Mali grad

Dan za spremembe – dan za spoštovanje

02.04.2016

 

Danes smo obeležili sedmi Dan za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija. Tudi letos se je akciji pridružila Občina Kamnik skupaj z Zavodom Oreli, slednji pa je na ta dan pripravil dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik. Medgeneracijskemu druženju, ki smo ga uvrstili v niz prireditev ob občinskem prazniku, je dopoldan v imenu Občine Kamnik prisostvoval podžupan Igor Žavbi. 

Dan za spremembe – dan za spoštovanje

Danes v 65 slovenskih krajih potekajo akcije ob Dnevu za spremembe. Vseslovenska prostovoljska akcija je nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti. Tako v Slovenski filantropiji že od leta 2010 v začetku pomladi prebivalce Slovenije povabijo, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. »Na ta dan se lotevamo konkretnih dejanj, s katerimi izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi,«so poudarili na filantropiji in ob letošnji temi »dnevu za spoštovanje« zapisali: »Najprej je potrkala na zadnja vrata in upali smo, da bo odšla. Malo smo jo opazovali, a nato se je oglasila zelo glasno in nedvoumno. V naši sredini smo namreč zaznavali vedno več pojavov nestrpnosti, nerazumevanja, nespoštljivega komuniciranja, širjenja predsodkov, diskriminacije, izključevanja in celo sovražnega govora. A prepričani smo, da ste med nami številni, ki si prav tako ne želite družbe posameznikov, ki skrbijo le zase in jim ni mar za sočloveka in skupnost. In skupnost se začne prav pri odnosih. Zato bo v letu 2016 Dan za spremembe – dan za spoštovanje.« Akcijo je podprl tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar z video sporočilom, v katerem je podaril, da ceni pozitivno energijo prostovoljk in prostovoljcev, ki s konkretnimi dejanji ponujajo svoje roke v pomoč vsem, ki so v stiski in so ranljivi. »Kdor pomaga drugemu, postaja tudi sam boljši človek. Tako pomembno prispeva k našemu boljšemu sobivanju,« je še poudaril predsednik Vlade Republike Slovenije.

Kot rečeno, se je Dnevu za spremembe pridružil tudi Zavod Oreli, ki je danes dopoldan pripravil dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik. Dogodek je bil namenjen predstavitvi pozitivnega in ustvarjalnega okolja za vse generacije, predvsem za starejše in mlajše občane naše lokalne skupnosti. V predstavitvi dela Svetovalne pisarne za starejše v občini Kamnik smo se zbrani seznanili z vzgojo za pozitivne vrednote, s spodbujanjem dobrih medsebojnih odnosov, spoštljivo komunikacijo in z drobnimi dejanji prijaznosti.

Obiskovalci so se lahko preizkusili z vključitvijo v različne delavnice, si ogledali film z naslovom Prostovoljstvo, mladost in starost, ki je nastal ob 5. obletnici delovanja Zavoda Oreli, se sprehodili po prostorih svetovalne pisarne in se seznanili z delovanjem informacijske točke za starejše ter s spletnima moduloma »Prostovoljec« in »Mnenja«, preko katerih lahko brezplačno naročite prostovoljca tudi na vaš dom, če boste iskali pomoč za naše starejše občane. Starejše gospe - likovnice, ki ustvarjajo pod vodstvom Nine Koželj, pa so pripravile novo slikarsko razstavo. Ob tej priložnosti so se predstavile skupine za samopomoč in prostovoljno delo, se pogovarjali o pohodih po Kamniku, kreativnem pisanju, spoštljivi komunikaciji, ustvarjalnem fotografiranju in se igrali družabne igre.  

O medgeneracijskem povezovanju in spoštovanju je sprva spregovorila direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek ter se zahvalila Občini Kamnik in donatorjem za podporo njihovega delovanja, nato pa besedo predala podžupanu Igorju Žavbiju, ki je v imenu Občine Kamnik pohvalil prizadevanja Zavoda Oreli in dodal: »Solidarnost in spoštovanje spremlja in vodi prostovoljce na vsakem koraku, tako kot našega rojaka, generala Maistra. Hvala vsakemu izmed vas za vaše plemenito delo in naj solidarnosti nikoli ne zmanjka.«

Za glasbeno popestritev je z zvoki harmonike poskrbel Denis Jeras, dogodek pa smo sklenili z vprašanjem: "Kaj je osebna sreča?"  Verjemite, preprosto vprašanje ponuja celo paleto odgovorov. Sploh na današnji dan, dan za spremembe!


<< Nazaj | Novice