Mali grad

Dan enote 132. gorskega polka Slovenske vojske in slovesnost ob 23. obletnici delovanja vojašnice Boštjana Kekca v Bohinjski Beli

21.09.2015

 

Župan Marjan Šarec in podžupan Igor Žavbi sta se dopoldan udeležila dneva enote 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki deluje v vojašnici Boštjana Kekca v Bohinjski Beli in ravno na današnji dan, 21. septembra, obeležuje 23. obletnico delovanja.

132. gorski polk Slovenske vojske deluje v sestavi 1. Brigade Slovenske vojske in je del sil za bojevanje Slovenske vojske. Enoti poveljuje podpolkovnik Robert Klinar, glavni podčastnik enote je višji štabni vodnik Iztok Racman. Slovenski vojaški gorniki so prepoznavni po sivi baretki, ki jo krasi kokarda prve brigade Slovenske vojske. Prepoznavni so tudi po znaku enote, ki ga nosijo na desni rami. V središču znaka je lik gorske živali – gamsa, ki ponazarja spretnost in vzdržljivost pri gibanju po gorskih terenih. Poleg gamsa je na znaku planika kot značilna roža gorskega sveta, poleg nje pa sta na znaku enote še cepin in puška. Cepin ponazarja neobhoden pripomoček pri usposabljanju vojaškega gornika in gibanju po goratih predelih, puška pa simbolizira vojaka, moč in pogum ter s tem slehernega pripadnika 132. gorskega polka.

Dnevi vojašnic so namenjeni vsem, ki želijo ta dan preživeti med slovenskimi vojakinjami in vojaki ter pobližje spoznati življenje in delo v Slovenski vojski. Slednja pa z dnevi civilni javnosti približa njihovo delo ter na ta način namenja pomemben vidik ozaveščanja javnosti o delu in poslanstvu, ki ga opravljajo slovenske vojakinje in vojaki. In tako so tudi pripadnice in pripadniki gorskega polka na Bohinjski Beli obeležili svoj dan. Dan, ko niso praznovali le oni, ampak tudi njihova vojašnica, ki je, kot rečeno, pred 23. leti odprla svoja vrata prvim vojakom gornikom. Praznovanju in slovesnosti so se med drugim pridružili tudi predstavnikioboroženih sil Velike Britanije, ki med 13. in 26. septembrom v okviru mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava (Triglav Star) sodelujejo in si izmenjujejo znanje s področja gorskega bojevanja s pripadniki132. gorskega polka.

Pripadniki gorskega polka so današnjo slovesnost pripravili s ponosom in z nami delili prehojeno pot, o kateri je v uvodnem pozdravu zbranim pripovedoval poveljnik 132. gorskega polka Slovenske vojske, podpolkovnik Robert Klinar: »V zadnjem letu ste pokazali, da ste ljudje, ki razumejo svojo razsežnost poklica, poklica vojaka. Z današnjim dnem se izteka 23. let trajajoče obdobje, ki smo mu v zadnjem letu in z novimi priložnostmi dodali še poseben pečat. V začetku leta, ko smo bili skupaj postavljeni pred cilje, ki nam jih je zadala naša organizacija, naše občutke najlažje opišem z naslednjimi besedami. »NEMOGOČE,« nam je govoril ponos. »TEŽKO BO,« so nam pravile izkušnje. »RAJE NE,« nam je govoril razum. »NAREDIMO,« pa so nam vseskozi govorile naše vrednote. Naredili smo in danes vam lahko tukaj čestitam za uspehe, ki smo jih skupaj dosegli zaradi naših vrednost. Začutili smo, da smo ekipa in znali smo povezati naše napore za uresničitev skupnih nalog in uresničili cilje, ki so bili postavljeni pred nas. Na izzive nismo gledali kot na nekaj, kar je preveliko in prezahtevno za nas, temveč smo se jih lotili enega za drugim in vsakega posebej strli. Vsi! Vsi skupaj smo pokazali, da smo imeli močno željo, ki nas je pripeljala do takšnih rezultatov. Res je, da nebo nam nami ni bilo povsem jasno, vsake toliko, so nam ga zakrili temni oblaki, vendar tega smo gorniki vajeni. Vemo pa tudi, da je potrebno vztrajati in slej ko prej se pokaže sonce in pokazalo se je in hvala vam za vašo vztrajnost.

