrat, ko ga nima. Tako je bilo nekoč, tako je danes in tako bo tudi v prihodnosti. Danes ste tukaj zato, da se boste naučili veliko novega. Veliko uspehov na tekmovanju. Želim vam prijeten dan, hvala ravnateljici Osnovne šole Toma Brejca Mojci Rode Škrjanc, da nas je tako prijazno sprejela medse in se morda vidimo v Kamniku še ob kakšni drugi priložnosti.«

Da se bodo učenci čim bolje odrezali in dosegli najboljše možne rezultate, pa so jim s pesmijo in plesom zaželele učenke in učenci kamniške šole.


<< Nazaj | Novice