Mali grad

Dimniški požar Bela 23

09.12.2011

 

Ob 7. 26 uri so bili prostovoljni gasilci PGD Špitalič, Motnik in Kamnik obveščeni o dimniškem požaru na naslovu Bela 23. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do požara v dimniku stanovanjske hiše. Hitra in učinkovita intervencija prostovoljnih gasilcev je preprečila razširitev požara. Ogled kraja so opravili policisti PP Kamnik.

 

 

 

 

Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori? Ukrepajte pravočasno!

Občina Kamnik opozarja vse lastnike objektov na možnost dimniških požarov ter na njihovo pravilno ravnanje ob dimniškem požaru.

Med kurilno sezono se poveča število dimniških požarov. Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične. Dimniški požari poškodujejo dimniško konstrukcijo, uničijo domove in premoženje, poškodujejo in celo terjajo žrtve.

Dimnik je sestavni del ogrevalnega sistema. Njegova naloga je ustvarjanje potrebnega vleka za zgorevanje goriv v kurilnih napravah ter odvod dimnih plinov, ki nastanejo kot stranski produkt pri procesu gorenja. V dimniku se nalagajo katranske obloge in saje, ki lahko zagorijo.

Znaki dimniškega požara so: prasketanje v dimniku (bobneč zvok, ki je podoben zvoku tovornega vlaka ali nizko letečega letala), ki postaja vse močnejše, črn dim iz dimnika, leteče iskre ali celo plameni iz dimnika, vroče rozete, slabše izgorevanje, smrad po stanovanju, vroče stene dimnika.

Kaj lahko storite, da do dimniškega požara ne bo prišlo?

Kako ukrepati, če pride do dimniškega požara?

Vir: www.sos112.si

<< Nazaj | Novice