Mali grad

Dan za spremembe s sloganom Premagajmo osamljenost

09.04.2021

 

Dan za spremembe s sloganom Premagajmo osamljenost10. aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije bo že dvanajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k premagovanju osamljenosti. Zaradi ukrepov bodo akcije delno potekale na spletu, aktivnosti v živo pa bodo organizacije izvajale vse do konca meseca aprila.

Akciji se pridružuje tudi Zavod Oreli, ki je svoje uporabnike pozval k temu, da na temo premagovanja osamljenosti pošljejo kratke zgodbe ali pesmi, med katerimi bodo izbrali tri najboljše. V sredo, 7. aprila 2021, so za starejše odprli dve telefonski liniji, prek katerih so se lahko pogovorili in poklepetali z voditeljicama pogovorne skupine v okviru Zavoda Oreli Klaudijo in Neli.

Do 10. aprila bo Vrtec Zarja okrasil ograjo ob sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici, in sicer bodo s prijaznimi željami otroci poskrbeli za prijetne sprehode vseh, še posebej pa starejših.

Potekalo bo zaključno ZOOM srečanje s prostovoljci in starejšimi - udeleženci računalniških izobraževanj v Zavodu Oreli, odprto pa tudi za ostale udeležence (povezava bo objavljena na spletni strani http://www.kamnik-starejsi.si/). Osnovnošolske skupine prostovoljcev Osnovne šole Stranje so povabili na medgeneracijsko srečanje in klepet preko ZOOM aplikacije, kjer bo tema pogovora namenjena pozitivni naravnanosti v življenju. Pogovarjali se bodo o tem, kako so prestali karanteno in COVID-19. Mladi pa v lastnih gospodinjstvih pomagajo starejšim vzpostaviti socialno mrežo s starimi prijatelji in poskušajo vzpostaviti nove socialne mreže.

Sicer pa bo v okviru Dneva za spremembe širom Slovenije organiziranih 201 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo naslavljanje osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi in nenazadnje v celotni družbi. Prav tako ne smemo pozabiti, da je prostovoljstvo pomembna oblika aktivacije, ki zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči. Aktivnosti bodo potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev. Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je pred pričetkom aktivnosti povedala: »Povezanost, pripadnost in družbena vloga so podstati kakovostnega bivanja. Raziskave že več let kažejo na problem sodobnega načina življenja, ki postaja vedno večji – imenuje se osamljenost. Pojavlja se v skoraj vseh življenjskih obdobjih. V zadnjem letu je zaradi epidemije postal še dodatno obremenjujoč za marsikoga med nami. Z letošnjim Dnevom za spremembe prostovoljke in prostovoljci stopamo osamljenosti na pot. Imamo moč, četudi v izrednih razmerah, en dan spremeniti v doživetje za spomin.«

Besedilo delno povzeto po: Sabrina Lever, Slovenska filantropija
Fotografije: Občina Kamnik, Zasebni vrtec Zarja in Slovenska filantropija


<< Nazaj | Novice