Mali grad

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

26.12.2016

 

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnostiV spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji leta 1990 danes zaznamujemo državni praznik. V Kamniku bo ob 19. uri v Domu krajanov v Šmarci potekala proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra sprejet v skupščini. Na njem je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od teh se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (oziroma 88,5 odstotka vseh). Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti je v petek potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, slavnostni govornik je bil predsednik DS Mitja Bervar. V nagovoru je poudaril, da moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. Čas je, je dejal, da nas spori iz preteklosti nehajo hromiti. Od vseh političnih akterjev pa pričakuje preseganje bojev za dnevnopolitični prestiž in zavzemanje za skupno dobro.

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Kamniku

Krajevna skupnost Šmarca, Društvo general Maister Kamnik in Društvo Demos na Kamniškem vas vljudno vabi na proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo danes, v ponedeljek, 26. decembra 2016, ob 19. uri v Domu krajanov v Šmarci.

Slavnostni govornik bo predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik.

V kulturnem programu bodo sodelovali Mešani pevski zbor Odmev pod vodstvom pevovodkinje Anice Smrtnik, recitatorka Barbara Božič, skupina otrok iz mekinjske podružnice Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik pod vodstvom Jane Svetec, glasbena skupina v sestavi Anton Špenko, Samo Mikuš, Urška Rozman in Urban Brnot, kvartet saksofonistov Glasbene šole Kamnik v sestavi Darja Seliškar, Peter Gregorič, Matic Tonin in Gašper Tonin pod mentorstvom Darje Seliškar ter mlada glasbenika samouka Marko in Tobija Smrtnik.


<< Nazaj | Novice