Mali grad

Doživetja z Okusi Kamnika na tržnem, čarobnem in prvem šolskem dnevu

02.09.2014

 

Na tržni dan vabil vonj po pečeni zelenjavi…

Na sončno sobotno dopoldne je bilo na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko pestro in zanimivo dogajanje, saj sta, poleg običajne tržne ponudbe, svoj pečat pridodala še občina Sv. Ana z oljarno Kolarič in izletniška kmetija Šenveter – Gondl.

Za prijetno vzdušje in z nekaj plesnimi koraki so poskrbeli člani Folklorne skupine Kamnik, okoliški pridelovalci domače hrane pa so s krušnimi in mesnimi izdelki, domačimi siri in drugimi domačimi dobrotami ustregli kupcem, ljubiteljem tradicionalne slovenske podeželske kulinarike.

Predstavili so se: Klavnica in domače mesnine Soud, Zelenjavni vrt Tina, Bio Iris, Kmetija Pr’Prajz, Kmetija Pr'Kajet, Kmetija Pr'Anžič, Kmetija Pr'Gabršk, Društvo podeželjskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Jenko, Kmetiji Pibernik in Jamšek, za razvajanje brbončic pa je poskrbela gostilna Mili vrh.

Tako so mimoidoči, ki jih je pot ponesla na Glavni trg, z zanimanjem lovili pozitivne vtise o pestrosti dogajanja na sicer zelo obiskani tržnici.

Veliki srpanj nam je torej zadnjo soboto prinesel obilo sončnih žarkov, ljudski pregovor pa pravi: »Kakor zadnji srpanj vremeni, se vsa jesen drži.« Držimo pesti, da bo res tako, vabimo pa vas, da se tržnega dne udeležite tudi v mesecu kimavcu.

Okusi Kamnika na 5. Čarobnem dnevu

Zadnji avgustovski dan je postregel z nekaj oblaki, za družine pa je bil čisto poseben, Čarobni dan v Arboretumu Volčjem Potoku in prava poslastica za doživet zadnji dan počitnic. In bila je čarobna energija, ki smo jo vsi občutili, botrovalo pa ji je čarobno (skoraj začarano) vreme, nešteto zanimivih ustvarjalnih delavnic in  odlično razpoloženje med obiskovalci.

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik se je predstavil na stojnici Okusi Kamnika s trničem, rušovcem in knjižico receptov «Okusi Kamnika na vsako mizo«, hiša slaščic Tarangela je prikazala postopek priprave klošterske kremšnite, gostilna Mili vrh pa je poskrbela za razvajanje brbončic obiskovalcev, saj so pripravili kamniški čips s trničem.

Okusi Kamnika na prvi šolski dan

Skok v prvi šolski dan so na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik, skupaj z radiem HIT, Turizmom Ljubljana in še nekaterimi donatorji, popestrili z akcijo za šolarje in dijake, ki se v šolo vozijo z vlakom »kamničanom«.

Projekt »Okusi na vlaku«, ki združuje kulinarična presežka, »Okusi Kamnika« in »Okusi Ljubljane«, je pritegnil zanimanje mnogih strokovnjakov in pokroviteljev, ki so podprli Hitovo dogajanje. Ker gre za promocijo zdrave, uravnotežene hrane in spodbujanje k uživanju lokalno pridelane hrane med mladimi, so k sodelovanju povabili etnologa, prof. dr. Janeza Bogataja, Janeza Bratovža, lastnika restavracije JB in kuharskega mojstra Tomaža Vozlja.

Tako je prvo septembrsko, ponedeljkovo, deževno jutro, na glavni kamniški  železniški postaji, na bogato obloženi mizi, postreglo z izvrstnimi domačimi dobrotami podeželskega društva UTRIP »Pod lipo domačo Motnik« in Kmetije Pr'Gabršk. Promocija zdravega zajtrka z Okusi Kamnika se je odvijala tudi na vlaku na relaciji Kamnik – Ljubljana, kjer se je ob poskočnih ritmih harmonike marsikateri potnik z veseljem ponovno odpravil v šolske klopi.

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice