Mali grad

Dan odprtih vrat CIRIUS-a Kamnik in slavnostno odprtje nove senzorne sobe

07.11.2014

 

V CIRIUS-u Kamnik se je danes odvijal dan odprtih vrat v okviru katerega, so slavnostno odprli novo senzorno sobo. Dogodka se je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Igor Žavbi.

Ob tej priložnosti so na zanimiv in izviren način predstavili številne dejavnosti, ki potekajo v centru, obiskovalci pa so lahko spoznali življenje in delo otrok ali mladostnikov v osnovni in srednji šoli, v domu ter na medicinski rehabilitaciji. Pripravili so dve strokovni predavanji o fototerapiji in sodobni nevroznanosti v šoli. Poleg predstavitev je bil ta dan tudi priložnost za druženje, pogovore in različna vprašanja.

Ob dnevu odprtih vrat je zbrane nagovoril direktor CIRIUS-a Kamnik Goran Pavlič, ki se je med drugim zahvalil donatorjem za finančne prispevke za ureditev nove senzorne sobe.

Kot rečeno, so se danes tudi uradno odprla vrata nove senzorne sobe, za katero so, med drugim, namenska sredstva zbirali tudi v mesecu februarju z dobrodelnim koncertom »Skupaj do novega cilja«. »Otroci z motnjami na senzomotoričnem področju se ne morejo in ne znajo igrati sami, saj niso sposobni izvajati kompleksnih gibov, spreminjati položajev in občutiti dražljajev. Zato smo se odločili, da bomo opremili senzorno sobo, varno prilagojeno igralnico s prilagojenimi igrali in prostor za sprostitev, v kateri se otrok ob pomoči terapevta uči nadzorovati in primerno odzivati na dražljaje iz okolja. Otroku v varnem okolju omogočimo razvoj na gibalnem, miselnem, socialnem, vedenjskem in čustvenem področju. Dosedanje izkušnje in raziskave potrjujejo, da tovrstna obravnava otroka lahko občutno zmanjša zaostanek v razvoju in pomaga na poti v samostojnejše življenje pomen senzorne sobe pojasnjujejo v CIRIUS-u. Ureditev prostora in nakup opreme senzorne sobe je znašal 32.697 evrov, z donacijami je zavod zbral 17.115 evrov. Občina Kamnik je za ureditev senzorne sobe prispevala 500 evrov.

Za kulturno popestritev so poskrbeli učenci šoli in pripravili pester glasbeni program.


<< Nazaj | Novice