Mali grad

Delo: Napaka enega udarila drugega

08.03.2010

 

Zaradi nepredvidenega zaklonišča Kamnik brez podrobnega prostorskega načrta

Napaka enega udarila drugega

Uprava RS za zaščito in reševanje naredila napako, ko je Kamniku sporočila, da zaklonišče ni obvezno – Smolnikar: Gradnja šole bo zato dražja za 1,5 milijona evrov

Kamnik – V Kamniku načrtujejo dve veliki šolski investiciji; popolno prenovo in dozidavo dotrajane šole Toma Brejca ter rušitev in nadomestno gradnjo osnovne šole Frana Albrehta. Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za to območje že nekaj mesecev ne morejo sprejeti, saj jim je Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) leta 2008 sporočila, da jim zaklonišča ni treba zgraditi, nato pa je sprevidela in priznala lastno napako ter jih opozorila, da lahko šolo gradijo samo, če bo imela ustrezno zaklonišče.

Kamniški svetniki bi morali OPPN K9 Šole obravnavati že decembra, vendar so točko umaknili z dnevnega reda seje, ker so samo nekaj dni prej izvedeli, da ministrstvo za obrambo ne bo izdalo soglasja. Vzrok so zaklonišča, ki jih v Kamniku ob novi šoli niso načrtovali, saj so leta 2007 in 2008 na uraden dopis dobili odgovor z usmeritvami, da šoli ne potrebujeta zaklonišč.

Vendar zakon nalaga, da mora občina zgraditi zaklonišče v mestu, ki ima več kot 10.000 prebivalcev in gradi novo šolo za več kot 150 otrok, zato so v Kamniku po prejetju novih smernic, ki zaklonišča zahtevajo, upali, da bodo lahko dosegli nekakšen kompromisni dogovor, saj ima mestno jedro, kjer stojita šoli druga ob drugi, 5000 prebivalcev. A na URSZR vztrajajo, da zaklonišča morajo zgraditi, čeprav kamniški župan Anton Smolnikar pravi, da Kopru zaklonišč ob šoli ni bilo treba zgraditi. Dodaja, da ga moti dvojnost meril, saj ne želi varčevati na račun varnosti otrok, vendar je očitno, da vsem ni treba graditi zaklonišč. Navsezadnje bo ta zahteva tudi močno podražila gradnjo, opozarja župan: »Gradnja bo dražja za 1,5 milijona evrov.« Nekajkrat se je sestal s predstavniki Morsa, tudi z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, vendar želenega odgovora niso dobili.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so potrdili svojo napako v dopisu, kjer so zapisali mnenje, da gradnja zaklonišč ni obvezna. Na naše vprašanje, ali so novo šolo v Kopru res smeli zgraditi brez predpisanih zaklonišč, pa niso odgovorili. Zato smo v novo koprsko šolo poklicali sami, vendar je bil ravnatelj, ki je pristojen za izjave, odsoten.

 

Vir: Delo, 8.3.2010


<< Nazaj | Novice