Mali grad

Dobrodelni koncert »Skupaj do novega cilja«

13.02.2014

 

V Športni dvorani Kamnik se je zvečer odvijal dobrodelni koncert »Skupaj do novega cilja«, kateremu sta med drugim prisostvovala častna pokroviteljica koncerta in Varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije Vlasta Nussdorfer ter župan Marjan Šarec.

Eva Černe, Neisha, Klapa Mali grad, Nuša Derenda, Alya, Orkester CIRIUS in Dost dobr gang ter obiskovalcev polna Športna dvorana Kamnik so pripomogli k zbiranju finančnih sredstev za ureditev senzorne sobe za otroke in mladostnike CIRIUS-a Kamnik. Občina Kamnik je donirala sredstva v višini 500 evrov. »Otroci z motnjami na senzomotoričnem področju se ne morejo in ne znajo igrati sami, saj niso sposobni izvajati kompleksnih gibov, spreminjati položajev in občutiti dražljajev. Zato smo se odločili, da bomo opremili senzorno sobo, varno prilagojeno igralnico s prilagojenimi igrali in prostor za sprostitev, v kateri se otrok ob pomoči terapevta uči nadzorovati in primerno odzivati na dražljaje iz okolja. Otroku v varnem okolju omogočimo razvoj na gibalnem, miselnem, socialnem, vedenjskem in čustvenem področju. Dosedanje izkušnje in raziskave potrjujejo, da tovrstna obravnava otroka lahko občutno zmanjša zaostanek v razvoju in pomaga na poti v samostojnejše življenje,« pomen senzorne sobe pojasnjujejo v CIRIUS-u.

V imenu organizatorjev koncerta je zbrane nagovoril direktor CIRIUS-a Kamnik dr. Vinko Logaj: «Današnji večer je namenjen zbiranju sredstev za senzorno sobo, prilagojeno sobo, ki sodi v neke vrste nadstandard. V varnem okolju posebnih, prilagojenih igral in vodenjem otroka ob podpori terapevta, lahko občutno zmanjšamo zaostanke v razvoju in postavimo trdne temelje na poti k samostojnejšemu življenjuHkrati se je zahvalil vsem dosedanjim donatorjem, tistim, ki so CIRIUS-u Kamnik donirali preko 10.000 evrov pa podelil častne plakete. S strani direktorja UPS Adria Gorana Travnerja je bila danes predana tudi donacija za senzorno sobo, in sicer v vrednosti 10.000 dolarjev. 

Župan Marjan Šarec ob prireditvi, ki je imela časten namen, ni skrival navdušenja nad dobrodelnostjo vseh zbranih: »Današnji svet se zdi skoraj nemogoč za življenje. Zdi se krut. Nekateri ljudi se ne ozirajo na druge in se le pehajo za bogastvom. So tudi ljudje, ki vidijo le sebe in svoje potrebe. Ne vidijo tistih, ki niso tako srečni in za katere svet ni vedno tako prijazen. V zadnjem času se zdi, da se je celo narava obrnila proti nam. Priča smo poročanju o črnih stvareh. A to je zgolj le prvi pogled. Nocoj smo tudi priča večeru, ki nam govori ravno nasprotno. Zgodbo o dobrih ljudeh. Še so pošteni ljudje. Še so ljudje, ki znajo sočloveku prisluhniti in darovati nekaj svojega za to, da je ta človek lahko srečnejši. CIRIUS je svetel otok. Otok, ki nam kaže pot, kako smo lahko srečni tudi, če nam na prvi pogled kakšna stvar ni bila dana. Kamnik je občina, ki je lahko ponosna, da ima že dolga leta v svoji sredini zavod CIRIUS. V preteklosti smo dobro sodelovali in tako bo tudi v prihodnje. S takšnimi plemenitimi nameni oziroma dejanji, kot je današnji dobrodelni koncert za senzorno sobo, ki bo mnogim otrokom omogočila boljše življenje, bomo zopet naredili nekaj dobrega za sočloveka. Kajti sanje tistih, ki nimamo gibalnih ovir, kot jih imajo otroci CIRIUS-a, se bodo izpolnile, ko smo ali bomo darovali za njih, ki potrebujejo več kakor mi. Soba jim bo omogočila kakovostnejše življenje. Kot je dejal dr. Vinko Logaj, senzorna soba je nadstandard, vendar bo z nocojšnjim večerom in vašo pomočjo postala standard in nekaj vsakdanjega. Zavodu CIRIUS želim še v nadalje tako dobro delovanje, vsem vam obiskovalcem pa iskrena hvala za vaš obisk. Vaš dar ne bo zaman!«

Častna pokroviteljica koncerta in Varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije Vlasta Nussdorfer je opozorila na dejstvo, da lahko s skupnimi močmi marsikaj storimo za otroke in odrasle s posebnimi potrebami: »Najbrž ne morem skriti dodatka na moji roki, mavca. Vedno pravim, da je vsaka stvar za nekaj dobra in se zgodi z določenim namenom. Ko danes premišljujem o nesreči, ki se mi je pripetila, sem prišla do spoznanja, da mi tudi ta izkušnja koristi. Kajti vidim, kako pomemben je vsak dan. Kako te dneve malce težje živim. Zaradi tega dejstva naj vsak od nas, ko misli na tiste, ki so drugačni, pomisli tudi na to, kako je lahko srečen, če ima možnost hoditi, voziti ali govoriti. Celotno svoje poklicno življenje sem posvetila zlasti šibkim in nemočnim. In, ko sem bila lanskega februarja imenovana za varuhinjo človekovih pravic si nisem mislila, kaj vse bom doživela v enem samem letu. Čeprav sem že tri desetletja spoznavala ogromno usod ljudi, predvsem na področju nasilja nad otroki, odraslimi in starejšimi, so mi pisma in pogovori v tem letu vlili novih moči. Prav beseda skupaj, ki je zapisana tukaj za menoj, je zelo pomembna. Kajti en sam človek ne more narediti veliko. Povabilo, da postanem častna pokroviteljica današnjega dogodka, je bilo zame darilo. Že ob samem začetku svojega mandata sem obiskala CIRIUS Kamnik. To je bil izredno lep dogodek in nisem si ga predstavljala tako veličastno. Otrokom in odraslim osebam nudi zatočišče. Takrat sem spoznala dve deklici, ena od njiju je danes tudi tukaj. Decembra je prišla v naše prostore in opravljala počitniško prakso. Veliko smo se od nje naučili. Vsi, mnogo podjetij v Sloveniji, predvsem pa državne ustanove bi morale kdaj prisluhniti drugačnim. Jih sprejeti in pospremiti na njihovi težki poti življenja. Na tem mestu tudi vam polagam na dušo in srce, ne pozabite nanje. Če imate možnost, ponudite pomoč tudi otrokom in odraslim s posebnimi potrebami. Skupaj bomo veliko zmogli. Veliko se bomo skupaj naučili. Čeprav s skromnostjo, naredimo vsi skupaj nekaj izjemnega. Prepričana sem, da bo senzorna soba našla pravo misel v CIRIUS-u. Tam se bodo otroci spremenili, omogočeno jim bo lepše in lažje bivanje. Neizmerno sem srečna, da sem lahko del tega lepega dogodka, ki ga delim skupaj z vami.«

Koncert sta povezovala Sara Lužovec in Miha Ribarič.

 


<< Nazaj | Novice