Mali grad

Dežela Oz v mojem mestu

03.04.2014

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan v Domu kulture Kamnik udeležil prireditve z naslovom »Dežela Oz v mojem mestu«.

Šolsko kulturno-umetniško društvo Verine zvezdice in Osnovna šola Marije Vere Kamnik sta že tretje leto zapored pripravila otroški muzikal, letošnji pod naslovom »V deželi Oz«.

Vsi poznate Dorotejo iz filma Čarovnik iz Oza. Doroteja iz Tuhinja je drugačna … Kot ljubiteljska vrtičkarka ni vedela, zakaj je njena solata zrasla rdeče barve. Nevihta jo je ponesla v neznano deželo, kjer ji vila Breda povedala, da je Čarovnik Oz rešitev njenih težav. Na poti je srečala Strašilo, ki si želi možganov, Kovinka Pločevinka, ki je brez srca,in Leva, ki je odvisnik od tablet, saj zaradi strahu pred novim in nepoznanim »golta« tablete. Skupaj so se podali na dolgo pot proti Ozu. Pot jim je prekrižala zlobna čarovnica Alekseja, ki je v svojem laboratoriju ustekleničila upanje človeštva, da bi zavladala svetu. Ko so prispeli do Čarovnika, si je ta za plačilo, za izpolnitev njihovih želja, zaželel Aleksejino stekleničko upanja, saj ima tudi sam zle namene ... Jim je uspelo?

Posebnost predstave je inovativen pristop k ustvarjanju besedila, avtorska glasba, predstava je postavljena v lokalno okolje, obravnavana pa je tematika današnjega časa. Namesto scenografije so bile uporabljene video projekcije in posebni video-scenski učinki. Celotna predstava je produkt lokalnega medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja. Zametki predstave so nastali s pomočjo srednješolske improvizacijske gledališke skupine Grde srne (MC Kotlovnica Kamnik), sledilo je preoblikovanje besedila Gorana Završnika (Dom kulture Kamnik) in Mojce F. Lukežič (ŠKUD Verine zvezdice). Nastalo besedilo so »popravile« in spremenile Grde srne, nato pa še nastopajoči učenci. Pri videoprojekcijah smo se povezali z videosekcijo MC Kotlovnica pod mentorstvom Andreja Podbevška.

Kot rečeno se je zbranim pridružil tudi župan Marjan Šarec innagovoril polno dvorano Doma kulture Kamnik, mladim, nadobudnim igralcem in pevcem pa čestital za odlično predstavo in jim zaželel prijetne trenutke na odrskih deskah.

Ob 133. obletnici rojstva igralke Marije Vere, so na istoimenski šoli pripravili kulturni teden – Verin festival, posvečen Mariji Veri in njenemu delu. V okviru tega tedna so razpisali mednarodni likovni in fotografski natečaj z naslovom MOJ KRAJ (My town), na katerem so otroci upodabljali svoj rojstni kraj ali kraj, v katerem živijo oziroma znamenitosti in značilnosti mesta, po katerih se njihov kraj loči od drugih in ga delajo posebnega. Namen natečaja je bilo spodbuditi ustvarjalnost mladih umetnikov ob upodabljanju znamenitosti iz njihove okolice.

In tako je za konec prijetno in razigrano vzdušje sklenila ravnateljica Osnovne šole Marije Vere Violeta Vodlan s podelitvijo priznanj nagrajencem mednarodnega likovnega in fotografskega natečaja »Moje mesto«, prav posebnega presenečenja pa je bila deležna učenka Maja, ki so ji izpolnili željo, izdajo njene pesniške zbirke.


<< Nazaj | Novice