Mali grad

Defibrilatorji v občini Kamnik

31.08.2020

 

Defibrilatorji v občini KamnikPri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje! Motnja srčnega ritma je najpogostejši neposredni vzrok smrti pri odraslih, edina učinkovita terapija pa je električni sunek - defibrilacija. Poznate lokacije javno dostopnih defibrilatorjev v vaši okolici? Objavljamo seznam javno dostopnih avtomatskih eksternih defibrilatorjev ali AED-jev v občini Kamnik.

Pomena številčnosti in dostopnosti AED-jev, še posebej na lokacijah oziroma v krajih, ki so od strokovne medicinske pomoči (zdravstveni dom) krajevno in časovno nekoliko bolj oddaljeni, se zavedamo tudi na Občini Kamnik. V primeru srčnega zastoja ali motnje srčnega ritma je najpomembnejša takojšnja pomoč, zato je zelo pomembno, da pred prihodom strokovno usposobljenih reševalcev zna pomagati vsak posameznik.

V občini Kamnik imamo ? avtomatskih eksternih defibrilatorjev, prenosnih elektronskih naprav, ki so sposobne zaznati zastoj srca ter ga s pomočjo električnega sunka ponovno pognati. Defibrilatorji so nameščeni na različnih lokacijah širom občine Kamnik, in sicer na fasadah nekaterih stavb, v večjih ustanovah in drugje:

Avtomatski zunanji defibrilator ali AED je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma. Njegova uporaba je zelo preprosta, kajti namenjen je tako medicinskemu osebju kot laikom. Defibrilacija pomeni dovajanje električnega toka srčni mišici skozi prsno steno z namenom, da prekinemo srčni zastoj. AED lahko varno uporablja vsak, ki je bil o uporabi poučen. Ker aparat AED pomaga skozi celoten proces oživljanja z glasovnimi, vizualnimi in besedilnimi sporoči, ni bojazni, da bi laik škodoval osebi, ki je doživela srčni zastoj. Če aparat svetuje šok, je zelo pomembno poskrbeti, da se nihče ne dotika bolnika/poškodovanca, kajti sicer bi lahko škodoval sebi ali osebi, ki je v stiku s pacientom. Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v 3-5 minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 odstotkov. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju.

S pravilno uporabo defibrilatorja lahko rešite življenje!


<< Nazaj | Novice