Mali grad

Državni prvaki do zaslužene zmage

09.10.2014

 

V derbiju petega kroga 1. DOL moški so odbojkarji Calcit Volleyballa morali priznati premoč aktualnih državnih prvakov, ki so tako oistali edina ekipa brez poraza v letošnji sezoni. Kamničani so bili v prvem in drugem nizu blizu zmage, a so v končnici niza popustili, v četrtem pa jim je popolnoma popustila zbranost. Že v soboto čaka varovance Marka Brumna nova domača preizkušnja. Ob 18. uri bodo gostili Astec Triglav.

Calcit Volleyball – ACH Volley1:3 (-20, -25, 20, -17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 400 gledalcev. Sodnika: Gril (Pekre) in Miklošič (Maribor).

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 7, T. Štern 7, Drobnič, Vidmar 11, Štembergar Zupan 2, Brus 7, Kvas, Stavbar, Kotnik 4, Ž. Štern 19, Brulec5. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs 16, Jereb 2, Plot – libero, Kozamernik 10, Purič 8, Pokeršnik 13, Klobučar, Pleško 6, Jurič 2, Kasnik, Mochalski 9, Slovnik. Trener: Tomi Šmuc.

Derbi petega kroga 1. DOL moški je na tribune kamniške športne dvorane privabil veliko število gledalcev, ki so v ljubljanski ekipi lahko pozdravili kar nekaj igralcev, ki so v preteklosti nosili dres Calcit Volleyballa. Ob Matiji Plešku, ki je, tako kot trener ACH Volleyja Tomi Šmuc, svoj prvi naslov državnega prvaka osvojil prav kot igralec Kamnika, sta bila to še Matija Jereb in Danijel Pokeršnik, še lani igralec sicer trikratnih državnih prvakov. V domači ekipi je za ACH Volley do zdaj igral le Jan Brulec, ki se je po letu dni vrnil v Kamnik. Že to in dejstvo, da je šlo, za, po štirih odigranih krogih domačega prvenstva edini neporaženi ekipi, je bilo dovolj razlogov za polne tribune.

Domačini so tekmo začeli v postavi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Žan Novljan, Boris Brus, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar, medtem ko se je Tomi Šmuc odločil za Matijo Jereba, Andreja Flajsa, Matijo Pleška, Jana Kozamernika, Dika Puriča, Danijela Pokeršnika in prostega igralca Miho Plota. Na prvi tehnični odmor so s točko prednosti odšli gostje, čeprav so Kamničani še vodili s 4:2, z uspešnim napadom pa je Tonček Štern izid na dvanajsti točki izenačil. Odbojkarji Calcita so ob drugem tehničnem odmoru povedli za točko, imeli pred vstopom v končnico niza dve točki naskoka (20:18), nato pa po vstopu Američana Erica Mochalskega, za katerega je bil to prvi nastop za ACH Volley v letošnji sezoni, popolnoma popustili. Prav Mochalski je s svojimi servisi vnesel paniko med domače sprejemalce, za nameček se je Kamničanom ustavilo še v napadu in Diko Purič je zapečatil njihovo usodo v uvodnem nizu. Trener domače ekipe Marko Brumen je sicer vzel oba polminutna odmora, opravil dve menjavi, toda brez pravega učinka.

Podobno kot se je končal prvi, se je začel drugi niz, kajti Ljubljančani so na servis Matije Jereba dosegli še tri točke zapored, zato je Brumen njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Kar mu je tudi uspelo, kajti na servis Andreja Štembergar Zupana je že na tretji točki sledilo izenačenje, nato pa so z blokom Žige Šterna domači odbojkarji povedli s 5:4. Domači navijači so bili znova na nogah po bloku Jana Brulca in uspešnem napadu Žige Šterna, kar je Kamničanom ob prvem tehničnem odmoru prineslo dve točki prednosti. Njihovo vodstvo je bilo kratkotrajno, kajti državni prvaki so po vrnitvi na igrišči dosegli tri točke zapored, z asom Puriča in napaki domače ekipe pa so povedli za tri točke (13:10). Tik pred drugim tehničnim odmorom je Primož Vidmar v domači ekipi zamenjal poškodovanega Tončka Šterna, že takoj v svoji prvi akciji dosegel točko, toda servis Štembergar Zupana je končal v avtu. Ljubljančani so bili bolj prodorni v napadu, boljši na sprejemu, kar jim je tudi prineslo to prednost. Pri zaostanku dveh točk (16:18) je v domači ekipi namesto kapetana Štembergar Zupana vstopil Domen Kotnik, po že tretji zaporedni napaki gostov pa je na osemnajsti točki sledilo novo izenačenje v drugem nizu, zato se je za svoj prvi polminutni odmor odločil še Šmuc. Toda z dvema zaporednima blokoma, Brulca in Novljana, so Kamničani, tako kot v prvem, povedli z 20:18. In tako kot v prvem nizu se je pri tem izidu Šmuc spet odločil za menjavo korektorja, le, da je Mochalskega zamenjal Pokeršnik. Ljubljančani sicer niso dosegli sedmih točk zapored, zato pa so rešili dve zaključni žogi, saj so Kamničani vodili s 24:22 ter nato sami zaključili drugo zaključno žogo. Tudi tokrat je zadnjo točko v nizu z blokom dosegel Purič, veliko zaslug za preobrat pa je imel prav nekdanji igralec Calcita Pokeršnik.

