Mali grad

Dijaki kamniške gimnazije uspešni v Istanbulu

07.05.2011

 

Tokratno srečanje mladih raziskovalcev v šoli MEF v Istanbulu je bilo jubilejno, 20. po vrsti. Dijaki kamniške gimnazije sodelujemo sedmo leto zapored. Na srečanju, ki traja štiri polne dni, je vzdušje nepozabno. Dan pred uradnim začetkom morajo vsi udeleženci pripraviti svoj predstavitveni prostor, ki je potem tri dni na ogled vsem, vrhunskim strokovnjakom, strokovni žiriji in seveda tekmovalcem ter ostalim udeležencem. Mladi raziskovalci in njihovi mentorji skušajo na zanimiv, razumljiv način predstaviti raziskovalno delo, ki je plod večmesečnega, v nekaterih primerih pa tudi večletnega raziskovalnega dela. Vrhunec celotnega srečanja so slavnostne podelitve zmagovalcev posameznih kategorij: biologije, fizike in kemije. Vzdušje, ki ob tem vlada se lahko primerja z vzdušjem na pomembnih športnih tekmovanjih. Zmagovalci so deležni izjemne pozornosti vseh. Radost, ki se zrcali na obrazih zmagovalcev je nalezljiva in sporoča, da je bilo vredno truda. Za raziskovalce iz Turčije, dobitnike nagrad, so vrata za študij na kakovostnih univerzah odprta na stežaj.

 

Tekmovalci iz tujih dežel so se srečanjem pridružili pred desetimi leti. Ne tekmujejo za nagrade, ampak predstavijo svoj raziskovalni projekt, ki pa je seveda neformalno ocenjen in kot pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas, naši projekti uživajo velik ugled. Ekipo ves čas dogodka spremljajta eden, dva, včasih celo več predstavnikov lokalnih skupnosti, ugledni profesorji, dekani, rektorji in včasih celo ministri za šolstvo.

Leta 2009 se je srečanja udeležil celo ciperski predsednik (Predsednik turškega dela Cipra).  Spremljevalci predstavljajo pomembno spodbudo svoji ekipi, sodelujejo na novinarski konferenci, ki jo organizator pripravi in na kateri se zberejo predstavniki različnih medijev, v referatu na temo šolstva, predstavljajo šolski sistem svoje dežele, programe izobraževanja, sodobne metode dela v njihovih šolah in podobno.

 

 

Našo ekipo so vedno spremljali predstavniki občine Kamnik, razen v dveh primerih, ko so zaradi obilice obveznosti poprosili vodjo projekta na ŠCRM, Renato Capuder Mermal, da sem prevzela to nalogo. Tako je prvo leto (2005) ekipo spremljala gospa Katarina Ščetinin Sever, drugo leto (2006)  sta z njimi odpotovala tedanji župan, Anton T. Smolnikar ter vodja Oddelka za družbene dejavnosti, Anton Kamin, leto za tem (2007) gospod Dobran Juričan, lansko leto (2010) gospa Julijana Mastikosa Juhart in to leto župan Marjan Šarec in Janja Zorman Macura, odgovorna za odnose z javnostmi.  V vseh letih so udeleženci srečanja preko njihovih predstavitev spoznali pomembne vsebine kamniške kulturne dediščine (mamut, Velika planina, Veronika z gradu, kamniška Majolika, mesto Kamnik s srednjeveško arhitekturo) in se seznanili s šolskim sistemom in šolsko prakso v Sloveniji.

Dijaki so se predstavili s projekti, ki so tudi sicer na Srečanjih mladih raziskovalcev Slovenije dosegali bronasta, srebrna ali zlata priznanja:

Dijaki in mentorji

Naslovi raziskovalnih nalog

(2005) področje - KEMIJA

Dijaka: TINA POGAČNIK in ALEŠ RUČIGAJ

Mentorica: Renata Capuder Mermal

 

DYES IN CANDIES

(2006) področje - KEMIJA

Dijaka: TINA POLJANŠEK in NEJC GANTAR

Mentorica: Karmen Krašna

 

QUALITY OF DIFFERENT BAKING POWDER

(2007) področje - KEMIJA

Dijaka: ŽIVA LAVRINC in GAŠPER SLAPNIK

Mentorica: Renata Capuder Mermal

 

QUALITY OF WATER ON KOLOVEC HILL

(2008) področje - KEMIJA

Dijakinja: KATARINA ULEN

Mentorica: Bernarda Trstenjak

 

FINGERPRINTS

(2009) področje - KEMIJA

Dijakinji: LARA MARKIČ IN TANJA KAIBA

Mentorica: Rafaela Kožlakar

 

HEALTHY AND APPROPRIATE HAIR-CARE

(2010) področje - BIOLOGIJA

Dijakinji: KATARINA BELCIJAN in SARA MERMAL

Mentorica: Cirila Jeras

 

SUPERABSORBENTS IN AGRICULTURE

(2011) področje - FIZIKA

Dijaka: Jan Slejko Ljubišič in Ambrož Kump Colnar

Mentor: Alojzij Vrankar

 

FREE THROW TO WIN

S tradicijo kvalitetnih nastopov naših raziskovalcev smo vzbudili zanimanje organizatorjev, ki si želijo našo šolo in občino spoznati pobliže. Zato so na občini prisluhnili naši ideji, da skupaj ŠCRM in občina Kamnik, manjšo delegacijo predstavnikov MEF šole povabimo na nekajdnevni obisk. Prvi obisk je bil načrtovan za junij 2010, vendar je turška delegacija obisk preložila na drug termin. Ko smo projekt in naše dosedanje sodelovanje v jeseni predstavili županu, Marjanu Šarcu se je le ta odločil, da navkljub težkim časom, projekt zasluži podporo. Pred odhodom v Istanbul sta se s predstavnico za stike z javnostjo in protokolarne zadeve, Janjo Zorman Macura podrobno poučila o dosedanjem sodelovanju in dogovorih o povratnem srečanju in se temeljito pripravila na tokratno srečanje, da se ohrani tradicija, ki  je, da nas organizatorji poznajo kot kvalitetne udeležence srečanja.

 

Vsa ta leta je bilo naše bivanje in sodelovanje v MEF šoli za našo celotno delegacijo brezplačno. Organizator je za čas našega bivanja poskrbel za vse: prenočitev, hrano in ogled vsaj ene istanbulske znamenitosti. Poskrbeti smo morali za prevoz in pri tem je Občina Kamnik dijakoma in profesorju ŠCRM vedno krila stroške.

Dijakom in profesorjem je izkušnja sodelovati na takšni prireditvi izjemna. Brez izjeme smo Istanbul zapuščali zadovoljni, polni novih znanj in poznanstev in s spoznanjem, da znanost nima meja, celo nasprotno, povezala nas je v velikansko »družino«, ki ji je skupna ljubezen do naravoslovja.

Besedilo in fotografije: Renata Capuder Mermal, vodja projekta na ŠCRM


<< Nazaj | Novice