Mali grad

Delavnica izdelovanja trničev v pastirskem naselju na Veliki planini

12.08.2013

 

Včeraj je pred Preskarjevim pastirskim muzejem potekala delavnica izdelave trničev. Velikoplaninski trnič je majhen pusti sir z dodatkom smetane in soli, v obliki kepice hruškaste oblike, ki je zgoraj koničasta in okrašena z lesenimi pečatniki. Oskrbnica Preskarjevega pastirskega muzeja Andreja Bečan je obiskovalcem razložila zgodbo in postopek izdelave trničev, ki so značilni za območje Velike planine. Mojstrica izdelovanja trničev Rezka Mali je pred obiskovalci izdelovala trniče. Kasneje so si obiskovalci lahko sami izdelali svoj trnič, gospa Rezka jim je pri delu pomagala z nasveti, kako pregnesti skuto in narediti pravo obliko, itd…

Postopek priprave mase za izdelavo trniča traja od 4 do 5 dni. Pastirji namolzejo mleko, ga skisajo, odstranijo smetano (iz nje naredijo maslo), kislo mleko nalijejo v glinen »pisker«- sirovnik, ga pustijo na ognjišču približno 2 uri, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. V primeru, da je skuta presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Masa je tako pripravljena za oblikovanje. Za izdelavo enega trniča potrebujejo 2 litra mleka.

Velikost trniča naj bi bila primerljiva velikosti pesti oblikovalca. Višina končnega posušenega izdelka mora biti med 5 in 6 centimetri, premer na debelejšem delu pa med 4 in 5 centimetri. V zgornji del trniča se nato vtisne tipična »pisava«, ki mora biti na celotnem trniču enaka. Oblika »pisave« ni predpisana. Včasih je vsak pastir naredil svojo, zato je veljalo, da je vsak trnič drugačen. Oblikovani trniči se sušijo na toplem, temnem in zračnem prostoru, njihovo sušenje lahko traja tudi do 14 dni. Včasih jih prekadijo v dimu nad odprtim ognjiščem. Končni izdelki so svetlo rumene barve, v primeru sušenja na dimu, pa so nekoliko temnejši.Trniči so bili namenjeni darilu, nekoč so veljali kot dokaz ljubezni in zvestobe pastirja do njegove izvoljenke. Vedno pa so jih izdelovali in podarjali v paru,…

Namen delavnice je bil seznanjanje ljubiteljev planine in pastirske dediščine s tradicionalnimi običaji ter ohranjanje in širjenje običajev. Sodobna kuhinja trniče uporablja tudi kot dodatek k testeninam, obstajajo pa tudi recepti z uporabo trniča. Več o uporabi trniča v kulinariki pa si lahko preberete na spletni strani Okusi Kamnika.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice