Mali grad

Drugi dan DNN – odprtje filatelistične razstave »Noše na evropskih znamkah« in razstave »V (pre)obleko ujeta preteklost«

10.09.2010

 

Četrtkov večer namenjen predstavitvi oblačilne kulture na Slovenskem do začetka 20. stoletja - zanimiva razstava bo v Galeriji Veronika na ogled do 26. septembra.V prostorih TIC-a že sedma razstava noš na evropskih znamkah, ki jo pripravlja Filatelistično društvo Ivan Vavpotič Kamnik.

Filatelistično društvo Ivan Vavpotič Kamnik že vrsto let pripravlja tematske razstave na temo »Narodna noša na znamkah«. Tokratna razstava, ki bo v prostorih Turistično informacijskega centra na ogled vse do konca septembra,  prikazuje noše evropskih narodov, ponovno pa so pripravili priložnostni spominski žig in spominsko kuverto, ki sta z včerajšnjim dnem v uporabi.

Na odprtju razstave je v imenu kamniških filatelistov spregovoril Slavko Novak, razstavo pa je uradno otvoril podžupan Občine Kamnik Rudolf Pfajfar, ki je zbrane povabil tudi na ostale dogodke v okviru jubilejnih 40. Dnevov narodnih noš.

Prof. dr. Niko Sadnikar je z zanimivo pripovedjo orisal, kako se je Kamničanu Ivanu Vavpotiču leta 1918 porodila ideja za nastanek prve slovenske znamke Verigar.

Odprtje razstave »V (pre)obleko ujeta preteklost«
V zgodnjih večernih urah so v prostorih Galerije Veronika odprli razstavo »V (preo)bleko ujeta preteklost« avtorjev Ljube Vrtovec Pribac in Folklorne skupine Emona Ljubljana.

Razstava prikazuje interpretacije različic oblačenja kmečkega človeka na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja – tudi različice »narodnih noš«, ki so se kot pojav pripadnostnega kostumiranja razvijale z željo po ohranjanju spomina na preteklost.

Ljuba Vrtovec Pribac je predstavila značilnosti nekaterih podob oblačenja glede na pokrajino, dr. Bojan Knific, strokovni svetovalec v organizacijskem odboru DNN, pa je spregovoril o vsebinskem delu celotne prireditve, ki po mnenju dr. Knifica z leta v leto pridobiva na kakovosti. Zahvala za to gre predvsem Agenciji za razvoj turizma in podjetništva z dr. Andrejo Eržen na čelu.

Razstavo, ki bo v Galeriji Veronika na ogled do 26. septembra, je uradno otvoril župan Anton Tone Smolnikar.

 

<< Nazaj | Novice