Mali grad

Dan varne hoje za otroke in njihove starše

29.10.2013

 

Poleg neposredne reševalne aktivnosti je pomemben del delovanj GRS tudi preventiva in osveščanje obiskovalce gora in planin za povečanje njihove varnosti. GRS Kamnik s tem namenom redno organizira in izvaja tečaje varnejše hoje v hribe v kopnem in snegu.

Tako je bil 27. oktobra izveden dan varnejše hoje v kopnih razmerah za otroke in njihove starše na Traticah na Veliki planini.

Otroci so na planino prišli v dveh večjih skupinah v spremstvu mentorjev planinskih skupin oz. planinskih krožkov, projekta Zdrav življenjski slog iz OŠ Stranje, vodnikov PZS iz PD Kamnik in tudi nekaterih staršev.

Ena skupina se je pripeljala z gondolo iz Kamniške Bistrice do Šimnovca in šla nato peš na Tratice in ker so bili  še precej zgodnji so ujeli še nekaj sonca in lepega vremena. Druga skupina pa je šla po daljši poti z Rakovih ravni čez Gojško planino. Ta je imela samo na začetku še nekaj sonca, na Veliki planini pa samo ljubo meglo in veter.

No, kljub vetru, megli in temu, da je bilo precej hladno, so otroci in tudi njihovi spremljevalci pazljivo spremljali prikaze in razlage izkušenih gorskih reševalcev, alpinistov, inštruktorjev, planinskih  in gorskih vodnikov – članov društva GRS Kamnik.

Ti so jim  pokazali in razložili kaj in kako običajno nosimo v nahrbtniku, kako hodimo in na kaj moramo biti pozorni, osnovna prva pomoč in prenos ponesrečenca, kako uporabljamo samovarovalni komplet na žičnih vrveh, nekatere pa so prepeljali tudi po vrvni žičnici.

Dneva varnejše hoje v kopnih razmerah se je udeležilo 107 otrok in 40 staršev, ter spremljevalci iz OŠ Marije Vere (Vlasta Bizjak in Hana Kopitar), Stranje - projekt Zdrav življenjski slog (Tinkara Skamen Šerkezi in Tadeja Uršič) in Šmartno v Tuhinju (Lučka Derganc in Franc Obreza).

S strani DGRS je sodelovalo 16 gorskih reševalcev (Janez Ažman, Peter Mežnar, Matjaž Ravnikar, Marko Petek, Matej Bizjak, Simon Kurinčič, Primož Trunk - zdravnik, Marijana Prezelj, Srečo Podbevšek, Bojan Pollak, Lojze Jerman, Primož Lavrič, Cene Griljc, Franc Miš, Janez Volkar in Matjaž Šerkezi - vodja).

Besedilo: Bojan Pollak
Fotografije: Matjaž Šerkezi


<< Nazaj | Novice