Mali grad

Dan brez avtomobila – Vaš korak za čistejši zrak!

15.09.2013

 

Evropski teden mobilnosti (od 16. do 22. septembra 2013) že dvanajsto leto zapored vabi, da se v prizadevanju za okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Letos si bomo v okviru te pobude prizadevali za čistejši zrak ter tako za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka.

VAŠ KORAK ZA ČISTEJŠI ZRAK je osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki želi opomniti na to, da imamo meščanke in meščani sami moč storiti marsikaj. Že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci. Tudi letos bodo v pobudi sodelovale številne slovenske občine, ki bodo zaprle del svojih ulic za avtomobile, pripravile vrsto zanimivih prireditev in izvedle različne ukrepe za trajnostno mobilnost, da bi tako spodbudile hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza. Najcenejši, najhitrejši in najmanj za okolje obremenjujoč prevoz po mestnem središču predstavlja vožnja s kolesom. V letu 2012 je tako v našem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo.

Dan brez avtomobila bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili številne prednosti, ki jih prinaša zapora ulic za avtomobile v mestnih jedrih. Vsako leto je Dnevu brez avtomobila namenjen 22. september, vendar ga lahko občine pripravijo katerikoli dan med 16. in 22. septembrom.

Občina Kamnik tudi letos v sklopu evropskega tedna mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik v ponedeljek, 16. septembra 2013, od 9. do 12. ure, organizira druženje otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu. Otroke iz oddaljenih šol bomo brezplačno do Glavnega trga pripeljali z  javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam Bus, d.d..

Otrokom in tudi tistim malo starejšim se bodo predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali bodo s plesno šolo Šin – Šin,  skakali na napihljivem gradu, se čudili čarovniku Romanu, se kaj naučili ob predstavi o prometu, se sami preizkusili na poligonu in z raznimi materiali ustvarjali v likovnih delavnicah. Skupno bo v dnevu brez avtomobila sodelovalo in skupaj z vami  za čistejši zrak korakalo 40 prostovoljcev.

Zaradi prireditve v ponedeljek, 16. septembra, bo od 8. do 12. ure, tako potekala popolna zapora od Maistrove ulice - Glavnega trga – Medvedove ulice do Fužin,  ter od Šutne do Glavnega trga (od Pošte do Kolodvorske ulice).

Občanke in občane ob tem naprošamo, da svoja vozila pred pričetkom prireditve, torej v ponedeljek, 16. septembra, pred 8. uro, umaknejo iz naslednjih parkirišč:

Vabljeni torej v ponedeljek, 16. septembra 2013, od 9. do 12. ure, na Glavni trg v Kamnik na dan brez avtomobila!


<< Nazaj | Novice