Tretji niz so domači odbojkarji začeli s Kotnikom in Vidmarjem, »počivala« sta Tonček Štern in Andrej Štembergar Zupan, medtem ko so gostje niz začeli s postavo iz prvega. Se pravi z Danijelom Pokeršnikom na mestu korektorja. Do prvega tehničnega odmora - nanj so s točko prednosti odšli gostje, v napadu je bil uspešen Pokeršnik -, sta se ekipi menjavali v vodstvu, razen začetnih 2:0 za ACH Volley pa si nobena ni priigrala več kot točke prednosti. Prvim je to uspelo Kamničanom, ki so po dveh lastnih napakah gostov povedli z 12:10 ter nato po napaki Pokeršnika, ki je žogo poslal v avt, ob drugem tehničnem odmoru vodili že s tremi točkami prednosti. Ko so s točko Žige Šterna prišli do vodstva z 19:15, se jim je prvič nasmehnila zmaga v tretjem nizu. Toda po polminutnem odmoru so ljubljanski odbojkarji dosegli tri točke zapored, zato se je zanj odločil še domači trener in še tretjič zapored so Calcitovci povedli z 20:18 ter po dveh asih Brulca še z 22:18. To jim je tokrat zadoščalo za njihov prvi niz na tekmi, kajti Kotnik jim je priboril kar pet zaključnih žog, Žiga Štern pa je izkoristil drugo.

Tudi tretji niz so Ljubljančani začeli z vodstvom z 2:0, toda na servis Žige Šterna in ob dobri igri v bloku so Kamničani dosegli štiri zaporedne točke, a so nato tri zapored dosegli gostje za novo vodstvo. Tokrat s 6:5, vendar so s točko Žige Šterna s prednostjo na prvi tehnični odmor vseeno odšli domači odbojkarji, ki so z blokom Novljana povedli z 10:7 in »prisilili« Šmuca k polminutnem odmoru. Z blokom Jana Kozamernika, edinega mladinskega reprezentanta v vrstah ACH Volleyja, je bil na enajsti točki izid že izenačen. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Brumen, vendar so na servis Jereba gostje, pri katerih je Pokeršnika zamenjal Mochalski, prišli do dveh točk prednosti. Takšna je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru. Žal se je pri zaostanku treh točk (14:17) poškodoval Brulec, ki ga je zamenjal Tine Kvas, že pred tem se je namesto Kotnika v igro vrnil Štembergar Zupan. Ko je ACH Volley povedel z 18:14, je Brumen vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar s tem težav v domači ekipi še ni bilo konec. Brulec se je sicer vrnil v igro, toda zaostanek je znašal že ogromnih šest točk (14:20), kar je bilo že preveč za preobrat. Še več, do konca tekme je Kamničanom popustila zbranost, kar so Ljubljančani seveda izkoristili in prišli še do svoje pete zmage v tej sezoni. Navkljub porazu je Calcit Volleyball še vedno drugi na prvenstveni lestvici. Sicer pa se bosta ekipi letos, če ne bo prišlo do kakšne senzacije, srečali še dvakrat, v četrtfinalu pokala Slovenije. Tisti dve tekmi bosta za obe ekipi v tem trenutku bolj pomembni.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Z ACH Volleyjem, že kot po pravilu izgubljamo v končnicah in tako je bilo tudi nocoj. Spet smo bili, z izjemo četrtega niza, pred vstopom v končnico bili v prednosti, potem pa smo v končnici igrali preveč mlačno, premalo samozavestno. Vse tisto, kar smo se dogovorili, je padlo v vodo. V veliki meri smo padli zato, ker nismo delali tistega, kar smo se dogovorili in v prihodnje bo to treba popraviti. Vsekakor bosta pokalni tekmi bolj pomembni, ta izgubljena tekma nič ne pomeni, dejstvo pa je, da boli in bi si želeli pokazati boljšo igro. Še imamo rezerve, je pa res, da smo danes ostali še brez Tončka Šterna, ki se je poškodoval včeraj na treningu, pa tudi drugi igralci niso bili najbolj razpoloženi.«

Tomi Šmuc, trener Calcit Volleyballa: »Tekma je bila, z izjemo četrtega niza, ves čas izenačena. V prvem in drugem nizu smo uspeli kamniško ekipo uloviti potem, ko so nam pobegnili ter na koncu igrali bolj zbrano. Veseli me, da so fantje spoštovali tisto, kar smo se dogovorili ne glede na to, kaj se je dogajalo znotraj niza. Do konca sezone pričakujem še veliko podobnih tekem, kot je bila nocojšnja. Je pa tako, tako kot imajo Kamničani, jih imamo tudi mi. To je šele prva naša medsebojna tekma, pomembnejši bosta v pokalu. Zadovoljni smo lahko, da so naši reprezentanti upravičili svoj sloves, pa tudi Eric Mochalski, ki z nami praktično ni igral nobene pripravljalne tekme, je svojo priložnost dobro izkoristil. Predvsem to velja za servis in za tranzicijo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice