Mali grad

Dostojno slovo Kamničanov od Evrope

13.02.2014

 

Še dodatno oslabljeni odbojkarji Calcit Volleyballa so bili na povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge proti italijanskemu A-1 ligašu Latini brez možnosti, da bi pripravili senzacijo in se uvrstili v polfinale. Čeprav so se borili po svojih najboljših močeh, je italijanska ekipa – na prvi tekmi pred tednom dni je Latina zmagala s 3:1 (13, 21, -22, 17) -, ki ima v svoji zasedbi zdajšnje ali nekdanje reprezentante iz kar sedmih držav, potrdila svojo premoč in se še drugič veselila zmage nad gosti iz Kamnika. Že v soboto pa varovance Marka Brumna čaka veliko pomembnejši obračun v domačem prvenstvu, ko bodo v šestem krogu Modre skupine gostovali v Murski Soboti.

Latina – Calcit Volleyball 3:0 (16, 18, 21)

Latina – Dvorana Palabianchini. 300 gledalcev. Sodnika: Grabovsky (Češka) in Andersen (Danska).

Andreoli Latina: De Rocco, Candellaro 4, Rossini – libero, Gitto, Sottile 2, Michalovic 3, Skrimov, Verhees 5, Paris, Noda Blanco 13, Starović 15, Fragkos 10. Trener: Dario Simoni.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar, Novljan 3, T. Štern 7, Kvas 1, Pokeršnik 13, Ribič – libero, Štembergar Zupan 5, Brus 5, Hrast, Kotnik 1. Trener: Marko Brumen.

Odbojkarji Latine, ki so bili v letošnji sezoni dolgo v krizi, temu primerna je tudi njihova trenutna uvrstitev v domačem prvenstvu, so, kot kaže, po menjavi trenerja Roberta Santillija – zamenjal ga je njegov pomočnik Dario Simoni -, le ujeli svoj ritem. V A-1 ligi so v zadnjih treh krogih osvojili šest točk, ali dve več kot prej v trinajstih krogih, s tem pa so na zadnjem mestu prehiteli Molfetto in se izenačili z Ravenno. Toda glede na igralski kader, ki ga imajo, je to še vedno daleč od pričakovanj in tudi, zato jim je tekmovanje v pokalu Challenge toliko pomembnejše. To so na svoji prvi tekmi v Kamniku občutili tudi odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so z osvojenim nizom enega od svojih ciljev v četrtfinalu pokala Challenge tudi dosegli. Drugi je bil, da se na povratni tekmi od nadaljnjega tekmovanja poslovijo z dobro igro, kajti v okrnjeni zasedbi, na seznamu poškodovanih igralcev se je Jerneju Stavbarju in Žigi Šternu, oba sta ostala doma – tako kot tudi statistik Igor Klančišar, ki je zbolel -, pridružil še Klemen Hribar, na kaj več niti niso mogli računati.

Tako je Marko Brumen dvoboj z domačo Latino, ki je povratno tekmo začela v v nekoliko spremenjeni zasedbi –Sottile, Fragkos, Noda Blanco, Canderallo, Veerhes, Starović in libero Salvatore Rossini –, na mestu prostega igralca začel z Aleksandrom Ribičem, ob njem pa so bili v prvi postavi še Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Boris Brus in Danijel Pokeršnik. Premoč domače ekipe je prišla do izraza že do drugega tehničnega odmora, ob katerem so Kamničanom pobegnili že za sedem točk, ali štiri več kot ob prvem. Težave na sprejemu in z učinkovitostjo v napadu proti višjim domačinom, so se nadaljevale tudi po vrnitvi na igrišče, saj so Italijani dosegli še dve točki zapored ter s tem praktično prišli do neulovljive prednosti. Do konca niza so Kamničani nekoliko popravili svoj sprejem, dosegli tudi nekaj atraktivnih točk, toda kaj več kot do šestnajstih točk jim ni uspelo priti.

Drugi niz se za kamniško ekipo ni začel najbolj obetavno, kajti Latina je hitro povedla s 4:0, a to še zdaleč ni pomenilo, da so s tem že strli odpor gostov v tem nizu. Z bolj pogumno igro, tudi kakšnim blokom več, so Kamničani le vzpostavili ravnotežje na igrišču in bili do drugega tehničnega odmora ves čas blizu domačim odbojkarjem. Žal pa jim je v končnici niza popustila zbranost, tako da so tudi drugi niz brez večjih težav dobili odbojkarji Latine, ki so se s tem tudi praktično uvrstili v polfinale pokala Challenge.

Najboljši odpor na povratni četrtfinalni tekmi so Kamničani prikazali v tretjem nizu, ko so vztrajno lovili domačo ekipo. Latina je bila sicer ves čas v prednosti, vendar ne več kot za dve, tri točke. Tik pred drugim tehničnim odmorom so Brumnovi varovanci za njimi zaostajali le za točko (13:14), toda ob odhodu nanj je bil njihov zaostanek tri točke. Ko so odbojkarji Latine prvič v tretjem nizu pobegnili za štiri točke (20:16), je vse kazalo na dokončni zlom kamniške ekipe tudi v tretjem nizu, a so Kamničani dosegli tri točke zapored in se Staroviću in soigralcem še zadnjič približali na točko zaostanka. Zadnjič zato, ker so z delnim izidom 4:1 prišli, do kar štirih zaključnih žog za zmago tudi na povratni četrtfinalni tekmi. Prvo so gostje še ubranili, ne pa več druge in Latina je samo še enkrat več potrdila svojo kakovost in se zasluženo uvrstila v polfinale pokala Challenge. Navkljub porazu so kamniški odbojkarji na trenutke prikazali dobro igro, žal pa za kaj več v tem trenutku niso bili sposobni. Zanje je zdaj tako ali tako najbolj pomembno državno prvenstvo, kjer jih čaka ogorčen boj za drugo ali tretje mesto po koncu Modre skupine, saj bi to pomenilo, da bi se v morebitnem polfinalu končnice izognili ACH Volleyju.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice