Mali grad

Dnevni center Štacjon obeležil mednarodni dan duševnega zdravja

13.10.2014

 

Vsako leto desetega oktobra praznujemo mednarodni dan duševnega zdravja. Organizacije, službe in programi socialnega varstva, ki delujemo na področju duševnega zdravja v Sloveniji, na ta dan še posebej opozarjamo na problematiko s katero se srečujejo ljudje, ki imajo težave v duševnem zdravju, praznujemo pa tudi njihove dosežke in slavimo skupaj z njimi. V Dnevnem centru za osebe s težavami v druševnem zdravju Kamnik - Štacjon smo letos mednarodni dan duševnega zdravja obeležili dvojno.

Prvič, v četrtek, 9. 10. 2014, ko smo se odzvali povabilu Društva Altra in se kot navijači udeležili nogometnega turnirja v Prevaljah na Koroškem. Poleg nas in društva Altra, ki je dogodek organiziralo, se je dogodka udeležilo še nekaj uveljvljenih organizacij s podrodčja duševnega zdravja pri nas - te so: Šent, Ozara, Vezi in Novi Paradoks, ki že vrsto let zagotavljajo ustrezno pomoč in podporo ljudem z duševnimi motnjami. Del te pomoči je tudi spodbujanje in motiviranje oseb s težavami v duševnem zdravju k udejstvovanju v športu, telovadbi oziroma kakršnikoli fizični aktivnosti, ki prispeva k boljšemu zdravju posameznika in je nenazadnje tudi pomemben del duševnega zdravja. Od tod tudi ideja o nogometnem turnirju. Dogodek v Prevaljah je potekal v športnem duhu z zavestjo, da smo vsi udeležneci zmagovalci. Preživeli smo lep dan v dobro družbi, športnem duhu in zavedanju, da ne glede na to s kakšno duševno boleznijo se vsak posameznik spopada, skupaj zmoremo več.

Naslednji dan, v petek, 10. 10. 2014, smo v Dnevnem centru Štacjon skupaj z Nacionalnim združenjem za kakovost življenja – Ozara pripravili predavanje z naslovom »S čustvi je treba znati«. Na preprost in simpatičen način je predavatelj Leo Ivandič iz Šole čustvene inteligence pokazal, kako pomembna so čustva v našem življenju in kakšna je njihova vloga. Udeleženci so dobili odgovore na vprašanja kdaj reagiramo s čustvi in zakaj, kako razumeti svoja čustva in čustva drugih ter zakaj se ljudje čustvo odzivamo različno. Po predavanju je sledilo prijetno druženje.    

Naj zaključim z rekom, ki ga ljudje, ki delujemo na področju pomoči in podpore osebam s težavami v duševnem zdravju, pogosto slišimo: »Ni ga zdravja brez duševnega zdravja«.

Besedilo in fotografije: Anja Koželj, vodja Dnevnega centra Štacjon


<< Nazaj | Novice