Spoštovani vojaški gorniki, danes praznujemo pomembne dosežke preteklega leta ter uveljavljenja vojaškega polka tako doma kot v tujini. V lokalni skupnosti smo bili prepoznani kot zaupanja vredni in lahko rečem, da smo v lokalni skupnosti dobili prave prijatelje. Prijatelje polka. V zgolj nekaj minutah je težko omeniti vse pretekle dosežke. Ne da se opisati vsega truda, ki smo ga vložili v naše delo, pa vendar se moramo vsaj bežno dotakniti preteklih dogodkov v naši rasti in razvoju. Na poti smo izgrajevali operativne značilnosti, ki jih od nas pričakuje Slovenska vojska, sodelujemo na različnih vajah doma in v tujini ter na mednarodnih operacijah in misijah. Aktivno smo vključeni v civilno-vojaško sodelovanje, pomagali smo državljanov ob ujmah, ki se z leta v leto kažejo v vse večjem številu in večjih razsežnostih. Pri tem smo dokazali, da smo vojaki del družbe in da državljani lahko računajo na nas. S ciljem poenotenja standardov in nadgradnje znanj izvajamo usposabljanja, potrebna za bojevanja v gorskem svetu. Usposabljamo in urimo se s ciljem, da bomo vedno sposobni opraviti svoje poslanstvo. V polku pridobivamo znanja, ga kopičimo in ga na pripadnike polka prenašamo v nacionalni gorski šoli Slovenske vojske. Skozi gorsko šolo razvijamo, organiziramo in izvajamo usposabljanja s področja gorskega in zimskega bojevanja ter zagotavljamo tehnično pomoč in svetovanje v gorskem okolju pri vseh terenskih vremenskih razmerah. Naš polk je tudi nosilec načrta Vihra, v sklopu zaščite in reševanja za Slovensko vojsko in za tuje oborožene sile, kadar se le-te urijo v Republiki Sloveniji,« je dejal podpolkovnik Robert Klinar in svoje misli sklenil:
»Ob zaključku bi se rad zahvalil vsem, ki vam tako kot meni vojaško gorništvo pomeni nekaj več. Hvala tudi vsem nekdanjim pripadnikom, ki ste svoje sledi pustili današnji enoti. Vesel sem, da ste ob tem prazniku z nami tudi tisti, ki ste soustvarjali zgodovino te enote. Spoštovane sodelavke in sodelavci 132. gorskega polka, pred vsemi nami je tudi prihodnja pot, ki nam jo bodo začrtali nadarjeni in na njej bodo izzivi, ki bodo še naprej zahtevali znanje, predano delo in velikokrat tudi celega človeka. Verjamem, da bomo skupaj zmogli te izzive in zato je moje današnje razpoloženje optimistično. Verjamem, da ste enako razpoloženi tudi vi in verjamem, da bomo skupaj zmogli še marsikaj. Ponosen sem, da sem vas, tukaj zbrane, nagovoril kot vaš poveljnik in z veseljem bom najzaslužnejšim podelil čine in priznanja. Hvala vsem in vsakomur ter gorniški srečno tudi v 24. letu našega delovanja. Naj živi 132. gorski polk! Naj živi Slovenska vojska! In naj živi Republika Slovenija!«

Slavnostni govornik, brigadir mag. Bojan Pograjc je iskreno čestital vsem vojaškim gornicam in gornikom ter v svojem nagovoru poudaril pomen gorniškega polka za Slovenske vojsko ter svoje misli zaključil: »S pogledom na tukaj postrojeno enoto gorskega polka, se za prihodnost vojaškega gorništva v Sloveniji ne bojim. Ti možje so vedno znali stopiti skupaj in narediti korak naprej, proti vrhu, pa naj se je šlo v vojni za našo samostojnost, krepitev bojne moči slovenskih vojaških gorskih enot, njihove taktike bojevanja, stikov z vojaškimi gorniki nam vrednostno bližnjih držav, ali pa ohranjanje tiste, vedno prisotne, pohodniške, plezalne ali smučarske kondicije. In ravno zaradi slednjega, poleg vsega drugega, so vojaški gorniki in naše enote izjemni. Spoštovani zbrani, ob prazniku slovenskih vojaških gornikov in dnevu 132. gorskega polka vam izrekam iskrene čestitke in, da bi še naprej ponosno nosili sivo baretko k uniformi Slovenske vojske. Vse dobro in srečno!«

Ob tej priložnosti so bili, s strani Ministrstva za obrambo Republike Slovenije in poveljnika 132. gorskega polka Slovenske vojske, podpolkovnika Roberta Klinarja, podeljeni vojaški čini, posebna priznanja in pohvale. Med njimi je bronasto priznanje 132. Gorskega polka prejel Kamničan David Baš, pohvalo poveljnika pa Kamničana Mojca Flerin in Matic Ajdovec. Naziv najboljšega vojaka 132. gorskega polka je prejel Blaž Sedej.

ISKRENE ČESTITKE VSEM PREJEMNIKOM VOJAŠKIH ČINOV, PRIZNANJ IN POHVAL in »OSTANITE PONOSNI V SLUŽBI DOMOVINE!«


<< Nazaj | Novice