Mali grad

Desetletnica smrti Vlasta Kopača

26.04.2016

 

Desetletnica smrti Vlasta KopačaMineva deset let od smrti velikega moža, dipl.inž.arh. Vlasta Kopača, velikega ljubitelja Velike planine, bajtarja, alpinista, gorskega reševalca.

Bil je arhitekt, Plečnikov učenec in njegov najtesnejši sodelavec. Posebej se je zavzel za pastirsko selišče na naši planini – arhitekturnem biseru brez primere. Njemu je uspelo ohraniti PRESKARJEVO BAJTO, edini primer ovalne pastirske ognjiščnice. Njegovo delo je tudi celotna prostorska ureditev planine in tudi turističnega naselja – turistične koče.

Leta se hitro obračajo in letos, 27. aprila 2016, mineva deset let od njegove smrti. Brez  VLASTA KOPAČA, Velika planina ne bi bila to kar je danes. Le njemu gre zahvala, da je Planina ohranila svojo prvobitno podobo.

V zahvalo smo mu bajtarji, skupaj s Pašno skupnostjo Velike, Male in Gojške planine 1. 6. 2013 postavili spominsko ploščo ob Preskarjevi bajti na Veliki planini.

Istočasno je bila odprta tudi spominska razstava ob 100-letnici njegovega rojstva, v prostorih Domžalskega doma na Mali planini. Lepo je bila obiskana (www.gore-ljudje.net/novosti/92962/).

Ljubezen do Velike planine je lepo opisal v svoji knjigi IVERI Z GRINTOVCEV, ki jo je pripravljal do zadnjega dne življenja.

Šele sedaj spoznavamo, kako dragoceno je to pisanje, izročilo, ki naj bi bilo vsakomur, ki ljubi to našo planino sveto.

Umetnine, ki jih je ustvarjal, slikovno gradivo, fotografije, knjige in članki, pa bodo kot neprecenljiva vrednost  ostali v naši kulturni zakladnici.

Spomin nanj pa ostaja!

Besedilo: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice