Mali grad

Dobrodelni koncert Društva GRS Kamnik-KONCERT RAZPRODAN

02.04.2019

 

Dobrodelni koncert Društva GRS KamnikSpoštovani ljubitelji gora, planinke in planinci, novinarke in novinarji, vsi, ki nam pomagate, ne samo pri promociji dobrodelnega koncerta, ampak tudi pri opozarjanju države o sistemski rešitvi prostorske problematike in financiranja gorskega reševanja, se Vam gorski reševalci iz Kamnika iskreno zahvaljujemo za podporo in pomočSporočamo vam, da nam je z vašo pomočjo uspelo napolniti četrtkov dobrodelni koncert in zasesti vsa razpoložljiva mesta. Za to je beseda HVALA premalo. 

Še vedno pa Vas prosimo za nadaljnjo podporo, ker se ne bomo predali in si želimo sistemskih rešitev, dolgoročnih in v korist vseh državljanov, saj takrat, ko pride do nesreče v gorah, posledice čuti poškodovani in pomoči potreben posameznik.

Še vedno imamo odprt poseben račun za donacije in SMS donacije

Iskreni HVALA.


S pomočjo dobrih ljudi, ki so nam priskočili na pomoč, organiziramo dobrodelni koncert, ki bo 11. aprila 2019, ob 20. uri v telovadnici OŠ Toma Brejca v Kamniku. Izkupiček od prodaje vstopnic bo namenjen izključno reševanju prostorske stiske Društva GRS Kamnik. Prav tako smo odprli SMS donacijo Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika preko katere lahko vsak s poslano ključno besedo GRS5 na številko 1919 prispeva 5 € za gradnjo novih prostorov GRS Kamnik.

Odločili smo se, da izkoristimo zadnjo priložnost in smo z novim lastnikom nepremičnin na področju nekdanje smodnišnice sklenili lasten nakup zemljišča s starim skladiščnim objektom. Lokacija je ena zadnjih možnih v občini, ki nam omogoča ustrezno delo s helikopterjem. Hkrati se sklada z občinskim prostorskim načrtom in tudi občina nas glede lokacije načelno podpira.

Kdo pravzaprav smo gorski reševalci?

Društvo GRS Kamnik je prostovoljno, samostojno, nepridobitno in nepolitično združenje fizičnih oseb, ki deluje na podlagi Zakona o društvih. Dejavnost gorske reševalne službe opravlja brezplačno, kot javno službo, ki je v javnem interesu in je humanitarna dejavnost.

Osnovni namen in cilj delovanja Društva GRS je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na težko dostopnih terenih. Člani opravljamo preventivne in operativne naloge v zvezi z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zaščito in reševanjem na območju porečja Kamniške Bistrice. Vključeni smo v sistem zaščite in reševanja Republike Slovenije. Večino dela opravimo v občini Kamnik, pokrivamo pa tudi območje občin Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin. Društvo po številu intervencij spada med najbolj obremenjene postaje GRS v Sloveniji.

Kljub dolgoletni tradiciji in sistemskemu sofinanciranju za reševanje s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Fundacije FIHO in iz proračunskih sredstev lokalne skupnosti, tako zbrana sredstva ne zadoščajo več za normalno delovanje. Če še nekako krpamo vzdrževanje nujno potrebne opreme, pa je nemogoče samo s temi viri rešiti prostorski problem. Potrebno je namreč upoštevati tudi dejstvo, da se je število nesreč v zadnjih desetih letih podvojilo, država kot takšna pa ni reagirala niti na tem področju in ohranja normativno število reševalcev enako, kot je bilo pred samim bumom gorskih nesreč. Kamniški gorski reševalci smo opozorili tudi na to problematiko, vendar bo, preden se obrnejo državniška kolesja, preteklo še veliko vode, mi pa s tem tvegamo kvaliteto našega dela in na koncu koncev ob slabih pogojih tudi življenja naših gorskih reševalcev.

In še mimo enega pomembnega dejstva ne smemo - gorski reševalci smo prostovoljci, za reševanje nismo plačani in rešujemo v svojem prostem času, imamo torej svoje redne službe in tudi svoje družine. V zadnjih devetnajstih letih pa se je spremenil tudi družbeni način življenja. Vsi se vsakdan borimo, delodajalci skušajo iz nas izvleči čim več, iz službe se vračamo v poznih popoldanskih urah, vse večkrat so delovne tudi sobote. Reševanje v gorah pa je v večini primerov vezano na večerne ure, ko ni več moč reševati s helikopterjem, ali pa je le-to povezano s slabim vremenom in posledično z zelo zahtevnim reševanjem, ki se od večernih ur lahko zavleče vse v jutranje ure naslednjega dne, ko z gora pripeljemo ponesrečence in žal prevečkrat tudi mrtve planince, ki jih moramo najprej pobrati pod steno.

... in kot da to ni dovolj, se moramo danes sami ukvarjati še s prostorsko problematiko in iskanjem zadostnih virov sofinanciranja, s pomočjo katerih lahko vzdržujemo kvaliteto. Smo prostovoljci, prostovoljno smo se sami odločili za to delo, ki pa ga opravljamo na zavidljivo visoki ravni. Tudi iz vrst kamniških gorskih reševalcev prihajajo posamezniki, ki predavajo na mednarodnih kongresih, sodelujejo na mednarodnih reševalnih intervencijah in skupnih vajah in ki se postavljajo ob bok največjim imenom gorskega reševanja iz alpskih držav kot so Švica, Avstrija, Francija, Italija ...

V informacijo in za lažjo usmeritev vam podajamo še okvirno finančno konstrukcijo rekonstrukcije in popravila objekta v obstoječih dimenzijah na trenutni lokaciji Društva GRS Kamnik, kjer stojijo bivalniki:

Ocenjujemo, da bo končna cena za popolno funkcionalnost prostorov znašala okoli 320.000 €, vanjo je vštet tudi odkup zemljišča od sedanjega lastnika. Društvo GRS Kamnik mora tako samo priskrbeti 210.000 € in pri tem ne sme posegati v namenska sredstva, ki jih dobi za tekoče potrebe reševanja od države.

Gorski reševalci smo otroci narave in naši učitelji so bili grom, črna noč, snežni metež, polarni mraz ... Mi se ne predamo vse dokler ponesrečenec ni v varni zdravniški oskrbi.

Za boljšo predstavo o našem delu dodajamo nekaj povezav do člankov o naših intervencijah:

Dodatne informacije: Matjaž Šerkezi, zadolžen za delo z mediji pri GRS Kamnik, 041 663 446, matjaz@serkezi.si.

Vir: Društvo GRS Kamnik

 


<< Nazaj | Novice