Mali grad

Dan za spremembe 2013 oziroma dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik

05.04.2013

 

Danes smo obeležili četrti Dan za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija. Tudi letos se je akciji pridružila Občina Kamnik skupaj z Zavodom Oreli, slednji pa je danes pripravil tudi dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik. Medgeneracijskega druženja, ki smo ga uvrstili v niz prireditev ob občinskem prazniku, se je popoldan udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Tema letošnjega Dneva za spremembe je izmenjava predmetov, ki jih potrebujemo za kvalitetno življenje: kuhinjski pripomočki, gospodinjski aparati, pripomočki za prostočasne aktivnosti (kot je kolo, rolerji, lopar za tenis) in drugih uporabnih predmetov (kot je oprema za otroke, mobitel). Izmenjali pa so se tudi večji kosi oblačil (kot je bunda, plašč, torbica). Z vseslovensko prostovoljsko akcijo sodelujoči vedno znova dokazujejo, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe, druge in naše okolje ter skupaj s prostovoljci širimo solidarnost. Zavedanje, da drug za drugega lahko naredimo nekaj koristnega, bogati življenje tistega, ki daje in tistega, ki prejema. Da nam to manjka, vidimo iz velikega odziva udeležencev na aktivnostih, ki jih vsako leto pripravljamo skupaj z Zavodom Oreli.

Delo Zavoda Oreli je priprava programa različnih aktivnosti, kjer vsakdo lahko najde nekaj koristnega zase (aktivnost, ki ga veseli). Prav povezava ljudi različnih generacij, izmenjava izkušenj ter pridobivanje novih znanj, prinašajo zadovoljstvo, da smo tudi sebi namenili kvalitetno preživljanje časa. Med udeleženci se splete veliko prijateljskih vezi. Majhne stvari, kot so prijazen stisk roke, odprt in sproščen pogovor, smeh, broška, lepo oblikovana voščilnica, zvezek, preproste papirnate vrečke, lepo zaigrana ali zapeta pesem, pa vsekakor polepšajo dan vsakemu izmed nas. Kot že rečeno so nam danes odrli vrata Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik, kjer so se odvijale mnoge aktivnosti. Obiskovalci so se lahko udeležili delavnic, pogovorov, prepevali so pesmi in prisluhnili predavanjem, ob srečanju in klepetu pa izmenjali najrazličnejša mnenja. Med drugim so lahko sodelovali na likovni delavnici Nine Koželj in si ogledali razstavo izdelkov. Zanimive so bile računalniške predstavitve Franeta Kemperla, Andreja Raka in Urške Ozimek. Zavoda Oreli pa se je predstavil z razvojem modela pomoči za starejše. Zanimanja vredna je bila tudi pogovorna skupina na temo ustanovitve skupine starejših za samopomoč, ki jo je vodila Dragica Požek.

Četrti Dan za spremembe je bil v občini Kamnik nekoliko drugačen kot drugod po Sloveniji: »Naš medgeneracijski prispevek bo širjenje modela za pomoč starejšim v naši občini«, pravijo v Zavodu Oreli in še dodajajo: »Poseben letošnji poudarek je destigmatizacija obiska psihologa/psihiatra, ki ga pripravlja skupina študentov za prostovoljno delo, predavanje pa nam je pripravila Maruška Ozimek, dipl. psih. Sodelovali pa bodo tudi člani drugih kamniških skupin za samopomoč in prostovoljno delo.« Da udeleženci današnjega dogodka niso ostali lačni in žejni je poskrbela skupina srednješolcev – prostovoljcev, ki so postregli s kavo, čajem in piškoti.

Na osrednjem dogodku današnjega Dneva za spremembe in dneva odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik so si zbrani izmenjali izkušnje s področja prostovoljnega dela, prisluhnili kulturnemu programu, si ogledali prikaz izdelkov, ki so jih naredili prostovoljci ter se pridružili pogovorni skupini nove skupine za samopomoč in prostovoljno delo.

Medgeneracijsko povezovanje je s spodbudnimi besedami pospremil tudi župan Marjan Šarec, ki je pohvalil trud direktorice Zavoda Oreli Martine Ozimek in njenih sodelavcev za vzpostavljanje in ohranjanje vezi med starimi in mladimi. »Predvsem naša družba potrebuje spremembe na vseh področjih in to v smislu, da si bomo postali bližji, da ne bomo gledali samo na denar, torej spremembe v smislu, da ne pozabimo na sočloveka. Ta pisarna za starejše, ki deluje tukaj ob kamniški tržnici, je lahko dober vzgled, kaj se da narediti z veliko volje, zagnanosti in energije, da starejši niso odrinjeni na obrobje, ampak se aktivno vključujejo v vsakodnevne aktivnosti.«

Za glasbeno popestritev dogajanja so poskrbeli harmonikarja Denis Jeras in Jože Jagodic, Tomaž Plahutnik na citrah, Tunjiški kvartet, skupina Metulji in Ljudske pevke Predice.

»Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI.«


<< Nazaj | Novice