Mali grad

Dr. Tomaž Simetinger je prejel zlati znak Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

25.01.2019

 

Dr. Tomaž Simetinger je prejel zlati znak Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti V prijetnem ambientu Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu se je včeraj zbrala množica ljubiteljev kulture, ki so prišli pozdravit in k nadaljnjemu delu spodbujat letošnje nagrajence. O dobitnikih nagrad, ki veljajo za najvišje in najprestižnejše na področju ljubiteljske kulture, je odločala strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Kot so zapisali v obrazložitvi, je komisija izbirala med 24 predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem ali širšem okolju.

Po tehtnem premisleku je za prejemnika zlate plakete JSKD za življenjsko delo izbrala folklornika Vasjo Samca, ki je začel kot plesalec in koreograf v folklornih skupinah, kasneje pa se je uveljavil tudi kot raziskovalec plesnega izročila in pedagog, ki že vrsto let neutrudno predaja svoje znanje in izkušnje mlajšim generacijam.

Srebrne plakete so prejeli Metod Bajt, vsestranski glasbeni delavec, ki sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju; Damijan Močnik, eden najuspešnejših, mednarodno prepoznavnih in najvidnejših zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev pri nas, dirigent in glasbeni pedagog; Nataša Petrovič, upokojena novinarka, poznavalka vin in ljubiteljica literature, ki ji gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju; Tone Urbas, ki s svojim delovanjem, bogatim znanjem in izkušnjami, organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi že vrsto let soustvarja zgodovino slovenskega godbeništva; skupina Art Femips, ki jo tvorijo ljubiteljski slikarji, izvrstni krajinarji Feliks Frühauf, Ivo Kolar, Marijan Miklavec, Edi Sever in Pavel Ščurk.

Strokovna komisija je odločila, da letos podeli kar dva zlata znaka JSKD. Za svoje prepoznavno delo in vidne dosežke sta si ga prislužila dr. Tomaž Simetinger, uveljavljeni slovenski folklorni koreograf, etnolog in kulturni antropolog, ter Rok Sanda, avtor gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem ljubiteljskem gledališkem prostoru. Dr. Tomaž Simetinger si je priznanje Zlati znak prislužil za dolgoletno uspešno strokovno delo na področju folklorne dejavnosti. Kot etnolog in kulturni antropolog je v strokovnih krogih prepoznan kot urednik in avtor strokovnih ter znanstvenih člankov iz tega področja in kot avtor edinega slovenskega učbenika za folklorno dejavnost. Med drugim je dr. Tomaž Simetinger tudi član Alumni kluba Univerze v Ljubljani, gostujoči predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik se je pridružil v začetku leta 2017 kot vodja oddelka kulture, po odstopu direktorice pa ga je svet Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik s 1. septembrom 2018 imenoval na mesto vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Nagrajence in zbrane goste sta nagovorila Metka Šošterič, direktorica za ustvarjalnost pri Ministrstvu za kulturo in direktor JSKD mag. Marko Repnik, ki je povedal, da so nagrade poklon sijajnemu nav­dihu, kreativnosti in neskončni volji, predvsem pa veliki ljubezni vseh ustvarjalk in ustvarjal­cev do ljubiteljske kulture. »Letos podeljujemo že dvajseto zlato plaketo, ki so jo vedno prejeli posamezniki, ki svo­jo ustvarjalno energijo desetletja nesebično delijo z drugimi ter delajo s tem svet boljši in znosnejši, predvsem pa kulturnejši. Skupaj torej že dobrih 20 let pišemo zgodbo sodelovanja in medsebojnega dialoga. V teh letih je bilo na kulturni poti veliko zanimivih in vznemirljivih trenutkov, vzponov in padcev, pozitive, negative, skratka – veliko življenja. Vse to namreč ljubiteljska kultura je – življenje,« je poudaril Repnik.

Vasja Samec, ki se je v imenu vseh prejemnikov  zahvalil za podeljene nagrade, pa je zbranemu občinstvu zaupal, kaj je srž ljubiteljske kulture. Ko je po dolgih letih srečal kolega, s katerim sta se nekoč družila v kulturno umetniškem društvu, ga je ta vprašal, ali je še vedno tako neumen, da se ukvarja z ljubiteljsko kulturo, češ da od nje ni koristi. »Bogastvo, ki se ga ne da kupiti, je tu notri, v srcu,« odgovarja letošnji dobitnik najvišjega odličja JSKD.

Svečana prireditev je bila seveda obogatena s kulturnimi točkami, s katerimi so se predstavili nekateri od nagrajencev. Nastopili so AFS France Marolt z Godčevskim koledovanjem v koreografiji dr. Tomaža Simentigerja, AFS Študent Maribor s Plesi ob Florijanovem v koreografiji Vasje Samca, zbor KZ Megaron pa je zapel pod vodstvom Damijana Močnika.

Vir: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Fotografije: Matej Maček


<< Nazaj | Novice