Mali grad

Dan brisače v Kamniku - otvoritev wellness in kulinaričnega kotička v TIC Kamnik, Srečanje rezbarjev Slovenije zaradi slabega vremena prestavljeno na soboto, 15. junija

22.05.2013

 

Od leta 2001 v poklon Douglasu Adamsu, avtorju svetovne uspešnice Štoparski vodnik po galaksiji, 25. maja, po vsem svetu praznujejo dan brisače, ki je nadvse uporabna za popotovanje po vesolju. Na pobudo kamniškega Svilanita so se za obeležitev tega dneva odločili tudi pri Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik. Tako bodo v soboto v svoji trgovinici (TIC) v središču mesta pripravili tako otvoritev wellness kot kulinaričnega kotička. Ob tem bodo okoliški wellness izdelki po ugodnejši ceni predstavljeni tudi na stojnici pred TIC-em, dogajanje pa bodo še dodatno popestrili Okusi Kamnika z izbranimi izdelki ter pokušino kamniških jedi. Ljubitelji lesenih izdelkov in rokodelskih obrti pa bodo na svoj račun prišli na Šutni, kjer se bodo odvijale rezbarske delavnice.

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik bo v svojem turistično-informacijskem središču v soboto, 25. maja, na dan brisače otvoril wellness kotiček, ki bo dodatno popestril ponudbo lokalnih izdelkov v njihovi trgovinici. Obiskovalcem TIC-a bodo odslej na voljo številni izdelki sicer okoliških ponudnikov, kot so kopalni plašči, copati in brisače Svilanit, naravna mila in čaji idr.

Pred TIC-em v središču Kamnika bo tako med 9. in 14. uro na stojnici predstavljen novi program izdelkov okoliških ponudnikov wellnessa, ki bodo samo na ta dan na voljo po ugodnejših cenah, enako pa bo veljalo tudi za 20 % popust na vstopnice za Terme Snovik. Obenem se bodo s pokušino izbranih tipičnih jedi predstavljali Okusi Kamnika, tokrat kamniška kajžerca in ženof ter tuhinjska fila, pod to znamko pa bodo po novem na voljo tudi predpasniki, komplet lesene žlice in vilice ter izdelki kamniške tovarne ETA: kamniški ženof in gorčica, ter izdelki, kot so marmelade, kumarice idr.

Dan brisače bodo z dnevom odprtih vrat in posebnimi prodajnimi akcijami obeležili tudi v kamniškem Svilanitu (Kovinarska cesta 4), pobudniku dneva brisače pri nas, kjer vsako uro med 10. in 12. uro pripravljajo vodene oglede proizvodnje. V Termah Snovik pa bodo dogajanje pod imenom Utrip mladosti na ta dan popestrili z Okusi Kamnika, kulinaričnim doživetjem kamniških jedi, termalno detox jogo, ustvarjalnimi delavnicami za otroke, dobrodelno pobudo in znižano ceno vstopnic.

SREČANJE REZBARJEV SLOVENIJE - zaradi napovedi slabega vremena prestavljeno na 15. junij

Planirano Srečanje rezbarjev Slovenije bo zaradi napovedi slabega vremena iz sobote, 25. maja, prestavljeno na soboto, 15. junija 2013. Na Šutni v Kamniku bo med 9. in 17. uro potekal dan rezbarjev, kjer bodo slovenski ljubiteljski rezbarji v okviru rezbarskih delavnic z izdelovanjem in ustvarjanjem izdelkov iz lesa obiskovalcem prikazali starodavno slovensko obrt rezbarjenja. Dogodek bo ob 11. uri popestril še kratek kulturni program ter pozdrav organizatorjev in župana Marjana Šarca.

Slovensko ljudsko rokodelstvo predstavlja dediščino naše kulturne preteklosti, zato jo ohranjamo rodovom, ki šele prihajajo. Ne smemo je zapraviti, zavreči, pozabiti. Po bogastvu vsebine, po oblikovanih zanimivostih in izrazni lepoti je naše izročilo dragocen prispevek Slovencev evropski kulturi. 

DAN BRISAČE

Dan brisače (angleško Towel Day) se praznuje vsako leto 25. maja kot poklon Douglasu Adamsu. Spominski dogodek je bil prvič obeležen leta 2001, dva tedna po njegovi smrti 11. maja, in se od takrat praznuje vsako leto. Na ta dan pisateljevi privrženci ves dan okrog vratu nosijo brisače. Brisača se nanaša na odlomek iz Adamsovega priljubljenega znanstveno-fantastičnega niza komedij Štoparski vodnik po galaksiji. (http://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_brisače)

In zakaj je brisača tako koristna? V izvirniku je Douglas Adams zapisal:

"A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value - you can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapours; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a mini raft down the slow heavy river Moth; wet it for use in hand-to- hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or to avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (a mindboggingly stupid animal, it assumes that if you can't see it, it can't see you - daft as a bush, but very ravenous); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.

More importantly, a towel has immense psychological value. For some reason, if a strag (strag: non-hitch hiker) discovers that a hitch hiker has his towel with him, he will automatically assume that he is also in possession of a toothbrush, face flannel, soap, tin of biscuits, flask, compass, map, ball of string, gnat spray, wet weather gear, space suit etc., etc. Furthermore, the strag will then happily lend the hitch hiker any of these or a dozen other items that the hitch hiker might accidentally have "lost". What the strag will think is that any man who can hitch the length and breadth of the galaxy, rough it, slum it, struggle against terrible odds, win through, and still knows where his towel is is clearly a man to be reckoned with." (http://www.towel.org.uk)

Kamnik velja za enega od najlepših in najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji, ki leži v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki. Od Ljubljane je oddaljen le 25 km, od letališča Jožeta Pučnika 10 km, nadvse privlačna pa je tudi njegova okolica z edinstveno Veliko planino z najstarejše ohranjenim pastirskim naseljem, s pristno Tuhinjsko dolino z najvišje ležečimi termami (Snovik) v Sloveniji, Naravnim zdravilnim gajem v Tunjicah, Arboretumom Volčji Potok ter Golf Arboretumom.


<< Nazaj | Novice