Mali grad

Dijakinji ŠCRM Kamnik uspešni v Istanbulu in doma

23.05.2012

 

V Istanbulu je od 7. do 11. maja 2012 potekalo 21. mednarodno srečanje mladih raziskovalcev z raziskovalnimi nalogami s področja kemije, biologije in fizike. Dijakinji Šolskega centra Rudolfa Maistra Kamnik Mateja Antolin in Lara Jerman sta zagovarjali nalogo s področja kemije z naslovom »Vpliv dodatkov na lastnosti keramike« (Impact of supplements on characteristics of ceramics). Občino Kamnik in Slovenijo sta poleg mentorice Renate Capuder Mermal zastopala še direktor ŠCRM Kamnik mag. Šemso Mujanovič ter ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs.

Vse od leta 2001 je tekmovanje mednarodno in vsako leto je več držav udeleženk tega srečanja. Začelo se je v torek, 8. maja, z otvoritveno slovesnostjo, pred njo pa je potekala novinarska konferenca. Učenki sta bili ta čas v dvorani in ocenjevalcem odgovarjali na razna vprašanja v zvezi z raziskovalno nalogo. Popoldan smo se vsi udeleženci z ladjico peljali po Bosporskem prelivu. Tudi naslednji dan je minil v znamenju ocenjevanja in predstavitve raziskovalnih nalog, proti večeru pa so nas organizatorji (šola MEF) peljali na ogled v muzej lutk in razgledne ploščadi v najvišji stavbi (Saphire).

V četrtek, 10. maja, je direktor ŠCRM mag. Šemso Mujanovič na slavnostnem kosilu predstavil šolski sistem v Sloveniji, po njem pa je potekalo branje esejev na temo »Znanost ne pozna meja, prav tako ne človečnost« (Science has no border, niether does humanity), kjer se je dijakinja Lara odlično odrezala. V petek je bila zaključna slovesnost, kjer sem zbrane v imenu tujih učiteljev nagovorila Renata Capuder Mermal. Ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik pa se je v tem času srečala z direktorico vrtca, s katero sta izmenjali informacije glede predšolske vzgoje, razkazali pa so ji tudi prostore njihovega vrtca (v zasebni šoli MEF deluje tako vrtec, osnovna šola, srednja šola, želijo pa si ustanoviti tudi univerzo).

Letošnje leto pa je prineslo novost, in sicer so bile najboljše naloge iz vsakega področja (kemije, fizike in biologije) nagrajene s plaketo in denarno nagrado. Najboljši med tujimi udeleženci s področja biologije so bili iz Slovaške, v kemiji so se najbolje odrezali s Kosova, s področja fizike pa iz Bosne in Hercegovine. Ostali udeleženci, ki nismo uspeli prepričati žirije, da smo najboljši, smo prejeli plakete oziroma spominske kipce. Vsekakor pa so bili vsi ocenjevalci navdušeni nad raznolikostjo raziskovalnih tem, poudarili pa so, da je pomembno vztrajati in graditi, se razvijati naprej ter, da je bilo v tako močni konkurenci težko izbrati najboljše.

 

Iz Istanbula smo odšli zadovoljni, s kopico novih izkušenj in stkanih prijateljstev. Občini Kamnik, Šolskemu centru Rudolfa Maistra Kamnik ter Vrtcu Antona Medveda Kamnik se v imenu raziskovalne ekipe (Lara, Mateja, Renata)  iskreno zahvaljujem za finančno podporo in vztrajno spodbujanje na samem tekmovanju.

V Istanbulu pa nas je na naše veliko veselje dosegla novica, da sta se Lara in Mateja z raziskovalno nalogo uvrstili v drugi krog slovenskega izbora Mladih raziskovalcev Slovenije. Tako sta v ponedeljek, 21. maja, v Murski Soboti zagovarjali omenjeno nalogo na državnem nivoju ter s področja Kemije in kemijske tehnologije prejeli srebrno priznanje na 46. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije 2012.

Iskrene čestitke!

Besedilo in fotografije: mentorica Renata Capuder Mermal


<< Nazaj | Novice