Mali grad

Dan brez avtomobila – Prava smer je gibanje

17.09.2012

 

V Sloveniji ima vsak drugi prebivalec osebni avto oziroma vsako gospodinjstvo 1,3 avta. Večino prevoza zato opravimo z osebnimi avtomobili (26 milijard potniških km) in precej manj z avtobusi (3,2 milijarde potniških km) in z vlaki (773 milijona potniških km).

Letošnji evropski teden mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, bo zaznamovan s sloganom “Prava smer je gibanje”. Sam slogan ne govori o fizičnem premikanju, kakor bi na hitro lahko sklepali, temveč v sebi skriva globlja dejstva, predvsem to, da želimo živeti v mestih s čistim zrakom, z manj hrupa, kjer je kakovost življenja večja. In to so smeri, v katere se želimo premikati in na katere letošnji teden mobilnosti opozarja.

Vsako leto v evropskem tednu mobilnosti sodeluje več mest iz najrazličnejših držav Evrope. V preteklem letu je tako sodelovalo kar 2. 268 evropskih mest, iz Slovenije je bilo vključenih 31 mest, od glavnega mesta pa vse do najmanjših krajev.

Najcenejši, najhitrejši in najmanj za okolje obremenjujoč prevoz po mestnem središču predstavlja vožnja s kolesom. V letu 2012 je tako v našem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo.

Občina Kamnik tudi letos v sklopu evropskega tedna mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik v četrtek, 20. septembra 2012, od 9. do 12. ure, organizira druženje otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu. Otroke iz oddaljenih šol bomo brezplačno pripeljali z javnim prevozom (avtobus, vlak) do Glavnega trga.

Otrokom in tudi tistim malo starejšim se bodo predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali bodo s plesno šolo Šin – Šin,  skakali na napihljivem gradu, se čudili čarovniku Romanu, se kaj naučili ob predstavi o prometu, se sami preizkusili na poligonu in z raznimi materiali ustvarjali v likovnih delavnicah.

Vabljeni torej v četrtek, 20. septembra, od 9. do 12. ure, na Glavni trg v Kamnik in ne pozabite -  v soboto, 22. septembra, poskusimo »gibanje v pravo smer« – z Dnevom brez avtomobila!


<< Nazaj | Novice