Mali grad

Dijakinje in dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik prejemniki zlatih priznanj MEPI

05.12.2015

 

Podžupan Igor Žavbi se je dopoldan v imenu Občine Kamnik skupaj z ravnateljem Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Šemsom Mujanovičem in ostalimi predstavniki kamniške šole udeležil podelitve zlatih priznanj MEPI. Podelitev se je odvijala v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, prav slovesno in ponosno je ta dan obeležilo 6 dijakinj in dijakov Gimnazije in srednje šola Rudolfa Maistra Kamnik, ki so s strani častnega pokrovitelja, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič prejeli zlato priznanje MEPI oziroma MEPI zlatnik- dragoceno valuto jutrišnjega dne.

MEPI oziroma Mednarodni program za mlade poteka v 142 državah pod generalnim pokroviteljstvom britanskega princa Edwarda. Program obsega dejavnosti, ki jih mladi sami izberejo in si zastavijo cilje, ki jih dosežejo s postopnim napredovanjem. To so prostovoljstvo, veščine, šport, projekt v neznanem okolju in vsako leto dve odpravi v naravo. Program je namenjen aktivni zapolnitvi prostega časa, kljub podpori inštruktorjev zahteva samostojnost, odkrivanje skritih potencialov z namenom, da se mladostnik razvije v celostno osebnost, ki je sposobna prevzeti najodgovornejše naloge v družbi. 

Uvodne besede je pred slovesno podelitvijo dijakom, mentorjem, staršem in podpornikom programa namenila direktorica programa MEPI Andreja Anžur Černič, ki je dejala, da je letošnja generacija "zlatnikov" najštevilčnejša, saj je zlata priznanja prejelo kar 97 mladih. Nagovor je zaključila z mislijo mlade Maše Pelc, režiserke letošnje proslave: »MEPI je gibanje, ki te nauči stvari narediti, ne le o njih sanjati.«

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je današnjo podelitev označila za slavnostno in praznično, saj z njo obeležujemo svetovni dan prostovoljstva in hkrati dan izjemnih mladih, ki imajo poleg pridobivanja formalnih znanj, veliko željo tudi po odkrivanju novega in po pridobivanju neformalnih kompetenc. Dejala je, da so njihova samoiniciativnost, ciljnost, angažiranost na mnogih področjih, prostovoljstvo in predanost velik doprinos slovenski družbi.

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je izrekel čestitke vsem prejemnikom zlatih priznanj, ki ob formalnem izobraževanju osvajajo veščine, s katerimi bodo lažje razumeli sebe in svet ter med drugim dejal: »Bolj ko bomo svobodne in ustvarjalne osebnosti, večja je možnost, da jih bomo znali razumeti, se z njimi soočiti in obrniti v prid skupnosti. S tem ne bodo obogatili samo sebe, temveč vse nas, mi pa lahko v prihodnost gledamo z upanjem in ne s strahom.«

Prireditev poteka na vsaki dve leti, tokrat pa je navduševalo največje število nagrajencev. Kar 97 srednješolcev je namreč prejelo zlata priznanja Programa MEPI 2015, med njimi pa je 6 mladihAriana Godicelj, Aljaž Prosenc, Rok Puhan, Teja Škarja, Janja Šlebir in Sara Štebe, ki zastopajo vse tri programe Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik (gimnazija, predšolska vzgoja, ekonomski tehnik), uspelo v treh letih izpolniti vse stroge zahteve programa. 

Prejemniki so bili, poleg Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, še iz Gimnazije Škofja Loka, Gimnazije Kranj, Gimnazije Jesenice, Srednje tehniške šole Koper ter Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). 

Ob slovesnem dogodku je koordinator MEPI na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik Janez Klemenčič dejal: »Ponosni smo, da smo uspeli pripeljati h končnemu cilju skupino 6 navdušenih mladih in jim za dosežen uspeh čestitamo. Veseli smo, da se je dogodka udeležil podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi in s tem dal našemu delu dodatno potrditev.«

V glasbeni točki je navdušila glasbena skupina Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Sanjska dekleta pod vodstvom profesorja Matica Smolnikarja, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli tudi Ožbej in njegov band. 

ISKRENE ČESTITKE VSEM MEPI ZLATNIKOM! 


<< Nazaj | Novice