Mali grad

Državne prvakinje uspešne v Šempetru in trdo prigarana zmaga Kamničanov na uvodu sezone

21.09.2020

 

Državne prvakinje uspešne v Šempetru

Državne prvakinje uspešne v Šempetru in trdo prigarana zmaga Kamničanov na uvodu sezoneV prvem krogu Sportklub prve odbojkarske lige – ženske so odbojkarice Calcit Volleyja potrdile, da so med najbolj resnimi kandidatkami za ponovitev lanskoletnega uspeha. Proti lani tretjeuvrščenemu SIP Šempetru so v gosteh zmagale s 3:0 (24, 20, 18), kar je dobra napoved za prvo kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev v ligo prvakinj, ko se bodo v sredo, 23. septembra, ob 20.30 pomerila v gosteh z zagrebško Mladostjo.

SIP Šempeter – Calcit Volley  0:3 (-24, -20, -18)

Šempeter v Savinjski dolini – Dvorana OŠ Šempeter. Sodnika: Valentar (Prevalje), Mikošič (Maribor).

SIP Šempeter: Rituper 6, Mo. Božič 2, Koren, Črnila 7, Markovič 6, Mihalinec 3, Žnidar, Banko (L), Kotnik 7, Trbojevič-Ovčar, Ma. Božič, Lekše 8, Mazej (L), Lakovšek 5. Trener: Beno Božič.

Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 2, Pogačar 2, P. Marušič 1, Š. Marušič 1, Vovk, Kostić 16, Boisa, Zatković 15, Janežič (L), Charuk 14, Jerala 2, Radišković 12, Guiggi. Trener: Aljoša Jemec.

Za Šempetranke je bila uvodna tekma jubilejnega, tridesetega državnega prvenstva sploh prva, ki so jo v letošnji sezoni igrale, kaj dosti več tekem pa v pripravljalnem v nogah niso imele niti Kamničanke. Aktualne državne prvakinje so v primerjavi z lansko sezono močnejše za Andjelko Radišković in Martino Guiggi, ki pa tokrat še ni igrala, okrepile pa so se tudi varovanke Bena Božiča. Dve igralki, Nina Kotnik in Katja Mihalinec sta še lani igrali za Calcit Volley, s študija v ZDA pa se je vrnila Nika Markovič.

Domača ekipa, ki je lansko skrajšano sezono končala na tretjem mestu, je odlično vstopila v derbi uvodnega kroga. Z asom Kotnikove so gostjam pobegnile za pet točk (7:2), Lara Rituper pa je z uspešnim napadom pa je poskrbela za šest točk prednosti (12:6). Toda po polminutnem odmoru Aljoše Jemca, za katerega je bil to debi na prvoligaški sceni v vlogi prvega trenerja, so Kamničanke le uredile svoje vrste. Veliko zaslug za preobrat je s svojimi servisi imela Polona Marušič, svoje pa je v napadu dodala Olivera Kostić. Na 12. točki sta bili ekipi že skupaj, z asom Nine Mihevc pa so aktualne državne prvakinje prvič na tekmi prišle do vodstva (14:13). V končnici niza se je razigrala še Eva Zatković, ki je svojo ekipo popeljala do dveh točk naskoka (21:19). V napeti končnici je prav Zatkovićeva tudi izkoristila tretjo zaključno žogo za Calcit Volley.

Tudi v drugem nizu so bile Šempetranke nekaj časa v prednosti. Z novim asom Kotnikove so povedle z 10:7, vendar po novem polminutnem odmoru kamniške ekipe njihovo veselje ni dolgo trajalo. Spet je bila v napadu nezaustavljiva Zatkovićeva, svoje sta dodali še Kostićeva in Radiškovićeva, po asu Špele Marušič pa je bilo že 20:15 za Kamničanke. Še drugi polminutni odmor Bena Božiča šempetrskim odbojkaricam ni prinesel želenega preobrata, njihovo usodo pa je zapečatila Kostićeva.

Z dobro igro so Kamničanke nadaljevale tudi v tretjem nizu. Dva bloka Lucille Charuk, as Kostićeve in novi dve točki kanadske blokerke v napadu sta jim prinesli pet točk prednosti (10:5), kar je bilo dovolj za mirno nadaljevanje. Z asom Markovičeve in napadom Lekšetove so se jim domačinke še približale na dve točki zaostanka (11:13), še bližje so jim bile po njihovi lastni napaki (13:14), toda Manja Jerala, ki je v tretjem nizu dobila priložnost za igro, je z dvema uspešnima napadoma zaustavila SIP Šempeter (16:13). V končnici so bile Kamničanke še naprej bolj zbrane, do prvih treh točk v letošnji sezoni pa so prišle po lastni napaki domače ekipe. 

Izjava po tekmi

Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Slabši začetek tekme je bil bolj posledica tega, da nismo v tekmovalnem ritmu. Po več kot šestih mesecih je bila to naša prva resna tekma in to se nam je poznalo. V začetku so nas Šempetranke nekoliko stisnile, bili smo že v na po izgubljenem položaju, ampak smo na servis Polone Marušič naredili preobrat. To je tisto, kar ves čas govorimo igralkam, da so sposobne v kateremkoli položaju priti do preobrata, kar so tudi potrdile. Nato je igra normalno stekla, se nam pa še pozna, da smo še malce zarjaveli, kar pa je tudi normalno. SIP Šempeter ima kakovostno ekipo, pozna se mu, da ima s tremi okrepitvami tudi primerne zamenjave in še zlasti doma je zaradi servisa in obrambe, ki jo igra, zelo neugoden. Mislim pa, da smo letos tako močni v napadu, da smo sposobni reševati tudi takšne zadeve.«

Trdo prigarana zmaga Kamničanov na uvodu sezone

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvem krogu Sportklub prve odbojkarske lige – moški v kamniški športni dvorani s 3:2 (18, -20, 27, 15, 11) premagali kranjsko Hišo na kolesih Triglav. V prihodnjem krogu, 26. septembra, bo kamniška ekipa gostovala v Mariboru.

Calcit Volley – Hiša na kolesih Triglav  3:2 (18, -20, 27, 15, 11)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 80. Sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto)

Calcit Volley: Kos 10, Hribar (L), Bregar, Purič 7, Kosmina 1, Gasparini 23, Hedba 24, Klobučar, Brulec 5, Beravs, Štalekar 13, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

Hiša na kolesih Triglav: Ibrišimovič 4, Nanut 14, Glamočanin, Tučen 11, Bregant 16, Godnič 10, Libnik (L), Snedec, Mali 15, Štembergar Zupan, Šikanič, Maček, Fajfar (L). Trener: Sašo Rop.

Čeprav je od zadnje zmage Kranjčanov s Kamničani minilo že več kot štiri leta, so bili njihovi lokalni obračuni vedno zanimivi. Tako je bilo tudi v pripravljalnem obdobju, ko so varovanci Gregorja Jerončiča na turnirju v Kranju četo Saša Ropa premagali z 2:1. Sicer pa sta obe ekipi v novo sezono vstopili v spremenjenih zasedbah. Predvsem to velja za Kamničane, saj zanje od lanske sezone igrajo le Klemen Hribar, Miha Bregar, Milosz Hebda in Jan Brulec, Kranjčane pa so zapustili Gal Timotej Kos, ki je odšel v Calcit Volley, Gregor Pernuš in Črtomir Bošnjak kariero nadaljujeta v ACH Volleyju, Jure Jenko pa je prenehal z igranjem.

Čeprav so Kranjčani na uvodu prvega niza zaostajali za štiri točke (2:6), so po polminutnem odmoru svojega trenerja Saša Ropa na servis Uroša Tučna ulovili priključek z domačo ekipo. Prišli so na točko zaostanka (5:6), vendar do preobrata ni prišlo. Nasprotno, ob boljšem bloku so z dvema zaporednima točkama Milosza Hebde domači odbojkarji, ki so se v tej zasedbi prvič predstavili kamniškim gledalcem, gostom spet pobegnili na varnih 16:12. Niz je bil odločen že pred vstopom v končnico, ko so na servis Dike Puriča Kamničani dosegli tri zaporedne točke, zadnjo še en novinec v njihovih vrstah, Martin Kosmina. Vodstva šestih točk (22:16), tako izkušena ekipa, kot je v letošnji sezoni kamniška, ni zapravila. Kamničani so izkoristili že prvo zaključno žogo.

Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, kajti Kranjčani so z dobrimi servisi Janka Breganta oddaljili domačine od mreže, prav po njegovi točki v napadu pa so Kamničanom pobegnili na pet točk prednosti (4:9). Po polminutnem odmoru Gregorja Jerončiča, za katerega je bil to prav tako debi na kamniški klopi, so z blokom Gala Ibrišimoviča povedli že z 12:5. Tudi pred vstopom v končnico so gostje z asom Breganta še imeli visoko prednost (12:18). Z zbrano igro v napadu so jo ohranili do konca niza, ki se je končal z lastno napako domače ekipe.

Tudi v tretjem nizu so Kranjčani nadaljevali z dobro igro. Na servis Janija Godniča in po točki Maja Nanuta so kot prvi v tretjem niz prišli do treh točk prednosti (10:7), z asom Tučna pa že do vodstva s 15:9. Jerončič je še drugič posegel po polminutnem odmoru, z blokom pa je njihov nalet končal Štalekar. Kamničani so strnili svoje vrste, zaigrali bolje v bloku in prav po njem, uspešen je bil Hebda, so se Kranjčanom približali le na točko (17:18). Za izenačenje na 21. točki je poskrbel izkušeni Mitja Gasparini, še en novinec v ekipi Calcit Volleyja. Dolgoletni slovenski reprezentant je že v naslednjem napadu poskrbel za kamniško vodstvo (23:22), Timotej Gal Kos pa za prvo zaključno žogo v tretjem nizu. Vendar je ta, kot še dve drugi, ostala neizkoriščena, zato pa so preko Breganta gostje izkoristili svojo tretjo.

Po zaostanku z 1:2 v nizih so kamniški odbojkarji v četrtega vstopili zelo odločno in na servis Hebde gostom pobegnili za šest točk (6:0). Domačini so še naprej pritiskali s servisi in po novem asu, tokrat Dika Purića, povedli že s 13:5. V četrtem nizu je v domači ekipi dobro delovala naveza Brulec- Štalekar, za katero nižji Kranjčani niso našli rešitve. Dokončno je njihovo usodo zapečatil njihov lanskoletni soigralec Kos, ki je z asom in uspešnim napadom kamniški ekipi zagotovil deset točk prednosti (23:13). Niz je po še enem prvem tempu končal Štalekar.

Bolj mirno so v peti niz vstopili domači odbojkarji, ki so po napaki gostov v napadu na servis Kosa vodili s 6:2. Kranjčani se niso predali, do menjave strani so svoj zaostanek znižali za točko, po napaki domače ekipe le še na dve (9:11). Toda na koncu so vendarle prišle do večje veljave večje izkušnje in tudi posamezna kakovost domačih odbojkarjev, ki so izkoristili svojo prvo zaključno žogo.

Izjava po tekmi

Gregor Jerončič, trener Calcit Volley: »Kranjčani so se izkazali z borbeno, nepopustljivo igro, kar je njihova odlika. Zagotovo so nas spravili v težave v drugem in tretjem nizu. Mi smo padli v začetku drugega niza in se nismo pobrali do konca tretjega niza. Videlo se je, da je bilo v naši ekipi veliko nervoze, toda glede na kakovost, ki jo imamo, se moramo naučiti igrati tudi, ko nimamo idealnega sprejema. Manjkala nam je tudi potrpežljivost. Skratka, ko nimamo idealnega sprejema, moramo znati igrati tudi na visoke žoge, česar nismo naredili. Prepričan sem, da bomo s tekme v tekmo boljši, priti moramo do konstantne igre s čim manj padci, tako kot smo danes.«

Sašo Rop, trener Hiše na kolesih Triglav: »Prvega niza nismo začeli, kot smo želeli. Na koncu nisem najbolj zadovoljen, čeprav smo prišli do točke, kajti dejstvo je, da so bili danes Kamničani ranljivi. Niso prikazali svoje najboljše igre. Mi smo se borili, vendar včasih samo borba ni dovolj, oni so imeli vseeno več posamezne individualne posamezne kakovosti, ki so še posebej do izraza prišle v končnici. Nisem trener, ki bi se s svojo ekipo tudi proti na papirju boljšim od nas prišel samo pokazati, ampak želim vedno zmagati, čeprav imamo najmlajšo ekipo z najmanjšim proračunom v ligi. S porazom ne morem biti zadovoljen, je pa res, da tekme z enakovrednimi nasprotniki šele prihajajo. Še imamo rezerve, o kamniških ne bi, ker jih imajo zagotovo še več.« 

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Bumec


<< Nazaj | Novice