Mali grad

Delegacija Festivala Kamfest na konferenci IFEA v Nici

19.02.2014

 

Po desetih letih uspešnega dela je Kulturno društvo Priden možic z največjim kamniškim festivalom Kamfest pristopilo v družbo največjih evropskih festivalov, ki jih združuje evropski del svetovne organizacije IFEA (International Festival & Events Assocciation). V družbi slovenskih kolegov iz mariborskega Lenta so se konference udeležili direktor festivala Kamfest Rok Kosec, poslovni vodja festivala Matjaž Jug in programski vodja festivala Goran Završnik.

Konference se vsako leto udeležijo predstavniki festivalov ter študentje in predavatelji različnih univerz in privatnih šol iz področja marketinga, turizma in kulturnega managementa. Tako prihaja do srečanja teorije in prakse, kar daje temelj razvoju in širitvi festivalov. Tour de France s štartom v Angliji, Puccini festival in Viareggio karneval v Toscani, ameriška Rose parade in seveda festival v Nici, so bili primeri dobrih praks na tokratni konferenci.

Poseben poudarek konference so bili trendi v turizmu. Festivali so namreč odličen povezovalec kulture, tradicije in turizma. Nekateri popolnoma mcdonaldsovsko skomercializirani, dostikrat v obliki franšiz, drugi spet popolnoma samosvoji, originalni. Novi marketinški prijemi, socialna omrežja in druge nove tehnologije postavljajo festivalsko industrijo ob bok kateri koli drugi gospodarski panogi.

Predstavitev in spoznavanja največjih akterjev iz področja evropskih festivalov, obilica neformalnega druženja in prisostvovanje na enem največjih evropskih karnevalov v Nici je posebno doživetje. A kljub temu, da je Nica mesto na Azurni obali in da dan pred otvoritvijo festivala letala na bližnjem letališču pristajajo eden za drugim, se organizatorji spopadajo s podobnimi težavami kot vsi ostali. Očitno povsod obstajajo nergači, ki imajo županovo številko shranjeno pod »priljubljeno«.

Po videnem in slišanem sodeč  smo s Kamfestom na pravi poti. Imamo še vedno dovolj neizkoriščenih priložnosti na področju tako festivalske produkcije kot tudi na povezavah s turizmom. 

Po desetih letih nenehne rasti je festival Kamfest pripravljen za naslednje desetletje. Vprašanje, ki se postavlja na tem mestu pa je, kako čim bolj povezati vse subjekte v mestu, vključiti čim več ljudi ter čim bolj prepričati podjetja ter lokalno politiko, da so Kamfest in še nekatere druge prireditve priložnost za nadaljnji razvoj našega mesta. Cilji festivala Kamfest so visoki, ekipa pa polna zagona.

Besedilo in fotografije: Goran Završnik


<< Nazaj | Novice