Mali grad

Dobrodelni koncert za Marinko Cencelj

19.01.2014

 

Včeraj se je župan Marjan Šarec v Kulturnem domu Motnik udeležil dobrodelnega koncerta, ki je bil namenjen Marinki Cencelj. Slednji so v njeni zgodnji mladosti zaradi bolezni amputirali nogo, poleg tega pa je kasneje še zbolela za rakom in kot se je pošalila, se je rak noče rešiti, saj je bil že tretjič na obisku, a upa, da jo ima sedaj dovolj.

Ne želi, da se močno poudarja bolezen, pač pa to, kaj vse zmore: »Kljub temu, da najprej misliš, da je konec življenja, potem lahko počneš veliko stvari. Čim prej moraš odmisliti tisto, ki ne moreš početi in se oprijeti tistega, kar lahko«. Pri 29. letih, v letu 1994, se je srečala s sedečo odbojko. Takrat se je oblikovala ženska reprezentanca za evropsko prvenstvo v Ljubljani, ki se je odvijalo 1995, in vse od tedaj je tudi njena članica. Trenira trikrat tedensko. Marinka Cencelj pove: »Zelo pomembno je, da najdeš smisel življenja.« Ko je izvedela, da ji bodo nogo amputirali, je mislila, da je vsega konec. Ne bo mogla več v planine, smučati, plavati, a je vseeno ostala optimistična: »Pomembno je, da imaš takrat nekoga za zgled, da vidiš, kaj se da narediti.« Njena največja želja je, da bi tekla po stopnicah in nosila visoke pete. Rada plava. Če bi imela podkolensko protezo, bi bilo to mnogo lažje, vendar pa je cena le-te, glede na njene finančne zmogljivosti, mnogo previsoka. Proteza namreč stane 30.000 evrov, zato so organizatorji dobrodelnega koncerta v Motniku poskrbeli za zbiranje finančnih sredstev, s katerimi bodo vedno pozitivni in vztrajni Marinki Cencelj čim prej omogočili nakup omenjene proteze.

Občina Kamnik je v namen zbiranja denarja za novo protezo prispevala 500 evrov. Župan Marjan Šarec je ob dogodku poudaril pomen sočutja in dobrodelnosti, slednja ni le pomoč sočloveku temveč tudi nepogrešljiva dejavnost celotne družbe. Marinki Cencelj pa zaželel mnogo dobrih športnih dosežkov v sedeči odbojki in predvsem uspešno prihodnost, v katero brez dvoma zre z veliko mero optimizma in je lahko vzornik vsem nam.

Na dobrodelnem koncertu so nastopili Gašper, Žan, Vesna, Šmarčani, Navihani muzikantje, Klara Vrtačnik, Ansambel Šus, Dekliški pevski zbor Motnik, Ansambel Galop, Toni Semprimožnik,  Pevski zbor Špitalič, Joži Kališnik in Miha Dovžan.


<< Nazaj | Novice