Mali grad

Dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v Kamniku - skupaj smo pregnali osamljenost

24.04.2012

 

Dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše v Kamniku je bil oblikovan s pomočjo vseh generacij. Zbranim nam je bilo skupno zavedanje o pomenu prostovoljstva, usmeritev v pomoč socialno šibkim skupinam prebivalcev in želja prikazati aktivnosti, namenjene pomoči starejšim v občini Kamnik.

Dogajanje se je začelo ob 8. uri s predstavitvijo inovativnega projekta Razvoj občinskega modela za reševanje potreb starejših v občini Kamnik, ki ga razvija Zavod Oreli. Udeleženci so se informirali o vseh delujočih novostih (informacijska točka za ostarele na spletu, naročilo prostovoljca preko spleta, oddaja mnenja preko spleta), predvsem pa o Svetovalni pisarni za starejše. Ogledali so si majhne, a lepo urejene prostore. Ker je bila glavna tema Dneva za spremembe preganjanje osamljenosti, smo poskrbeli, da se ni nihče dolgočasil.

Že dopoldne nas je obiskala višja svetovalka za družbene dejavnosti na Občini Katja Vegel, popoldne pa direktor občinske uprave Občine Kamnik mag. Ivan Kenda. Veseli smo bili tudi obiska predsednika Društva upokojencev Kamnik Vinka Polaka.

Delavnice, ki so potekale čez dan, so vključevale vse generacije, prav tako so jih vodili pripadniki vseh generacij, katerim skupno je udejstvovanje na področju prostovoljnega dela. Medgeneracijsko srečevanje in promocija prostovoljnega dela sta na ta dan v Kamniku doživela praznik.

Veliko posameznikov se je odločilo postati prostovoljec ali prostovoljka - ko so ob predstavitvah videli, da je prostovoljno delo v domači občini še kako potrebno, so se odločili za osebni prispevek. Nekaj jih je tudi izrazilo željo po pomoči.

Osnovnošolki Monika in Rubina sta vodili tri ustvarjalne šivalne delavnice, Denis je igral na harmoniko, študentka Nina je vodila ustvarjalno likovno delavnico, Urška je pripravila zanimive družabne igre, Špela pa je s predavanjem Kako osamljenost vpliva na zdravje opozorila tudi na zdravstveni vidik preprečevanja osamljenosti. Gospa Živka je spekla odlično potratno potico in sirov burek.

Skupina treh mlajših upokojenk je pripravila energičen nastop z dvema harmonikama in »rajšplo«, instrumentom, ki spominja na strgalnik, po njem se vleče z lesenim držalom (kuhalnico).

Predstavile so se posamezne skupine za samopomoč in prostovoljno delo, ki se srečujejo v različnih krajih v kamniški občini v okviru različnih organizacij. Za obiskovalce smo pripravili skromno pogostitev (kavo, sok, piškote), za katero so ves dan skrbele prostovoljke. Še posebej sta bili prizadevni, prijazni in neumorni osnovnošolski prostovoljki Monika in Rubina.

V ekipi, ki je skrbela, da je ves dan in vse teklo po razporedu, so bili: Roman, Dragica, Alenka, Andreja in Martina.

Pri pripravi in izvedbi Dneva odprtih vrat so pomagali tudi:

Vsem se iskreno in iz srca zahvaljujemo!

Skupaj spreminjamo družbo na bolje in jo bogatimo z zaupanjem v pomoč soljudi.

Besedilo: Martina Ozimek, Zavod Oreli
Fotografije: Matjaž Ozimek in Dušan Letnar

 


<< Nazaj | Novice