Mali grad

Dan trniča na Veliki planini

30.07.2014

 

Na Veliki planini nad Kamnikom čisto zares pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj. Tam se čas ustavi, oko razživi, na prelepi panorami Kamniško-Savinjskih Alp se duša spočije. Okuša se pastirske jedi iz sveže pomolzenega mleka in na prav poseben dan, na dan trniča, ki se bo odvijal od 10. do 17. ure, si v idilični pastirski vasici lahko sami izdelamo tradicionalni velikoplaninski sir trnič. V nedeljo, 10. avgusta 2014, bosta pred Preskarjevo muzejsko bajto v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini potekali delavnici rezljanja pisav in izdelave trniča ter prikaz sirjenja po starem - od mleka do trniča. Ob 11. uri bo ob priložnosti žegnanjske nedelje tudi pastirska maša v kapeli Marije Snežne.

Kako priti tja?

Z nihalko iz doline Kamniške Bistrice se lahko vsake pol ure povzpnete na Veliko planino. Do Preskarjeve bajte je nato še 45 minut hoje po zmerni poti.

Trnič - velikoplaninski sir

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Število trničev je bilo vedno parno –po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Jedi s trničem

Poskusite jedi s trničem v enih od kamniških gostiln, kjer strežejo tudi preostale jedi znamke Okusi Kamnika. Okusi Kamnika je znamka projekta Kamnika, kjer se ta prestavlja tudi kot kulinarična destinacija.

Najbolj poseben in unikaten v vsem slovenskem prostoru je sir trnič, ki so ga prvotno izdelovali pastirji v času pašne sezone na Veliki planini. Izdelava sira je na planini skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek.

V okviru projekta Trnič na vsako mizo, ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživeli. Vrnili so mu prvotni namen, uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini. Konec marca letos so v Kamniku pripravili tudi praznik trniča in ga predstavili širši javnosti.

Trnič lahko okusite v izbranih gostilnah v Kamniku ter v restavraciji JB v Ljubljani, kupite pa v vseh planinskih domovih na Veliki planini ter v pastirski vasi pri Gradiškovih (pastir Robert Zamljen) ter na TIC Kamnik in v nekaj specializiranih kamniških trgovinah.

Več informacij najdete na trnic.si in OkusiKamnika.si.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik


<< Nazaj | Novice