Mali grad

Delavnica vezenja v tehniki rišeljeja

05.03.2012

 

Prvo marčevsko nedeljo smo posvetili eni izmed najstarejši tehniki vezenja - rišeljeju.

Ta način se je v Sloveniji pojavil že konec 19. stoletja in naj bi bil najbolj popularen med ženskami v 20. stoletju, ko je bilo večkrat predstavljen tudi v raznih ženskih revijah in časopisih. Danes ponovno postaja vse bolj priljubljena rokodelska dejavnost, končni izdelki zopet pridobivajo na vrednosti.

 

Delavnico je vodila mojstrica vezenja Mojca Hieng. Z vezenjem se ukvarja že vrsto let, kako mirne in spretne prste ima, pa je dokazala že s kar tremi samostojnimi razstavami, ki jih je imela v Domačiji Rus (2009), Budnarjevi domačiji (2009) in Matični knjižnici Grosuplje (2010). Za svoje izdelke je prejela tudi certifikat Obrtne zbornice Slovenije, ki ga je podpisal priznani prof. dr. Janez Bogataj. 

 

Med obiskovalci so prevladovale ženske, ki so gospe Mojci z veseljem prisluhnile. Med njimi so bile tako začetnice kot tudi dolgoletne vezilje, ki so si na delavnici izmenjale izkušnje. Mojca jih je seznanila od tega, katero blago in sukno je najboljše za vezenje pa vse do tega kje te pripomočke kupiti. Pri vsem tem je seveda potrebno veliko volje in veselja do vezenja ter polno mero potrpežljivosti.

Na koncu je Mojca Hieng vse povabila še na tečaj, ki bo potekal marca v Kamniku.

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar, Turistično društvo Kamn’k

<< Nazaj | Novice