Mali grad

Decembrske prireditve v občini Kamnik

29.11.2012

 

Prihajajočo nedeljo, 2. decembra, se bo v Kamniku in številnih okoliških krajih pričelo pravo praznično vzdušje, saj se obetajo številne brezplačne prireditve in dogodki. V Kamniku se bo prvič skozi celoten december odvijalo brezplačno dogajanje pod skupnim imenom »Kamnik. Decembra. Čas veselja.«, ki bo postreglo s pestrim programom koncertov, sprevodov, uličnih predstav, delavnic, sejmov in stojnic s praznično ponudbo. Prvi vikend bo Kamnik obiskal sv. Miklavž, mesto pa bo zažarelo v soju pisanih lučk. Podoben pester program se bo odvil tudi v Tuhinjski dolini, Arboretumu Volčji Potok, Tunjicah, Kamniški Bistrici, Bizjakovih dolinah pri Termah Snovik, v Motniku in na Veliki planini.

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik letos prvič organizira brezplačno decembrsko dogajanje, ki se bo odvijalo pod skupnim imenom »Kamnik. Decembra. Čas veselja«. Občane in obiskovalce bo tako skozi celoten december v starem mestnem jedru razveseljeval dobre tri tedne trajajoč praznični program, ki bo postregel s številnimi prireditvami, uličnimi predstavami, ustvarjalnimi delavnicami, koncerti, sejmi, stojnicami s praznično ponudbo in živilsko tržnico Podeželje v mestu lokalnih kmetij z domačimi slovenskimi oziroma okoliškimi jedmi.

Že to nedeljo, 2. decembra, se bo ob 17.30 uri skozi Kamnik sprehodil sv. Miklavž, takoj zatem pa se pravo praznično vzdušje prične s prižigom pisanih lučk, ki bo pospremljeno z nagovorom kamniškega župana Marjana Šarca in v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urške Kolar. Predstavila se bo tudi dobrodelna akcija "Skupaj večji od neba – za otroke in družine iz poplavljenih območij", ki jo na pobudo Jana Plestenjaka organizirata Dnevnik in Špas teater v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. 

Pravo praznično dogajanje »Kamnik. Decembra. Čas veselja« pa se bo uradno pričelo šele vikend kasneje (7. do 9. 12.), ko se bo v petek najprej odprlo že težko pričakovano drsališče na Glavnem trgu, v soboto pa se bo v mestu predstavil priljubljeni festival ARTish s prodajno razstavo avtorskih del 30 ustvarjalcev in drugimi ustvarjalnimi izdelki, kot je unikaten nakit, oblačila in obuvala, pohištvo, ilustracije, lutke, dodatki za dom, keramika ali leseni izdelke. Festival bo ponudil številne imenitne ideje za obdarovanje.

V drugem tednu (10. do 16. 12.) se bo skozi mesto sprehodil dedek Mraz, sobota pa bo minila v znamenju slovenske popevke.  V tretjem tednu (17. do 23. 12.) predprazničnega dogajanja bodo krajane razveseljevali nastopi pevskih društev (Lira, Brinke, Cantemus in Ana Bezjak jazz, DKD Solidarnost in Predice) in postavljanje jaslic. V zadnjem tednu (24. do 31. 12.) letošnjega leta pa bodo za »Novoletno rajanje« poskrbele številne glasbene zasedbe, med njimi tudi Blue Angel Gang, Victory, Tadeja Fatur in Funk band, Hamas and Papas z gostom in Ognjeni muzikanti.

Pester praznični program, kjer bo vsakdo lahko našel nekaj zase, bodo ponudila tudi številni okoliški kraji. V nedeljo, 2. decembra, Športno društvo Šmartno v Tuhinjski dolini organizira tradicionalen, 15. Miklavžev tek. V cerkvici sv. Miklavža nad Šmartnim pa bo na Miklavževo nedeljo, 9. decembra, potekala sveta maša ter obdarovanje otrok. Arboretum Volčji Potok bo 5. decembra za vse otroke in otroke po duši odprl vrata Čarobne pravljične dežele, ki bodo do 30. decembra na ogled vsak dan med 11. in 19. uro.

Za tiste, ki si želijo nabrati več energije za prihajajoče leto, Naravni zdravilni gaj v Tunjicah med  12. in 17. decembrom pripravlja večerna vodenja po energijskih centrih ob baklah, 28. decembra pa meditacijo ob polni luni. Na božični večer se bodo krajani lahko z nihalko, ki bo vozila celo noč, odpravili tudi k tradicionalni polnočnici na Veliko planino v kapelico Marije Snežne v pastirsko naselje. Tradicionalna polnočnica pa bo potekala tudi pri kapeli Lurške Marije v Kamniški Bistrici.

V Bizjakovih dolinah pri Termah Snovik bo Turistično društvo Tuhinjska dolina, 26. decembra, pripravilo Božično zgodbo z živimi jaslicami, ki jo bo z božičnimi pesmimi obogatila Alenka Gotar. Isti dan se bo odvil tudi tradicionalen Štefanov pohod na Malo Raven, ki ga pripravlja Turistično društvo Motnik. Turistično društvo Gora sv. Miklavž pa pripravlja tudi Silvestrovanje.

Kamnik velja za enega od najlepših in najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji, ki leži v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki. Od Ljubljane je oddaljen le 25 km, od letališča Jožeta Pučnika 10 km, nadvse privlačna pa je tudi njegova okolica z edinstveno Veliko planino z najstarejše ohranjenim pastirskim naseljem, s pristno Tuhinjsko dolino z najvišje ležečimi termami (Snovik) v Sloveniji, Naravnim zdravilnim gajem v Tunjicah,  Arboretumom Volčji Potok ter Golf Arboretumom.

Več informacij o vsakodnevnem prazničnem dogajanju je na voljo na spletnih straneh www.casveselja.si, www.kamnik-tourism.si in Facebook strani TIC Kamnik.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice