Mali grad

Dan odprtih vrat v Zasebnem vrtcu Zarja

31.05.2013

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil dneva odprtih vrat v Zasebnem vrtcu Zarja. Dogodek je s slavnostnim govorom pospremil tudi njegova ekscelenca, veleposlanik Veleposlaništva Republike Makedonije Igor Popov.

Današnji dogodek je bila predvsem priložnost za predstavitev projekta Jezik: moj, tvoj, naš, ki je namenjen širjenju multikulturnosti, jezikovnemu osveščanju in spoznavanju knjižničnih dobrih praks ter tujejezičnega gradiva. Projekt sta pripravila Zasebni vrtec Zarja in Matična knjižnica Kamnik. Cilj le-tega pa je, izgradnja zbirke v jeziku priseljencev v Sloveniji, ozaveščanje rabe jezika, spodbujanje bralne kulture, širjenje strokovnega znanja o neslovenskem gradivu ter dogodki, s katerimi promoviramo to gradivo ter multikulturnost. Pobuda je vzniknila iz potrebe vrtca, ki se srečuje z otroki, katerim je slovenščina drugi jezik. Vrtec se je s predlogom sodelovanja obrnil na kamniško knjižnico. V Matični knjižnici Kamnik so se istočasno odločili, da bodo ustvarili multikulturno zbirko, s pomočjo katere želijo spodbuditi različno branje ter medsebojno spoštovanje. Vrtec je tako bogatejši z zbirko otroških makedonskih knjig, ki jih je doniralo Veleposlaništvo Republike Makedonije.

Druženje v Zasebnem vrtcu Zarja smo začel z makedonsko pesmico, ki so se jo za to priložnost naučili otroci pod vodstvom Barbare Božič.

Zbrane je nagovoril župan Marjan Šarec, ki je poudaril pomen prepletanja različnih kultur in pomen donacije knjig s strani Veleposlaništva Republike Makedonije: «Donacija, ki jo bomo prejeli s strani Veleposlaništva Republike Makedonije verjetno ni prva in tudi ne zadnja. Otroci naše občine imajo pravico se učiti v svojem jeziku in gojiti svojo kulturo, s tem pa bogatijo tudi nas. Bogastvo sveta, bogastvo Slovenije in bogastvo nas samih je v tem, da čim več znanja, vedenja ali pa kulture dobivamo od drugih. Vrtcu in knjižnici ob donaciji čestitam ter upam, da bodo otroci čim več posegali po tej literaturi, da bodo znali več jezikov in bili med seboj še bolj prijatelji.«

Slavnostni govornik njegova ekscelenca, veleposlanik Veleposlaništva Republike Makedonije Igor Popov pa je ob tej priložnosti povedal: »Republika Makedonija in Republika Slovenija sta državi, ki ju vežejo medsebojno spoštovanje, prijateljstvo ter skupni interesi na političnem parketu in v ekonomskih stikih. Vse to pa je začinjeno s kvalitetnim sodelovanjem na področju kulture. Kultura ustvarja prostor, kjer se razlike stopijo in kjer se ustvarja prostor sožitja. To je sporočilo, ki ga moramo vsakodnevno prenašati naprej, predvsem pa tako vzgajati svoje otroke, da bodo rasli z zavedanjem svoje kulturne edinstvenosti v multikulturni družbi. Z veseljem bomo predali donacijo makedonskih otroških knjig, ki bo tej in naslednjim generacijam približala makedonski jezik in kulturo. V imenu svoje države se vam zahvaljujem, ker sem lahko del tega srečnega dogodka.«

S poudarjanjem pomena medkulturnega spoštovanja, ob kulinaričnem druženju ter ob okušanju jedi različnih narodov, smo tako zaključili današnji dogodek.


<< Nazaj | Novice