Mali grad

Dogodka Open days v Bruslju se je udeležil tudi župan Smolnikar s sodelavci

12.10.2010

 

Med 4. in 7. oktobrom je v Bruslju potekal osmi Open Days - Evropski teden regij in mest, ki velja za največjo evropsko prireditev. Organizatorja vsakoletnega dogodka, ki je namenjen predstavitvi evropskih regij in mest, sta Odbor regij in Generalni direktorat Evropske komisije za regionalno politiko.

Okoli 6.000 udeležencev, med njimi številni predstavniki lokalnih in regionalnih oblasti, strokovnjaki na področju kohezijske in regionalne politike, predstavniki evropskih institucij in podjetij, je letos sodelovalo na kar 130 seminarjih, delavnicah in razpravah, ki so bile v prvi vrsti posvečene razmisleku o prihodnosti kohezijske in regionalne politike EU po letu 2013. Sočasno je v državah članicah EU potekalo okoli 260 lokalnih dogodkov Open Days - v Mariboru je potekala razprava o čezmejnem, mednarodnem in medregijskem sodelovanju.

Dogodka Open days v Bruslju so se udeležil tudi predstavniki Agencije za turizem in podjetništvo iz Kamnika in Občine Kamnik z županom Smolnikarjem, ki je tudi sicer član Odbora regij.

Poleg udeležbe na nekaterih delavnicah so se sestali z Majo Ferlinc s Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja, s katerim Občina Kamnik tesno sodeluje. Združenje predstavlja kontaktno točko v Bruslju, ki skrbi za obveščanje o vseh aktualnih dogodkih in razpisih. Srečali so se z Ivom Piryjem - slovenskim predstavnikom Stalnega  predstavništva pri Evropski uniji v Bruslju. Ta je izpostavil pozitivno vlogo Občine Kamnik in aktivno delovanje župana Smolnikarja v Odboru regij, kjer zastopa interese Slovenije. Na delavnici »Usmeritve za ustanovitev Alpske makroregije« so imeli pogovor z Marcom Onido, generalnim sekretarjem Alpske konvencije, in Tanjo Bogataj z Ministrstva za okolje in prostor. Tudi Marco Onida je pohvalil  aktivnosti Občine, ki jih izvaja v okviru Alpske konvencije, Bogatajeva pa je Občino ob tej priložnosti povabila k nadaljnjemu sodelovanju pri implementaciji alpske konvencije na lokalni ravni, Kamnik pa celo izpostavila kot primer dobre prakse. V času obiska v Bruslju so predstavniki Občine z županom na čelu sklenili tudi novo partnerstvo z namenom prijave na program Evropskega teritorialnega sodelovanja – Območje Alp.

Ker Bruselj danes predstavlja center evropske politike, poleg tega je pomembno evropsko gospodarsko in kulturno središče, smo na občini mnenja, da je tovrstno vključevanje v aktualna evropska dogajanja in povezovanje v evropske partnerske mreže zagotovo potrebno in pravilno.


<< Nazaj | Novice