Mali grad

Drugi dan Kolesarskega praznika v Kamniku je pripadal ženskam

04.07.2015

 

Če ste se danes zgolj peljali mimo Kamnika, ste se morda malo jezili nad velikim številom zapor na cestah. Te pa so le predstavljale nujen del enega največjih športnih dogodkov letošnjega leta - starta prve etape mednarodne ženske dirke Giro Rosa. Če ste si torej vzeli čas in se v Kamniku ustavili z namenom, da se udeležite drugega dejanja Kolesarskega praznika, potem ste zagotovo preživeli krasno dopoldne.

V teh dneh je Kamnik poln kolesarjev, ki so se v roza ter modro obarvano mesto pripeljali od blizu in daleč. Včerajšnja prva prireditev v sklopu kolesarskega praznika, dobrodelni dogodek »Kolesarim, da pomagam« v Termah Snovik, je odprla vikend pisan na kožo predvsem ljubiteljem kolesarstva, zagotovo pa zanimiv tudi za vse ostale obiskovalce.

Veliko kolesarskih navdušencev je v mesto pripeljal predvsem današnji dogodek, ki je zanimanje za Kamnik vzbudil tako pri domačih kot tujih medijih. V 26-letni zgodovini se je namreč prvič izven italijanskih meja v starem mestnem jedru Kamnika zgodil start prve etape mednarodne ženske dirke Giro Rosa. Ena najprestižnejših in tudi najzahtevnejših ženskih kolesarskih dirk, na katero je povabljenih le 19 najboljših ekip na svetu, poteka že vse od leta 1988. Celoten dogodek na slovenskih tleh se je začel v četrtek s predstavitvijo ekip na Kongresnem trgu, nadaljeval s petkovim prologom v Ljubljani, vrhunec pa doživel prav z današnjim startom prve etape v Kamniku.

Številni kolesarski dogodki ta konec tedna so pri soorganizatorjih celotne prireditve, Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik in ekipi KD Alpe, prebudili idejo po pripravi likovnega natečaja na temo »kolesarjenje,« s katerim bi sprožili zanimanje za kolesarski šport tudi med mladimi. Pred uradno predstavitvijo sodelujočih kolesarskih ekip se je tako odprla likovna razstava učencev vzgojno-izobraževalnih zavodov v občini Kamnik. Na natečaju, na katerem je sodelovalo 170 otrok iz petih šol in treh oddelkov vrtca, je strokovna komisija izbrala tri najboljše med osnovnimi šolami, prav tako pa tudi najlepšega med enotami vrtca. Ustvarjalci zmagovalnih izdelkov so za nagrado iz rok v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francija Kramarja prejeli bogat kolesarski paket, prav vsi sodelujoči pa vstopnico za kamniški zunanji bazen Pod skalco. Vsak vzgojno-izobraževalni zavod je v zahvalo za pomoč pri pripravi natečaja prejel majico Come in Kamnik podpisanos strani najboljših slovenskih kolesark iz ekipe BTC City Ljubljana, ki letos že drugič zapored nastopa na dirki Giro Rosa.

Dopoldne se je nadaljevalo praznično, in sicer s podelitvijo priznanja za številne dosežke v kolesarstvu Kamničanki Vidi Uršič, nekdanji profesionalni kolesarki in trikratni udeleženki dirke Giro Rosa, danes pa odlični rekreativki, ki ga je prejela iz rok kamniškega župana Marjana Šarca.

Župan je začetek dirke pospremil tudi z nekaj spodbudnimi besedami: »Lepo pozdravljeni v Kamniku, benvenuto a Kamnik! Upam, da bo današnje tekmovanje potekalo tako kot mora. Vse tekmovalke s tega mesta spodbujam, da jim vročina ne bo prišla do živega in vsem želim dober rezultat. S tem začenjamo tudi vikend kamniškega kolesarjenja. Pravkar smo podelili priznanje legendi kamniškega ženskega kolesarstva, gospe Vidi Uršič, jutri nas čaka še maraton Alpe, za začetek pa danes Giro Rosa in ponosni smo, da je start tukaj v Kamniku. Lep, prijeten dan vsem in upam, da se spet vidimo na kakšni takšni prireditvi. Čestitke organizatorjem!«

Po uradnem  delu je sledil dolgo pričakovani start, ki sta ga s strelom iz pištole in trobljenjem v rog pospremila kolesarka Vida Uršič in pastir z Velike planine. Ob 12. uri je tako skoraj 150 kolesark izpod Malega gradu krenilo na pot. Tekmovalke so najprej naredile promocijski krog po Kamniku in tako razveselile skupine navijačev, ki so jih glasno spodbujajoč čakali ob poti. Krog je segal vse do povezovalne ceste Duplica-Kamnik in se zaključil s ponovnim prihodom na Glavni trg, kjer so za pestro dopoldne na stojnicah poskrbeli različni kamniški turistični ponudniki. Od tam je trasa tekmovalke ponovno vodila skozi Kamnik, nato pa naprej v nasprotni smeri malega Maratona Franje.

Po 102,5 kilometra dolgi progi bodo kolesarke »rožnato dirko« zaključile v ljubljanskem BTC City-u, kjer se bosta zaključnega dejanja s podelitvijo nagrad najboljšim udeležila tudi kamniški podžupan Igor Žavbi in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar.

Kolesarskega vikenda v Kamniku pa še zdaleč ni konec! Jutri se bo namreč na Glavnem trgu ob 9. uri zgodil start že 9. Maratona Alpe Scott, ki velja za najtežjega, za mnoge pa tudi najlepšega kolesarskega maratona pri nas. Vabljeni, da se udeležite vrhunca Kolesarskega praznika in s svojo prisotnostjo podprete idejo po še večjem številu tovrstnih dogodkov v Kamniku.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice